Μετακίνηση εκτός νομού: Νέα εγκύκλιος για τα ΚΤΕΛ – Τι κάνουν οι ανεμβολίαστοι

μετακίνηση-εκτός-νομού-νέα-εγκύκλιος-1059786

Μετά το λάθος και τις διορθώσεις με τα παιδιά στην εστίαση, μια νέα διόρθωση πραγματοποιήθηκε για τη μετακίνηση εκτός νομού που χρειάζεται μεγάλη προσοχή μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022, καθώς τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα οι νέοι περιορισμοί στη μετακίνηση εκτός νομού για τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα, για μετακίνηση εκτός νομού και για τουλάχιστον έξι μήνες, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα πρέπει να έχουν μαζί τους για ταξίδι με ΚΤΕΛ ή τρένο και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών. Υπογραμμίζεται, πως ο έλεγχος πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να εκδοθεί το σχετικό έγγραφο, με κόστος 10 ευρώ.

Το τεστ δεν ήταν υποχρεωτικό για τα παραπάνω μέσα μεταφοράς από την καθολική άρση των μέτρων τον Μάιο και για όλο το καλοκαίρι.

Για το πλοίο και το αεροπλάνο συνεχίζει να ισχύει το υποχρεωτικό rapid test 48 ωρών ή μοριακό PCR 72 ωρών, όπως συνέβαινε και το καλοκαίρι, με τη διαφορά ότι δεν θα μπορούν στο εξής οι επιβάτες να διενεργούν δωρεάν ελέγχους στις δημόσιες δομές, αλλά και αυτοί θα πρέπει να πληρώνουν το ανάλογο αντίτιμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι ανεμβολίαστοι μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς την επιπλέον δαπάνη 10 ευρώ μόνο με το αυτοκίνητο, για το οποίο η μετακίνηση δεν απαιτεί υποχρεωτικό τεστ.

Πιο συγκεκριμένα, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Βέβαια υπήρξε ένα πρόβλημα με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ. Τα ΚΤΕΛ που χρησιμοποιούν παιδιά για να πάνε στο σχολείο στην επαρχία και εργαζόμενοι εντός της ίδια Περιφερειακής ενότητας. Σε αυτά υπήρξε ένα αλαλούμ, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μπαίνουν με rapid όλοι. Όμως αυτό δεν ισχύει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τα λεωφορεία και το Μετρό.

Έτσι χρειάστηκε νέα εγκύκλιος από το υπουργείο Μεταφορών.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αναφέρει:

Εγκύκλιος σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που θεσπίζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας σας διαβιβάζεται η σχετική απόφαση με ισχύ έως τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 και σας διευκρινίζονται τα κάτωθι:

1. Οι ταξιδιώτες, ηλικίας 12 ετών και άνω, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και διακινούνται με ΚΤΕΛ που εκτελούν υπεραστικά δρομολόγια, υποβάλλονται έως σαράντα οκτώ ώρες πριν το ταξίδι τους σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως έντεκα (11) ετών, δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) που πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου

Οι ανωτέρω διαγνωστικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δαπάνη των επιβατών, και αποδεικνύονται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης είτε σε έντυπη μορφή, είτε μη ηλεκτρονικό τρόπο.. Ειδικώς η δήλωση self-test εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.

2. Οι εργαζόμενοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους (εργαζόμενοι ΚΤΕΛ), υποβάλλονται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

3. Για την εφαρμογή των ανωτέρω, ως υπεραστικά θεωρούνται τα δρομολόγια που εκτελούνται σε διανομαρχιακές γραμμές, δηλαδή μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook