Μετακίνηση εκτός νομού με SMS, τα επόμενα βήματα για άρση του lockdown

μετακίνηση-εκτός-νομού-με-sms-τα-επόμενα-1142512

Η σταδιακή άρση των μέτρων, οι επιθυμίες της κυβέρνησης και οι προβληματισμοί των ειδικών – Τι θα γίνει με τη μετακίνηση εκτός νομού – Το σενάριο για μετακίνηση με SMS

O υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης… βιάζεται να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα και έσπευσε χθες να προαναγγείλει ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την Παρασκευή. Άφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν και άλλα θέματα σχετικά με την άρση των μέτρων, όπως το ζήτημα της μετακίνησης από νομό σε νομό, προκειμένου όσοι θέλουν να κάνουν σκι, να μπορούν να μεταβούν στα χιονοδρομικά κέντρα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι απλό και σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis, πολύ δύσκολα οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν σε αυτή τη φάση το «πράσινο φως» για ελεύθερες μετακινήσεις εντός της επικράτειας, διότι θέλει να κάνει ένα βήμα τη φορά. Για την ακρίβεια, ένα βήμα κάθε δεκαπέντε μέρες. Και στη λίστα των προτεραιοτήτων, αυτή τη στιγμή είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θα είχε αντίρρηση να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς πρόκειται για ένα αποκλειστικά χειμερινό σπορ και το διάστημα που μπορούν να το απολαύσουν, είναι περιορισμένο. Επιπρόσθετα, αυτή καθ αυτή η άσκηση του σκι δεν ενέχει σοβαρό κίνδυνο υπερμετάδοσης του ιού.

Το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, όμως, θα πρέπει να ακολουθηθεί από μία σειρά προϋποθέσεις που είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν. Το πρώτο είναι η μετακίνηση.

Με δεδομένο ότι η Επιτροπή εμφανίζεται αρνητική να επιτρέψει τη γενική άρση της απαγόρευσης, το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να έχει προτείνει τη μετακίνηση των σκιέρς με επίδειξη SMS, το οποίο θα επιβεβαιώνει την κράτηση για το σκι.

Και πάλι, όμως, δεν λύνεται το πρόβλημα, γιατί οι εκδρομείς των χιονοδρομικών κέντρων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μεσημεριανό ή βραδινό. Και αυτή τη στιγμή, ούτε λόγος για άνοιγμα της εστίασης. Από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, αν όλα πάνε κατ ευχήν, θα συζητηθεί το θέμα «τραπεζάκια έξω» για τα τέλη του ερχόμενου μήνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες ώστε να έχουν στα χέρια τους τα μαθηματικά μοντέλα με το αποτύπωμα που άφησε το άνοιγμα της αγοράς της επιδημίας. Αυτό σημαίνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουν μία πρώτη, αλλά όχι ευρεία εικόνα. Στις προθέσεις ειδικών και κυβέρνησης είναι να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Η εικόνα από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων είναι θετική, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, για τα Γυμνάσια και Λύκεια η απόφαση πρέπει να λάβει και άλλους παράγοντες, όπως π.χ. ότι τα μεγαλύτερα παιδιά δεν πειθαρχούν ευκολότερα στα μέτρα, συμβάλλουν στην μετακίνηση του πληθυσμού στους δρόμους και δεν μπορούν να ελεγχθούν αν π.χ. μετά το σχολείο θα επιστρέψουν σπίτι ή θα μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή.

ieidiseis.gr

2 thoughts on “Μετακίνηση εκτός νομού με SMS, τα επόμενα βήματα για άρση του lockdown

  1. Ρε κ. λοιμοξιολογοι χανομαι ψηφαλακια. Ο αγωνιζομενος λαος των Βορειων Προαστειων διψα για μια κατεβασια σκι. Τι θελετε δηλαδη να κανουμε λαμπογιαλο την Εκαλη; Βεβαια αρκει να ανοιξετε τα χ.κ. γιατι λεφτα εχομε εμεις να δωσουμε ενα 300αρι στο προστιμο, η διανυκτερευση πιο ακριβη ειναι.
    Και τα χαροντς… Ποτε θα ρθουν τα χαροντς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook