Μετά την ΑΝΕΚ η ΕΤΑΝΑΠ; – Αναμένοντας τις αποφάσεις της Attica Group

μετά-την-ανεκ-η-εταναπ-αναμένοντας-τ-1332872

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας του deal ANEK – Attica Group αναμένει η διοίκηση της ΕΤΑΝΑΠ, γνωστότερη από τα Νερά Σαμαριά, για να δει τι στάση θα ακολουθήσει.

Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι η «Εταιρεία Ανάπτυξης Επαρχίας Αποκόρωνα Ανώνυμη Εταιρεία» έχει ως κύριο μέτοχο την ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ, καθώς η τελευταία κατέχει το 31,9% των μετοχών στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού.

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις οποίες, η Attica Group θα απορροφήσει την ANEK αναμένεται να επηρεάσουν και την ΕΤΑΝΑΠ στην – πολύ λογική – περίπτωση όπου η Attica Group επικεντρωθεί μόνο στα ακτοπλοϊκά, που είναι και το μοναδικό της αντικείμενο, και αποφασίσει να αποδεσμευτεί από συμμετοχές και δραστηριότητες άσχετες με το αντικείμενο.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του» ανέφερε στο powergame.gr ο κ. Εμμανουήλ Αποστολάκης, Πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ στο ερώτημα με το ποια αναμένεται να είναι η επόμενη μέρα για την εταιρεία.

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία και θεωρούμε αυτονόητο ότι η Attica Group θα ενημερώσει πρώτα εμάς για τα σχέδια της. Τότε θα ανοίξουμε και εμείς τα χαρτιά μας». Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά χωρίς να είναι αρνητικός στην είσοδο ενός νέου μετόχου που μπορεί να εισέλθει και να δώσει περαιτέρω ώθηση στην εταιρεία. Για τον λόγο αυτό όπως εξηγεί η διοίκηση και το προσωπικό επικεντρώνονται στην λειτουργία της επιχείρησης, η οποία παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Σε οικονομικό επίπεδο το 2021 οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 12,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 35,7%, ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 5,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,4% συγκρινόμενα με το 2020. Τα κέρδη προ φόρων στην περασμένη χρήση έφτασαν στα 2,15 εκατ. ευρώ από 1,83 εκατ. ευρώ στην χρήση του 2020.

Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα χρήση, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να εμφανίσει επίσης ανοδική πορεία, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Αποστολάκης οι τουριστικές αφίξεις ξεκίνησαν από την αρχή της σεζόν και όχι από τον Ιούλιο, όπως πέρυσι. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% των πωλήσεων της ΕΤΑΝΑΠ πραγματοποιούνται στην Κρήτη και το υπόλοιπο στην υπόλοιπη χώρα (Νότια, Κεντρική, και νησιωτική Ελλάδα), ενώ οι εξαγωγές το 2021 κάλυψαν το 1,67% των συνολικών πωλήσεων.

Αντίθετη με την πορεία των πωλήσεων, αναμένεται να είναι αυτή των κερδών, καθώς πέρα από τις πιέσεις που δέχονται όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου σε επίπεδο ενέργειας, μεταφορικών και πρώτων υλών η διοίκηση εκτιμά ότι η κερδοφορία θα δεχθεί τρομερές πιέσεις, διότι θα αυξηθούν σημαντικά οι χρεωστικοί τόκοι και οι αποσβέσεις λόγω της νέας επένδυσης που ξεκίνησε στη χρήση του 2021 και ολοκληρώνεται στην τρέχουσα χρήση.

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ

Το επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, ύψους 10 εκατ. ευρώ, αφορά στην δημιουργία δύο νέων γραμμών εμφιάλωσης, μία σε συσκευασίες pet και μία σε γυάλινες συσκευασίες στο εργοστάσιο της Σαμαριάς. Όπως αναφέρει ο κ. Αποστολάκης, ιδιαίτερη σημασία έχει η νέα γραμμή γυάλινης συσκευασίας, τόσο σε οικολογικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς θα αφορά και επιστρεφόμενες συσκευασίες.

Μελλοντική επένδυση, η οποία προς το παρόν «μπαίνει στον πάγο» μέχρι να ξεκαθαρίσει το μετοχικό τοπίο, είναι η είσοδος και στην εμφιάλωση σε κουτί αλουμινίου (can). Σε επίπεδο προϊοντικής επέκτασης για το 2023 είναι η είσοδος και στα ανθρακούχα νερά με γεύσεις, μία αγορά που παρουσιάζει έντονη κινητικότητα και ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

One thought on “Μετά την ΑΝΕΚ η ΕΤΑΝΑΠ; – Αναμένοντας τις αποφάσεις της Attica Group

  1. Ξεπουλιέται όλη η χώρα….. Από τη μια άκρη μέχρι την άλλη…. Άλλωστε, αυτός δεν είναι και ο απώτερος στόχος της ….Μεγάλης Επανεκκίνησης; «Δεν θα έχετε ΤΙΠΟΤΑ και θα είστε….ευτυχισμένοι»….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook