Μεξικό: Ανησυχία για την εξαφάνιση τριών δημοσιογράφων

μεξικό-ανησυχία-για-την-εξαφάνιση-τρι-1606904

Παραμένουν αγνοούμενοι τρεις δημοσιογράφοι, από τις 27 Δεκεμβρίου, στο Μεξικό και συγκεκριμένα σε μία από τις 32 πολιτείες της χώρας που πλήττονται περισσότερο από το κύμα βίας στη χώρα.

Και οι τρεις εργάζονται για ειδησεογραφικό ιστότοπο στην πολιτεία Γκερέρο (νοτιοδυτικά), όπου η βία σαρώνει τις τελευταίες ημέρες (και) την άτυπη πρωτεύουσα της μεξικανικής τουριστικής βιομηχανίας, το Ακαπούλκο.

Δυο από αυτούς εμφανίστηκαν, δεμένοι, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στο διαδίκτυο. Ο ένας λέει στο βίντεο πως πληρώνουν τις «συνέπειες» για δημοσιεύσεις τους.

«Δεν γνωρίζουμε πότε γυρίστηκε πραγματικά το βίντεο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόσωπος στο Μεξικό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), η Μπαλμπίνα Φλόρες.

Η RSF μπόρεσε να επιβεβαιώσει πως οι τρεις δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν σε περιοχή όπου η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη, πολύ περίπλοκη», καθώς ελέγχεται «κατά σχεδόν 100%» από τη συμμορία «Φαμίλια Μιτσοακάνα».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και άλλες δύο οργανώσεις κάλεσαν τις μεξικανικές αρχές να «διενεργήσουν έρευνα και να συντονιστούν για να βρεθούν αμέσως οι δημοσιογράφοι».

Πάνω από 150 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000, σύμφωνα με την καταμέτρηση της RSF. Τα εγκλήματα σε βάρος εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης μένουν στη συντριπτική πλειονότητά τους ατιμώρητα στη χώρα.

Αξιωματικός της αστυνομίας δολοφονήθηκε την Τρίτη στο Ακαπούλκο, όπου εξάλλου βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή:cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook