Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Ιεράπετρας – Μεγάλες οι ζημιές από την ανεμοθύελλα | Photos

μετρούν-τις-πληγές-τους-οι-κάτοικοι-τη-1376374

Τις πληγές τους μετρούν κάτοικοι και παραγωγοί της Ιεράπετρας, που λίγες ώρες μετά την ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, το βράδυ, προσπαθούν να καταγράψουν τα σύνθετα προβλήματα που άφησε πίσω της.

Οι ριπές των ανέμων τη νύχτα της Τετάρτης άγγιξαν σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τα 118χλμ, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και καταστήματα αλλά και καλλιέργειες.

Από τη μανία του ανέμου αναποδογύρισε βαγόνι φορτηγού, κατέρρευσε παλιό πέτρινο σπίτι, έσπασαν τζαμαρίες και παρασύρθηκαν θερμοσίφωνες και ντεπόζιτα από ταράτσες. Σε αρκετές περιπτώσεις, υλικά που παρασύρονταν κατέληγαν σε αυτοκίνητα που επίσης υπέστησαν ζημιές και φθορές. Από τη μανία του καιρικού φαινομένου δεν γλίτωσαν και καλλιέργειες. Δέντρα ξεριζώθηκαν και θερμοκήπια απογυμνώθηκαν, με τους παραγωγούς να μιλούν για μεγάλη καταστροφή, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.

Προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα, με απόφαση του Δήμου όλες οι Σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Ειδικά Σχολεία και οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί παρέμειναν χθες Πέμπτη κλειστά, λόγω των θυελλωδών ανέμων που συνέχιζαν να επικρατούν και της αδυναμίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα προστασίας για τον κορονοϊό.

Στην θερμοκηπιακή Ιεράπετρα από το Μύρτο μέχρι τον Κουτσουρά, καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς πολλά θερμοκήπια και ξεριζώθηκαν ελαιόδεντρα και άλλα δασικά δέντρα.

«Δυστυχώς όμως δεν άντεξαν όλα τα θερμοκήπια στην ανεμοθύελλα και στους ανεμοστρόβιλους που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας. Έχουμε καταγράψει εκατοντάδες μικροζημιές σε πάρα πολλά θερμοκήπια, που επισκευάστηκαν άμεσα γιατί οι καλλιέργειες βρίσκονται στο φόρτε της παραγωγής τους, έχουμε όμως και γύρω στα 20 στρέμματα θερμοκηπίων που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλες ζημιές στις πάγιες εγκαταστάσεις τους αλλά και στην παραγωγή τους. Παρακαλώ αυτούς τους παραγωγούς που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές , είτε είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ είτε είναι ανασφάλιστοι, να πάνε στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να δηλώσουν τις ζημιές τους, για να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι για το χαμένο εισόδημα τους και για τις κατεστραμμένες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις η τα πλαστικά κάλυψης τους, ενώ οι ανασφάλιστοι θα αποζημιωθούν από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ) μόνο για τις διαλυμένες πάγιες εγκαταστάσεις τους», ανέφερε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Νεκτάριος Παπαδάκης.

Αναφορικά με τους ελαιοπαραγωγούς, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι «όσοι έχουν ξεριζωμένες ελιές ή μεγάλη καρπόπτωση, όπου οι ελαιώνες είναι αμάζευτοι, όπως π.χ. στις Μάλλες, να δηλώσουν τις ζημιές τους στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ».

Στο Στόμιο ένα θερμοκήπιο κοντά στον Α.Σ. Ανατολή, το οποίο ήταν φυτεμένο με αγγουράκι μίνι και είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Λίγο δυτικότερα στη θέση Ψαλίδαινα, ανεμοστρόβιλος κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε μεγάλης έκτασης ζημιές σε θερμοκήπιο. «Γύρω στις 02:00 μετά τα μεσάνυκτα σηκώθηκε ανεμοστρόβιλος και προκάλεσε μεγάλες ζημιές, γύρω στο 60% των θερμοκηπίων του πατέρα μου», ανέφερε, ο γιός του παραγωγού Νίκος Στρατάκης. «Στα υπόλοιπα θερμοκήπια της περιοχής έχουν γίνει μόνο μικροζημιές. Ο πατέρας μου ήταν φαίνεται ο πιο άτυχος. Η καλλιέργεια πιπεριάς τύπου ντολμά ήταν στα καλύτερα της και τώρα θα δηλώσουμε τη ζημιά αν και είναι ανασφάλιστος μήπως πάρει κάτι έστω για τις πάγιες εγκαταστάσεις», πρόσθεσε ο κ. Στρατάκης.

Στους Καθαράδες και στο Κάτεργο Αγίου Ιωάννου ανατολικά της Ιεράπετρας οι θυελλώδεις βορριάδες, προκάλεσαν πάρα πολλές «πληγές» στο πλαστικό κάλυψης και στο σκελετό των θερμοκηπίων. «Ήρθαμε να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε ο θυελλώδης βόρειος άνεμος σε αυτό το θερμοκήπιο έκτασης 8 στρεμμάτων φυτεμένο με ντομάτα σε ελαφρόπετρα, αλλά δεν μας αφήνει να ανέβουμε πάνω στο θερμοκήπιο, γιατί η ένταση του ανέμου συνεχίζει να είναι κατά διαστήματα πάνω από 9 Μποφόρ και κινδυνεύουμε να σκοτωθούμε αν εκσφενδονιστεί κάποιο ξύλο και μας χτυπήσει. Ζημιές έχουμε κατά τόπους σε όλη την αγροτική Ιεράπετρα. Θα τις επισκευάσουμε αφού το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες», όπως είπε ο κ. Μανόλης Σκορδίλης που επιχειρεί με ένα από τα πολλά τεχνικά συνεργεία να κρατήσει τις πληγωμένες καλλιέργειες ζωντανές.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook