Μετάλλαξη Όμικρον: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς στα παιδιά

Η μετάλλαξη Ομικρον «χτυπάει» και τα παιδιά με διαφορετικά συμπτώματα γεγονός που χρειάζεται προσοχή από τους γονείς.

Ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον καθώς τα δεδομένα ακόμη δεν είναι επαρκή προκειμένου να μπορέσουν οι επιστήμονες να πουν με ασφάλεια πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι σε σχέση με τα άλλα στελέχη και φυσικά κατά πόσο μπορεί να ξεφεύγει τις προστασίας των εμβολίων.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση στα συμπτώματα κάτι που πρέπει να θορυβήσει και τους γονείς για τα παιδιά έτσι ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα τυχόν κρούσμα σε παιδί.

Έτσι, σύμφωνα με όσα τώρα γνωρίζουμε η Όμικρον προκαλεί κόπωση, πονοκέφαλο και απώλεια όρεξης ενώ μπορεί να υπάρξουν και εξανθήματα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν εκδηλώνεται όπως η Δέλτα που έχει πυρετό, πονόλαιμο και απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Μέτρα για τα παιδιά ζητά ο ΠΟΥ

Η προσοχή για τα παιδιά αποκτά μεγάλη σημασία μετά και την ανακοίνωση του ΠΟΥ σύμφωνα με την οποία τα υψηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη καταγράφονται πλέον μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5-14 ετών. Σε ορισμένες περιοχές, τα κρούσματα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι πλέον δύο με τρεις φορές περισσότερα σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

«Η χρήση μασκών και εξαερισμού, παράλληλα με τακτικά τεστ, οφείλει να είναι ο κανόνας σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύονται τα σχολεία», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Εμβολιασμός παιδιών: Στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για ηλικίες 5-11
Στην Ελλάδα σε λίγες μέρες ξεκινάει ο εμβολιασμός των παιδιών.

Συγκεκριμένα, στις 10 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα θα βρίσκεται σε λειτουργία και οι κηδεμόνες παιδιών 5-11 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά κέντρα: στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο ΚΥ Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer, μετά την έγκριση που έδωσε ο EMA και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.

Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ