Μια απλή γριπούλα;

μια-απλή-γριπούλα-1291854

Ύστερα από δύο και πλέον χρόνια με lockdown -σκληρά ή λάιτ, τοπικά ή γενικευμένα-, μάσκες μονές και διπλές, μέτρα που φεύγουν και έρχονται, μεταλλάξεις, που πολλαπλασιάζονται, δόσεις εμβολίων που αυξάνονται και δραματικούς αριθμούς θανάτων, που έχουν σταματήσει να μας σοκάρουν, υπάρχει κάτι στο οποίο θα συμφωνήσουμε μάλλον όλοι: Κουραστήκαμε.

Έχουμε πει τόσες φορές ότι θα «ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω», που ακούγεται πια σαν κακόγουστο αστείο. Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που αισιοδοξούν. Ίσως γιατί η Όμικρον, που «κυνηγάει» με ρυθμούς αστραπής μικρούς και μεγάλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, έχει αποδειχθεί, έως τώρα, λιγότερο επικίνδυνη. Τα κρούσματα εκτινάσσονται στα ύψη, αλλά οι άλλοι δείκτες της πανδημίας -χάρη και στον εμβολιασμό- ευτυχώς δεν ακολουθούν στους ίδιους ρυθμούς.

Με αυτά τα δεδομένα κατά νου, η Ισπανία άνοιξε μία σημαντική συζήτηση στην Ευρώπη: Ο νέος κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, αλλά ίσως δεν είναι πια το ίδιο απειλητικός. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να μάθουμε πια να ζούμε με τον ιό;

Να αντιμετωπίζουμε την Covid-19 σαν μία ενδημική νόσο, όπως ακριβώς και τη γρίπη; Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Άντονι Φάουτσι, που αποφεύγει τα υπερβολικά αισιόδοξα σενάρια, μας είπε κάτι παρόμοιο.

Η Όμικρον θα μας βρει όλους, προειδοποίησε, αλλά σύντομα οι ΗΠΑ θα είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο, περνώντας από την πανδημία στην ενδημική νόσο. «Είμαστε πια πολύ κοντά στο να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» εκτίμησε.

Κάτι τέτοιο βεβαίως θα σήμαινε και δραστική αλλαγή στη στρατηγική υγειονομικών αρχών και κυβερνήσεων, όπως σχολιάζει το Bloomberg. Θα σηματοδοτούσε πραγματικά μία επιστροφή στην κανονικότητα, στην οποία πολλές φορές νιώσαμε ότι πλησιάζουμε, για να χάσουμε και πάλι τον δρόμο.

Οι εκτιμήσεις αυτές ξενίζουν μάλλον ακόμη τους περισσότερους σε χώρες όπως η δική μας, στην οποία ο ημερήσιος αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων και η πίεση στο ΕΣΥ επιβάλλουν και νέα παράταση στα περιοριστικά μέτρα. Εδώ (αλλά και στη Γαλλία, τη Γερμανία και πολλές ακόμη χώρες) είμαστε ακόμη μακριά από το να μιλήσουμε για μια «γρίπη».

Ως «απλή γριπούλα» αντιμετωπίζουν προς το παρόν την Covid μόνο οι αγορές. Για αυτές τα βαριά συμπτώματα τα φέρνει ένας άλλος ιός: ο πληθωρισμός. Για αυτόν το «αντίδοτο» είναι γνωστό. Αλλά οι «παρενέργειες» τρομάζουν πολλούς ακόμη.

Γράφει η Νατάσα Στασινού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook