Μετά τον καύσωνα έρχεται βροχή – Τι είναι το φαινόμενο «ψυχρή λίμνη» και πότε θα εμφανιστεί

μετά-τον-καύσωνα-έρχεται-βροχή-τι-είν-1252746

Ο καιρός θα είναι και σήμερα Σάββατο καυτός όμως αυτό αναμένεται να αλλάξει από αργά την Κυριακή και από τη νέα εβδομάδα έρχονται βροχές και καταιγίδες.

Συγκεκριμένα, και σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της βόρειας κυρίως ηπειρωτικής χώρας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ωστόσο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr προβλέπει αλλαγές στο σκηνικό του καιρού σε σχέση και με την μετακίνηση της «ψυχρής λίμνης», που προκάλεσε τις εκτεταμένες, φονικές πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο.

Όπως επισημαίνει, το φαινόμενο απομακρύνεται σταδιακά από την κεντρική Ευρώπη και κινείται αργά νοτιοανατολικά προς τη νότια Ιταλία όπου και θα βρίσκεται την Κυριακή το μεσημέρι.

Στον παρακάτω χάρτη του Meteo βλέπετε τη θέση της ψυχρής λίμνης το μεσημέρι της Κυριακής

Κατά την κίνηση της αυτή – προσθέτει – η ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες στις ανατολικές Άλπεις (Αυστρία), στα δυτικά τμήματα της Βαλκανικής χερσονήσου (Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Σερβία) και την Ιταλία όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα:

Βάσει των παραπάνω εκτιμήσεων, το ΕΕΑ / meteo.gr σημειώνει πως δεν αναμένονται αξιόλογες βροχές και καταιγίδες στην χώρα μας, μέχρι την Κυριακή. Από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, αναμένουμε αστάθεια καθώς και εκδήλωση καταιγίδων και στην Ελλάδα, εξέλιξη για την οποία θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Καιρός: Τι είναι η «ψυχρή λίμνη»

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος εξήγησε για το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» ότι δίνει έντονα φαινόμενα το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι το έχουμε ζήσει και στη χώρα μας στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019.

Μια από τις συνθήκες για να δημιουργούνται καταιγίδες το καλοκαίρι, είναι να έχουμε ψυχρές αέριες μάζες ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος τόνισε ότι δεν συνδέεται απαραίτητα με την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι ήταν μια ακραία κατάσταση, «αλλά έχουμε τέτοια φαινόμενα το καλοκαίρι στην κεντρική Ευρώπη, στα βόρεια Βαλκάνια και στα βόρεια της χώρας μας, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο».

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook