Μετακίνηση αγροτών – Τι ισχύει για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

μετακίνηση-αγροτών-τι-ισχύει-για-το-τ-1190827

Τα ίδια δικαιολογητικά που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα οι αγρότες για να μετακινηθούν στα χωράφια τους, αλλάζοντας όχι μόνο δήμο αλλά ακόμα και νομό, ισχύουν και στη διάρκεια του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, που αρχίζει από σήμερα.

Αυτό ξεκαθάρισε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, που επισήμανε ότι τα χαρτιά αυτά ισχύουν τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους αυτοαπασχολούμενους, για εργασίες για τις οποίες δε γίνεται να αποφευχθεί η μετακίνηση.

«Ο αγρότης θα πρέπει να έχει μαζί του επικαιροποιημένα τα έγγραφα που ισχύουν και δεν υπάρχει πρόβλημα», ξεκαθαρίζει στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Χριστοφοράκης. Και υπενθύμισε ότι από τις 9 του μήνα οι λογιστές επανατυπώνουν τα δικαιολογητικά προς τους αγρότες, με ημερομηνία από τις 9 έως τις 22 Μαρτίου.

«Οι αγρότες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους αγρότες που τηρούν βιβλία και είναι ενταγμένοι στον ΦΠΑ, δηλαδή του κανονικού καθεστώτος, είτε δεν τηρούν βιβλία και δεν είναι ενταγμένοι στον ΦΠΑ, δηλαδή αγρότες ειδικού καθεστώτος. Και οι δύο αυτές κατηγορίες αγροτών υποχρεούνται, για την ορθή μετακίνησή τους λόγω COVID-19, να έχουν μαζί τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησης: βεβαίωση, είτε εκτυπωμένη από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», όπου μπαίνουν από τους προσωπικούς κωδικούς του TAXIS, είτε χειρόγραφη βεβαίωση από το forma.gov.gr και μία εκτύπωση από το TAXIS της προσωποποιημένης πληροφόρησης, όπου εκεί φαίνεται η ιδιότητά τους ως αγρότες»… Αυτό είχε δηλώσει και προ ημερών στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των φοροτεχνικών, κάτι που ισχύει και μέσα στο τριήμερο.

Εκτός νομού

Τι γίνεται όμως όταν η μετακίνηση είναι εκτός των ορίων του νομού; Ο Δημήτρης Χριστοφοράκης απαντά: «Στην περίπτωση εκείνη, για μεγαλύτερη διασφάλιση σε τυχόν έλεγχο, καλό είναι να αποδεικνύουν με κάποιο έγγραφο ότι έχουν περιουσία εκτός των ορίων του νομού. Αυτό θα μπορούσε να είναι το Ε9 ή μία Δήλωση Καλλιέργειας, ή οτιδήποτε αποδεικνύει ότι καλλιεργούν εκτός των ορίων του νομού που διαμένουν. Δεν είναι υποχρεωτικό. Το λέω προαιρετικά, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία»…

Στο σημείο αυτό διευκρινίζει επίσης ότι «δεν είναι υποχρεωτικό το έγγραφο της «Εργάνη». Μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τη χειρόγραφη βεβαίωση, αλλά εκτυπώνοντας το έντυπο που θα συμπληρώσουν από το forma.gov.gr»…

Μέλη οικογενειών

Τι ισχύει όμως με τα μέλη των οικογενειών που συνήθως έχουν μαζί τους οι αγρότες για να τους βοηθήσουν στις αγροτικές εργασίες; «Καταρχήν, όταν λέμε μέλη οικογενειών, εννοούμε σύζυγο, παιδιά, ή γονείς και αδέλφια. Πάντοτε μιλάμε για συγγενείς πρώτου βαθμού. Σε αυτή την περίπτωση ο αγρότης ο οποίος έχει την αγροτική εκμετάλλευση στο όνομά του, είτε κανονικού είτε ειδικού καθεστώτος, θα εκδώσει βεβαίωση εργαζομένου πάλι από το forma.gov.gr για κάθε μέλος της οικογένειάς του που βρίσκεται στο αυτοκίνητο»…

Στις βεβαιώσεις αυτές θα αναγράφονται οι μέρες και οι ώρες μετακίνησης. Στο μεταξύ, σε κάθε αυτοκίνητο ο αγρότης μπορεί να έχει μέχρι δύο ακόμη ενήλικες. Τρεις ενήλικες δηλαδή ανά όχημα.

Μην ξεχνάτε το εργόσημο – Οι βεβαιώσεις για τους εργάτες γης

Στην περίπτωση τώρα που ο αγρότης έχει μαζί του εργάτη γης, τότε η βεβαίωση μετακίνησης θα πρέπει να συνοδεύεται και από το εργόσημο που οφείλει να έχει βάλει στο όνομα του μετακινούμενου εργάτη.

Οι μεν αγρότες κανονικού καθεστώτος έχουν σφραγίδα και θα πρέπει τα έντυπα να τα έχουν σφραγίσει. Οι αγρότες ειδικού καθεστώτος αρκεί να έχουν γράψει ολογράφως τα ονόματά τους και να έχουν βεβαίως βάλει από κάτω και την υπογραφή τους.

«Όλοι οι αγρότες μπορούν με τα χαρτιά αυτά να πάνε παντού. Είτε στην περιουσία της συζύγου τους είτε των γονιών τους κ.λπ. Αρκεί να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση του TAXIS. Είναι το μόνο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί την ιδιότητα του αγρότη ως αγρότη. Είναι το έντυπο που λέγεται προσωποποιημένη πληροφόρηση»…

Αυτό, τέλος, ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο αγρότης λαμβάνει ή όχι επιδότηση. Διότι μπορεί να είναι αγρότης, αλλά επειδή δε διαθέτει τα απαιτούμενα στρέμματα καλλιεργειών μπορεί να μην επιδοτείται.

neakriti.gr 

One thought on “Μετακίνηση αγροτών – Τι ισχύει για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

  1. Να συμπληρώσουμε ότι σύμφωνα με την ίδια απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 13805 στο ΦΕΚ 843-03/03/21:

    Εντός του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, όπως προσδιορίζεται στις περ. α), β) και γ) ανωτέρω, επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:
    ιε) Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.

    Για την περ. (ιε), όταν δεν είναι δυνατή η προσκόμιση της βεβαίωσης της παρ. 3, απαιτείται η προσκόμιση δήλωσης καλλιέργειας που υποβάλλεται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), μαζί με σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο ή υπεύθυνη δήλωση ανάθεσης της σχετικής εντολής, κατά περίπτωση. Οι βεβαιώσεις της παρούσας υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης για τον υπογράφοντα και η τυχόν ψευδής δήλωση επιφέρει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

    Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία η οποία δεν είναι αγρότες, είναι πολίτες με αγροτική περιουσία (κήπους, περιβόλια κτλ).
    Στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται η μετακίνηση όπως ορίζεται παραπάνω (με Ε9)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook