Μια ανεμελιά, αλλά και πολλά λάθη που δεν καταγράφονται σε μια φωτογραφία

μια-ανεμελιά-αλλά-και-πολλά-λάθη-που-δε-1143969

Έγιναν καίρια λάθη που δεν πρέπει να υποτιμώνται επειδή δεν καταγράφηκαν σε μία φωτογραφία της στιγμής…

Λίγη σημασία έχει πλέον αν ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι σε μία στιγμή «προσωπικής ανεμελιάς» με αφορμή το περιστατικό στην Πάρνηθα έστειλε λάθος μηνύματα στην κοινωνία για μία πιο χαλαρή συμπεριφορά εν μέσω καραντίνας. Το θέμα είναι ότι εξέπεμψε λάθος μηνύματα για την πορεία του κορονοϊού τον περασμένο Ιούλιο, όταν άνοιγε τον τουρισμό χωρίς ωστόσο η κυβέρνησή του να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Κι όμως, μιλώντας «εκ των υστέρων», αν και στην τηλεοπτική του συνέντευξη αναγκάστηκε να πει πως θα έπρεπε να στείλει ένα πιο αυστηρό δημόσιο μήνυμα πως η πανδημία θα επανέλθει δριμύτερη, μίλησε για συλλογικές ευθύνες της κοινωνίας. Χρησιμοποίησε πρώτο πληθυντικό και το τόνισε αυτό για να πει ότι «όλοι επαναπαυθήκαμε ως κοινωνία ώστε να αιφνιδιαστούμε από την ένταση του δεύτερου κύματος».

Με την διαφορά όμως πως τους κανόνες σε μία κρίση και μάλιστα υγειονομική τους ορίζει η συντεταγμένη πολιτεία κι όχι κάθε ένας πολίτης από μόνος του. Εάν ένας πολίτης εφησυχάσει και συμπεριφέρεται ανέμελα αυτό επηρεάζει τον ίδιο, άντε και τους γύρω του. Επιπροσθέτως, το κράτος τον τιμωρεί, τού κόβει πρόστιμο και τον αποδυναμώνει οικονομικά.

Όταν όμως το κράτος εφησυχάζει και ο πρωθυπουργός του κόβει ανέμελα νοερές κορδέλες στην Σαντορίνη τότε κάτι δεν πάει καλά. Γιατί τους κανόνες τους βάζει η πολιτεία μέσω των επιλογών των κυβερνώντων και αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Πάντα υπάρχουν μεμονωμένοι επιπόλαιοι πολίτες που τους παραβιάζουν. Όταν, δε, φθάνουμε στο σημείο να σπάνε τους κανόνες εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, τότε υπάρχει πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας επίσης δεν εμφανίστηκε αίφνης τον Οκτώβριο, όπως υποστήριξε δημοσίως ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να δεχτεί ότι ο λάθος τρόπος με τον οποίο άνοιξε ο τουρισμός επιβάρυνε την κατάσταση. Είπε ότι εάν ίσχυε αυτό θα είχε φανεί τον Σεπτέμβριο. Μα, φάνηκε τον Σεπτέμβριο και το καταδεικνύουν όλες οι επιδημιολογικές καμπύλες.

Εξ αυτού του λόγου, ήδη από τον Αύγουστο χτυπούσαν καμπάνες και καμπανάκια στους πολίτες να επιστρέψουν από τις διακοπές τους και να μπουν σε εθελούσια καραντίνα στα σπίτια τους. Μπήκαν περιοριστικά μέτρα στα νησιά και η Αστυνομία κυνηγούσε τους νέους στις πλατείες. Το υπουργείο Παιδείας δεν ήξερε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία κι άλλα πολλά.

Γράφει η Βούλα Κεχαγιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook