Μεταλλικό ή πλαστικό μπολ για το κατοικίδιο μου;

μεταλλικό-ή-πλαστικό-μπολ-για-το-κατοι-1431013

Πλαστικό ή μεταλλικό; Ποιο είναι το πιο κατάλληλο για τις ανάγκες σας;

Ένα από τα πρώτα πράγματα, που προμηθεύεται ένας ιδιοκτήτης για το νέο του κατοικίδιο,  είναι το μπολ φαγητού, αλλά με τόσους πολλούς διαφορετικούς τύπους διαθέσιμους, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς ποιος τύπος είναι ο πιο κατάλληλος για τις ανάγκες του ζώου του. Αν αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ πλαστικών και μεταλλικών μπολ, είμαστε εδώ να σας διαφωτίσουμε για τα οφέλη από τη χρήση του ενός έναντι του άλλου τύπου κι έτσι να σας βοηθήσουμε να κάνετε την έξυπνη επιλογή για το κατοικίδιό σας.

Θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του πλαστικού μπολ

Τα πλαστικά μπολ είναι ευρέως διαθέσιμα σε οποιοδήποτε κατάστημα ειδών κατοικίδιων ζώων και μπορείτε να τα βρείτε σχεδόν σε οποιοδήποτε σχήμα, συμπεριλαμβανομένων των διπλών μπολ (τροφής και νερού). Είναι τα πιο οικονομικά και είναι πολύ ελαφριά.

Υπάρχουν διάφορα είδη πλαστικών διαθέσιμα, το καθένα με ελαφρώς διαφορετικές ιδιότητες, και μερικά μπορεί να είναι αρκετά ανθεκτικά, όχι βέβαια όσο τα μεταλλικά, αλλά δε θα έχετε κάποια ανησυχία για τυχόν εμφάνιση σκουριάς.

Ωστόσο, τα πλαστικά μπολ γενικά δεν συνιστώνται για πολλά σκυλιά. Κι αυτό γιατί είναι πιο εύκολο να τα μασουλήσουν ή να τα γρατσουνίσουν, δημιουργώντας σημεία για τη συσσώρευση βακτηρίων και προκαλώντας έτσι προβλήματα υγείας στο κατοικίδιο ζώο σας. Επιπλέον, ορισμένα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στο πλαστικό, με αποτέλεσμα μια ήπια δερματική αντίδραση στο πηγούνι ή στο πρόσωπο.

Πότε λοιπόν κρίνεται κατάλληλη η επιλογή του πλαστικού μπολ;

Τα πλαστικά μπολ αποτελούν μία καλή προσωρινή λύση, όταν θέλετε να δώσετε τροφή και νερό στο κατοικίδιό σας κατά τη διάρκεια της βόλτας ή  σε μια μεγάλη πεζοπορία

Είναι ελαφρύ και εύκολο να το μεταφέρετε μαζί σας και δεδομένου ότι δεν θα σκουριάσει, το πλαστικό είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς μπορεί να μείνει αχρησιμοποίητο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, επειδή μπορεί να διαρρεύσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στην τροφή ή το νερό, που θα απομείνει για αρκετές ώρες, δεν συνιστούμε το πλαστικό ως την καλύτερη επιλογή για καθημερινή χρήση.

Θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του μεταλλικού μπολ

Τα μεταλλικά μπολ είναι συνήθως πολύ πιο ανθεκτικά και πιο εύκολα στο καθάρισμα από τα πλαστικά, ενώ οι σκύλοι δε συνηθίζουν να μασούν το μέταλλο, όσο το πλαστικό. Μπορείτε να βρείτε διάφορα σχέδια και μεγέθη και είναι λίγο πιο ακριβά σε κόστος από το πλαστικά.

Ωστόσο είναι περισσότερο ασφαλή στη χρήση τους, καθώς δε διαρρέουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στην τροφή και το νερό, και δεν είναι τόσο επιβλαβή για το περιβάλλον.

Η σκληρή επιφάνεια δε μπορεί να χαραχτεί εύκολα κι έτσι δεν υπάρχει ανησυχία για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μετάλλων για να διαλέξετε, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, αλουμίνιο και άλλα.

Το αλουμίνιο και ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν θα σκουριάσουν, αλλά άλλοι τύποι, όπως ο επιχρωμιωμένος χάλυβας, θα αρχίσουν να σκουριάζουν μόλις φθαρεί η επίστρωση.

Συνιστούμε να αγοράζετε μόνο μεταλλικά μπολ υψηλότερης ποιότητας, που δε σκουριάζουν.

  • Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ότι το αλουμίνιο δε χρησιμοποιείται συνήθως σε μπολ για σκύλους κι αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει το αλουμίνιο στην τροφή και το νερό και να προκαλέσει γνωστική δυσλειτουργία και βλάβη στα οστά.
  • Τα μπολ από ανοξείδωτο χάλυβα, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο ασφαλή, αλλά θα πρέπει να τα καθαρίζετε και να τα αποστειρώνετε περίπου τρεις φορές την εβδομάδα
  • Θα πρέπει ωστόσο να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, το νερό που μένει σε ένα μπολ από ανοξείδωτο χάλυβα θα ζεσταθεί γρηγορότερα από το νερό σε άλλα μπολ και επομένως το νερό μπορεί να μην είναι τόσο δροσερό για το κατοικίδιό σας, που σημαίνει ότι θα πίνει λιγότερο, και αυτό δεν είναι καλό.
  • Το μέγεθος του μπολ που χρειάζεστε θα εξαρτηθεί από τη διατροφή του κατοικίδιού σας και το είδος της τροφής, που παρέχετε.
  •  Η υγρή τροφή για σκύλους είναι πιο συμπυκνωμένη, επομένως χωράει σε ένα μικρότερο μπολ. Η τραγανή κροκέτα θα πάρει περισσότερο χώρο και για αυτό χρειάζεται ένα μεγαλύτερο μπολ. Προσδιορίστε πόση τροφή θα τρώει το κατοικίδιό σας σε κάθε γεύμα και αποκτήστε ένα μπολ λίγο μεγαλύτερο.
  • Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το μπολ νερού ότι απαιτείται συχνός καθαρισμός του μπολ, το οποίο θα πρέπει να το αδειάζετε εντελώς, να το απολυμαίνετε και να το ξαναγεμίζετε, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με την καθημερινή χρήση τα μπολ τείνουν να συλλέγουν μια γλοιώδη συσσώρευση, που ονομάζεται βιοφίλμ, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η καλύτερη επιλογή για το κατοικίδιό σας είναι ένα μπολ από ανοξείδωτο χάλυβα ή τουλάχιστον ένα κράμα μετάλλου, που δε θα σκουριάζει. Το μεταλλικό είναι πιο εύκολο στο καθάρισμα και δεν επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν. Είναι ανθεκτικό, αποθαρρύνει το μάσημα και δεν αλλάζει τη γεύση ή δεν διαρρέει επιβλαβείς χημικές ουσίες. Το πλαστικό είναι καλή επιλογή σε κάποια περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ως προσωρινή λύση για παροχή τροφής και νερού, σε κάθε άλλη περίπτωση προτείνουμε να το αποφεύγετε, καθώς μπορεί να διαρρεύσει χημικές ουσίες ή να επιτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας στο κατοικίδιο ζώο σας.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook