Μέτρα 500 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά: Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα – Διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης

Νέα μέτρα για τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, αλλά και νέο επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, Κ. Σκρέκα.

Οι ανατιμήσεις συνιστούν απειλή για την ανάπτυξη, παραδέχτηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνοντας μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν 20 μέρες ξεπεράστηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκή.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η κρίση θα είναι παροδική. Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Τα νέα μέτρα είναι:

Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. ευρώ.

Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν ενα εκατομμύριο νοικοκυριά. Το κόστος είναι 168 εκατ. ευρώ.

Ετσι, το σύνολο των μέτρων φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Οπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας υπερδιπλασιάζονται τα κεφάλαια στο Ταμείο που έχει συσταθεί από τα 150 στα 400 εκατ. Τα χρήματα προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων. Η κρατική στήριξη ανεβαίνει στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 30 ευρώ προηγουμένως και αυτό σημαίνει ότι η στήριξη της κυβέρνησης είναι 18 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες. Η ΔΕΗ θα κάνει κινήσεις για να καλύψει μέρος του κόστους, όπως και οι πάροχοι. Εκληση γίνεται και στους ιδιώτες παρόχους ώστε να απορροφήσουν και αυτοί μέρος του κόστους.

Για όσους δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο θα έχουν 80 ευρώ στήριξη στην κιλοβατώρα ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου.

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθείται μια έκπτωση τουλάχιστον 15%. Θα υπάρξει συνεργασία ώστε και οι υπόλοιποι πάροχοι να μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο με έκπτωση και αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.

ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ