Μετατρέπεται σε «πρότυπο» το επαγγελματικό λύκειο Ακρωτήριου στα Χανιά

μετατρέπεται-σε-πρότυπο-το-επαγγελ-1467707

Με βαθμό απολυτηρίου γυμνασίου θα εισαχθούν στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου οι μαθητές μετά τον χαρακτηρισμό του ως πρότυπο.

Την είδηση έκανε γνωστή ο βουλευτής Βασίλης Διγαλάκης που χαρακτηρίζει ως «ενα ακόμα πολύ θετικό βήμα για τα Χανιά, μετά την ίδρυση και λειτουργία του Πειραματικού Γυμνασίου, την ίδρυση Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου (Π.ΕΠΑ.Λ.), στο Ακρωτήρι, από τη σχολική περίοδο 2022-2023, με χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

“Θέλω να συγχαρώ τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων Μανώλη Τζανάκη για την πρωτοβουλία που έλαβε να προτείνει τη μετατροπή του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου σε Πρότυπο.

Έχω επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων να επεκταθεί στα Χανιά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, προκειμένου να δημιουργηθεί μια αλληλουχία εκπαιδευτικών μονάδων με σκοπό τη συνολικότερη αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και εργάζομαι αδιάλειπτα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επόμενα βήματα είναι το Πειραματικό Δημοτικό και το Πειραματικό Γενικό Λύκειο. Τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία λειτουργούν ως παραδείγματα καλών πρακτικών, οι οποίες μεταφέρονται σε όλες τις σχολικές μονάδες. Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα εξακολουθήσουν να είναι ραγδαίες και οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες των καιρών, προκειμένου να δώσουμε στα παιδιά μας ισχυρά εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους”, σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Διγαλάκης, υπενθυμίζοντας την άψογη λειτουργία του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, γεγονός που έχει πολλαπλασιάσει το ενδιαφέρον των παιδιών και των οικογενειών τους για τη φοίτηση στο συγκεκριμένο σχολείο.

Ο Χανιώτης Βουλευτής ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργο Βούτσινο για το θέμα του χαρακτηρισμού του ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου ως Πρότυπο. Τα οφέλη που θα προκύψουν για το ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου, με τη μετατροπή του σε Πρότυπο, είναι πολλαπλά, καθώς, μεταξύ των άλλων, το σχολείο θα ενισχυθεί με ένα ποσό το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για κτηριακές παρεμβάσεις (ανακαίνιση, αναβάθμιση κτηρίων και περιβαλλόντων χώρων, προμήθεια για κτηριακό εξοπλισμό), προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών (προμήθεια εξοπλισμού γραφείου, δημιουργία εξοπλισμένων διεπιστημονικών δωματίων) και εκπαιδευτικό υλικό και εκπαίδευση [ανάπτυξη εκπαιδευτικών οδηγών σύμφωνα με τη θεματική εξειδίκευση του ΕΠΑ.Λ. (Προγράμματα Σπουδών και εκπαιδευτικό υλικό) καθώς και την εκπαίδευση και κατάρτιση εκπαιδευτών στα νέα προγράμματα σπουδών για τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ.].

Τα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια θα συμβάλλουν με καινοτόμες μεθόδους και καλές πρακτικές στην αναβάθμιση της Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα μας και την άμεση διασύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Καθιερώνεται πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της φοίτησης μία ημέρα της εβδομάδας και για έξι ώρες, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών των εργαστηριακών μαθημάτων, σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα της περιοχής

Αναφορικά με τη φοίτηση στα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ., στην Α’ τάξη εισάγονται απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου τίτλου τους μετά από αίτησή τους και ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, ενώ οι μαθητές της φετινής Α’ και Β’ τάξης συνεχίζουν να φοιτούν κανονικά στο ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook