Μετάλλαξη Μ: Η νέα παγκόσμια απειλή – Πού βρίσκεται στην Ελλάδα

Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από τη Μετάλλαξη Δέλτα, μία νέα από την Κολομβία, η Μετάλλαξη Μ είναι η νέα παγκόσμια απειλή που έφτασε τάχιστα και στην Ελλάδα.
Πλέον υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για τη Μετάλλαξη Μ καθώς και στη χώρα μας εμφανίστηκαν 6 κρούσματα της νέας μετάλλαξης από την Κολομβία, σε Αττική, Αχαΐα και Αργολίδα.

«Τα στοιχεία δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, την παρακολουθούμε», σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αυτή η μετάλλαξη όμως, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο είναι πλέον η κυρίαρχη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και προκάλεσε το φονικότερο κύμα της πανδημίας από την άνοιξη και μετά, δήλωσε χθες Πέμπτη αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στην Μπογοτά.

«Πράγματι, η Mu είναι η κυρίαρχη παραλλαγή στην Κολομβία και σε αυτήν οφειλόταν το τρίτο κύμα» των μολύνσεων, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, δήλωσε σε κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό η Μαρσέλα Μερκάδο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Η κυρία Μερκάδο πρόσθεσε ότι γύρω «στο 60%» των θανάτων μετά τους οποίους έγινε αλληλούχηση του γονιδιώματος διαπιστώθηκε πως οφείλονταν σε αυτή την παραλλαγή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα χαρακτηριστικά του.

«Έχει πλέον εντοπιστεί σε πάνω από 43 χώρες και παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα», τόνισε η κυρία Μερκάδο.

Η Κολομβία μοιάζει να έχει ξεπεράσει την πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας, ωστόσο συνεχίζει ακόμη να καταγράφει λίγους λιγότερους από εκατό θανάτους και κάπου 2.000 μολύνσεις την ημέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε στα στελέχη υπό παρακολούθηση μια νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στη Νότιο Αμερική, την Μετάλλαξη Μ. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η νέα μετάλλαξη φέρει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις Άλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικάνικη), ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτή της η ιδιότητα ενδεχομένως να της δώσει το προβάδισμα έναντι της πλέον μεταδοτικής Δέλτα (ινδική), και να την αναδείξει σε μέγιστη απειλή για την ανοσία που πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Επί του παρόντος, η μετάλλαξη Μ εντοπίζεται σε Νότια Αμερική, Ευρώπη, ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ, σε ποσοστό 0,1% παγκοσμίως, ενώ τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα ανιχνεύθηκαν στην Αττική (1), την Αργολίδα (2), την Άρτα (1) και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2).

ieidiseis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚρήτη | Απολογείται ο 72χρονος που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος 6χρονου κοριτσιού
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα: 3 Σεπτεμβρίου 1974 – Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σκέφτηκε ο ΠΟΥ, ας λέμε τις μεταλλάξεις με ονόματα του ελληνικού αλφαβήτου ώστε να μη στιγματίζονται οι χώρες όπου πρωτοεντοπίζονται αυτές.

    Γράφει το Ζάρπα: “…ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία…η νέα μετάλλαξη φέρει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις Άλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικάνικη), ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτή της η ιδιότητα ενδεχομένως να της δώσει το προβάδισμα έναντι της πλέον μεταδοτικής Δέλτα (ινδική)…”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ