Μετάλλαξη Κένταυρος: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι ανησυχεί τους επιστήμονες

μετάλλαξη-κένταυρος-ποια-είναι-τα-συμ-1525409

Η νέα μετάλλαξη «Κένταυρος» του κορονοϊού έφτασε και στη χώρα μας, όπως αποκάλυψε η χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) (δείτε ΕΔΩ) .

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία υπομετάλλαξη του μεταλλαγμένου στελέχους της Όμικρον, η οποία είναι γνωστή στους επιστήμονες με την ονομασία «BA.2.75».

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη εντοπίστηκε στις αρχές Μαΐου στην Ινδία και έκτοτε έχουν καταγραφεί φορείς της υποπαραλλαγής σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά.

Όπως αναφέρει το «Medical News Today», η ονομασία «Κένταυρος» αποτελεί προϊόν έμπνευσης ενός χρήστη του Twitter και δεν εμπεριέχει κάποιο βαθύτερο μήνυμα σε σχέση με τη νόσηση που προκαλεί.

Μετάλλαξη Κένταυρος – Πόσο επικίνδυνη είναι, η ανησυχία των επιστημόνων

Όπως αναφέρει η επικεφαλής του ΠΟΥ στον Guardian «προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα της παραλλαγής αυτής».

Είναι, όμως, γεγονός ότι από τη στιγμή που η μετάλλαξη Κένταυρος έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρήθηκε μία αύξηση στα κρούσματα, «μια εξάπλωση ταχύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε με την εξαιρετικά μεταδοτική Όμικρον 5, η οποία ήδη αρχίζει να κυριαρχεί έναντι της Όμικρον 2 σε πολλές χώρες».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί στενά τη νέα υπομετάλλαξη του Κενταύρου, χωρίς ωστόσο να τη θεωρεί ως «μετάλλαξη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» (variant of concern).

Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) έχει ορίσει τη μετάλλαξη Κένταυρος ως «μετάλλαξη υπό παρακολούθηση» ήδη από τις 7 Ιουλίου του 2022, καθώς ανιχνεύτηκε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι το ίδιο το μεταλλαγμένο στέλεχος της Όμικρον «παράγει» πολλές υποπαραλλαγές κατά το τελευταίο διάστημα.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η υπομετάλλαξη του Κενταύρου έχει την ευκαιρία να εξελίξει ένα πλεονέκτημα έναντι της ήδη πολύ επιτυχημένης Όμικρον 2», εξηγεί ο δρ. Stephen Griffin, λοιμωξιολόγος από το πανεπιστήμιο του Λιντς.

Ταυτόχρονα, η υπομετάλλαξη του Κενταύρου φαίνεται να έχει αρκετά στελέχη διαφορετικά σε σχέση με εκείνη της Όμικρον, γεγονός που την καθιστά «απρόβλεπτη», σύμφωνα με τον δρ. Tom Peacock, λοιμωξιολόγο στο πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου.

Μετάλλαξη Κένταυρος – Τα συμπτώματα

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει ουσιαστικές διαφορές στην εκδήλωση συμπτωμάτων για τους ασθενείς που νοσούν με την μετάλλαξη του Κενταύρου, έναντι της Όμικρον 2, 4 ή 5.

Με βάση το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, τα συχνότερα συμπτώματα του κορονοϊού περιλαμβάνουν:

  • Υψηλός πυρετός
  • Συνεχής βήχας
  • Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης
  • Δύσπνοια
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος
  • Συνάχι

Μετάλλαξη Κένταυρος – Αντισώματα από εμβόλια και νόσηση

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», τα αντισώματα των παρόντων εμβολίων κατά του κορονοϊού, είναι πιθανότατα αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής νόσησης. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και στα αντισώματα που δημιουργούνται μετά από νόσηση από τον SARS-CoV-2.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook