Μετακινήσεις: Αλλαγές στο όριο των επιβατών σε Ι.Χ οχήματα και ταξί

μετακινήσεις-αλλαγές-στο-όριο-των-επι-1192033

Αλλάζει από σήμερα ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα αυτοκίνητα και τα ταξί. Όπως αναφέρεται στη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, αυξάνεται από δύο σε τρεις ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα αυτοκίνητα και ταξί (πλέον του οδηγού) . Αναλυτικά, σύμφωνα με την νέα απόφαση, στον κλάδο των μεταφορών ισχύουν τα εξής:

-Επιτρέπονται έως τρεις επιβάτες πλέον του οδηγού σε ΕΔΧ οχήματα (ταξί, ειδικής μίσθωσης) και επιβατηγά Ι.Χ. καθώς και στα ΕΙΧ οχήματα με οδηγό έως 7 θέσεων.

-Επιτρέπονται έως τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού σε ΕΔΧ οχήματα ειδικής μίσθωσης και επιβατηγά ΙΧ οχήματα με οδηγό 9 θέσεων.

-Επιτρέπονται έως τρία άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα.

Για τους μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές για τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο επιτρέπονται έως 4 άτομα με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς σε μη αστικές περιοχές, που μετακινούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.

Οι εξαιρέσεις

Σε περίπτωση γονέων με ανήλικα παιδιά, οι επιβάτες μπορεί να είναι και 4, δηλαδή συνολικά 5 μαζί με τον οδηγό στα ΙΧ αυτοκίνητα. Η υπέρβαση του ορίου των επιβαινόντων επιτρέπεται εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα ή άτομο που χρήζει βοήθειας για τη μετακίνησή του. Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική για τις μετακινήσεις με οχήματα για όλους. Το πρόστιμο για τη μη τήρηση των μέτρων είναι 300 ευρώ.

Αίτημα των οδηγών ταξί

Αίτημα στην Επιτροπή των ειδικών για αύξηση των επιβατών στα ταξί έχει υποβάλει το υπουργείο Μεταφορών, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Υποδομών, Γιάννη Κεφαλογιάννη και του γ.γ. Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) και του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών είχε ζητήσει να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών στα ταξί σε τρεις εκτός από τον οδηγό, από δύο που ήταν μέχρι πρότινος. Ομοίως, για τα 9θέσια (ΕΔΧ – Ειδικής Μίσθωσης), είχε ζητηθεί να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών σε τέσσερις εκτός από τον οδηγό, από δύο επιβάτες.

Σχετικά με το αίτημα των αυτοκινητιστών να δίδεται η δυνατότητα στους κατόχους Ε.Δ.Χ. να ταξινομούν σε αντικατάσταση οχημάτων, αυτοκίνητα έως 9 θέσεων με ταμειακή μηχανή και ταξίμετρο, η πλευρά του υπουργείου επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα επιλύοντας ζητήματα όπως ο αριθμός των ταξί ανά περιφέρεια, η διαδικασία ταξινόμησης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων και ο τρόπος χορήγησης.

Επιπλέον, το υπουργείο προτίθεται να ανταποκριθεί στο αίτημα του κλάδου για έλεγχο των ειδικών αδειών και σχετικά, σχεδιάζει να προχωρήσει σε επανεξέταση των ειδικών αδειών ταξί, ώστε να ελεγχθεί η πιθανότητα κάποιες άδειες να έχουν δοθεί παράνομα.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook