Μετά τα ανταποδοτικά, έρχονται κι άλλες μειώσεις στον Δήμο Χανίων

μετά-τα-ανταποδοτικά-έρχονται-κι-άλλε-778845
cof

Μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ προανήγγειλε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, στη διάρκεια της συζήτησης για τα ανταποδοτικά τέλη του 2019. Θυμίζουμε πως τα τέλη αυτά (ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας) μειώνονται κατα 5% για όλα τα νοικοκυριά κατά 15% έως 35% για τους ωφελουμενους από το «πόρτα – πόρτα» και ένταξη στη χαμηλότερη κλίμακα της Δημοτικής Ενότητας που ανήκουν για τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις αγροτικές και διατροφικές μονάδες.

Ακόμα προανήγγειλε μειώσεις κατά 70% στα τέλη των επαγγελματιών του ενετικου λιμανιού, οι οποίοι θα κληθούν να αντικαταστησουν τα σκιάδια. Τέλος, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν πως οι μειώσεις είναι προεκλογικές τόνισε πως όποιος το λέει είναι «άσχετος με διοίκηση» καθώς ο προϋπολογισμός είναι «κλειστός» και η δυνατότητα για μειώσεις είναι αποτέλεσμα του «νοικοκυρεματος» στα οικονομικά του Δήμου. «Αν θέλαμε να κάνουμε πολιτική παροχών, θα κάναμε μειώσεις 20%-25% και δεν θα προχωρουσαμε σε επενδύσεις» προσέθεσε.

Την σχετική εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Μαράκης.

Η συζήτηση σημαδεύτηκε από έντονη αντιπαράθεση και υψηλούς τόνους και τελικά το θέμα «πέρασε» κατα πλειοψηφία με 21 ψήφους. Δική της πρόταση για μείωση 10% στα ανταποδοτικά τέλη σε βάρος του προϋπολογισμού επενδύσεων κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία στηρίχτηκε από τις παρατάξεις Σκουλάκη, Σαρρή και Ριζου.

Έντονη αντιπαράθεση

«Μια ισορροπη και ισορροπημένη πολιτική για όλους τους Δημότες» ζήτησε η κα Αγγελάκη που κατηγόρησε τον Δήμαρχο οτι είχε προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε παράλογες αυξήσεις και τώρα προχώρα στα αυτονόητα. Ακόμα έκανε λόγο για μειώσεις που εφαρμόζονται αυθαίρετα χωρίς να στηρίζονται σε κάποια μελέτη.

Για ένα «προεκλογικό δώρο» έκανε λόγο ο κ. Σχοινοπλοκακης σχολιάζοντας πως η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ειδικά στην καθαριότητα δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν μειώσεις. Παράλληλα ζήτησε να εφαρμοστούν στον Δήμο Χανίων καινοτόμα προγράμματα ώστε ο καθένας να πληρώνει ακριβώς σύμφωνα με τα σκουπίδια που παράγει.

Ερώτηση για το εάν η Fraport ως διαχειριστής του Αεροδρομίου πληρώνει τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού υπέβαλαν οι παράταξεις Σαρρή και Ριζου.

Τι απέφερε η κατηγοριοποίηση των τελών ζήτησε να μάθει ο κ. Παπαντωνάκης ενώ ο κ. Ρίζος ρωτήσε πού βρίσκεται η διαδικασία για τον εντοπισμό των αδήλωτων τετραγωνικών που εκτιμάται ότι φτάνουν τα 3 εκατομμύρια.

Πέρυσι τα τετραγωνικά αυξήθηκαν κατά 500.000 (οι 250.000 αφορούσαν πλασματικά) ενώ φέτος έχουν προστεθεί ακόμα 100.000 τετραγωνικά. «Καθημερινά προστίθενται νέα τετραγωνικά αλλά αν δεν βοηθηθούμε από την φορολογική διοίκηση δεν θα βρούμε τα τετραγωνικά» ανέφερε η διευθύντρια των οικονομικών υπηρεσιών, Δεσποινα Μπολανακη. Όπως είπε, ο Δήμος Χανίων είναι από τους πρώτους που έχουν κάνει το σχετικό αίτημα στην Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων και αναμένει απαντηση.

Όπως εξήγησε,  τα ανταποδοτικά τέλη εξακολουθούν να διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες και οι χρεώσεις γίνονται στη βαση του «ο ρυπαίνων πληρώνει»  Οι μειώσεις ειναι στοχευμενες ενω αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία των εσόδων, τότε του χρόνου θα γίνουν και περαιτέρω μειώσεις,  εκτίμησε η ίδια.

Για την Fraport ο κ. Κουρτακης ως πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ υπενθύμισε πως υπάρχει ενεργή συμβαση για τα απορρίμματα και πως έχει εξοφληθεί μέχρι και ο μήνας Οκτώβριος. Η σύμβαση προβλέπει χρέωση ανά τόνο απορριμμάτων.

«Το πρόβλημα με τα τετραγωνικά εξακολουθεί να υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν βλέπω να υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση για τον εντοπισμό τους» σχολίασε ο κ. Σαρρής. Κατεκρινε δε την Δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα που έδινε ο νομος για προσλήψεις μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα.

«Προσπαθείτε να κάνετε το μαύρο – άσπρο» τόνισε ο κ. Παπαντωνάκης, φέρνοντας παράδειγμα από άλλους μεγάλους Δήμους που έχουν πολύ χαμηλότερα τέλη.

» Τόσα χρόνια ακολουθείτε πολιτική φορομπηξιας, ευνοείτε την κερδοσκοπία και τώρα επιστρέφετε ψίχουλα στους φτωχούς Χανιώτες, την ώρα που οι πλούσιοι έχουν πολλαπλασιασει τα κέρδη τους» ανέφερε ο κ. Ρίζος.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου 

Παρόλο που η ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό αναβλήθηκε για αύριο Πέμπτη, ο Δήμαρχος έκανε ένα μέρος της εισήγησής του:

«Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων για το 2019 αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. (…) 

Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση αλλά και αρχή της ομάδας μας, να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τα τέλη το επόμενο έτος (επιπλέον 5%), εφόσον συνεχιστεί η πολιτική νοικοκυρέματος την οποία έχουμε ξεκινήσει.

Εκτός από την μείωση των δημοτικών τελών, προγραμματίζουμε τις επόμενες μέρες μείωση των τιμολογίων και της ΔΕΥΑΧ για όλους τους πολίτες και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις σύντομα.

Αποφασίσαμε, ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την δραστική μείωση τελών κατά 70% στο παλιό λιμάνι προκειμένου να διευκολύνουμε τους καταστηματάρχες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.   

Θυμίζω επίσης ότι, με δική μας πρωτοβουλία, επεκτείναμε το κοινωνικό τιμολόγιο και προχωρήσαμε ακόμα και σε μηδενισμό των δημοτικών τελών σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη.  

Επισημαίνω επίσης ότι έχουμε ήδη προβεί σε σημαντικές ενέργειες που θα ελαφρύνουν ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του Δήμου και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων όπως το μεγάλο έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού που θα μειώσει έως και 50% τις δαπάνες φωτισμού όλου του δήμου.  

Απαλλάξαμε το Δήμο και κατ΄ επέκταση τους δημότες μας από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ετησίως για υλοποίηση συμβάσεων καθαριότητας. Ποσό το οποίο μένει στο ταμείο του Δήμου και μας επέτρεψε να προβούμε σε επενδύσεις.

Επενδύσεις όπως:

    • Η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού (65 άτομα) στον τομέα της καθαριότητας που πραγματοποιήθηκε ήδη.
    • Η αγορά 5 νέων απορριμματοφόρων που θα παραλάβουμε σε λίγες μέρες
    • Ο προγραμματισμός προμήθειας επιπλέον 5 απορριμματοφόρων που δρομολογούμε για το επόμενο έτος καθώς και
  • Η αγορά επιπλέον τεχνικού εξοπλισμού και μηχανημάτων για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που ήδη ολοκληρώθηκε.

 

Θα ήθελα, τέλος, να κάνω και δύο κεντρικές πολιτικές επισημάνσεις

  1. Όσοι μας κατηγορούν ότι μειώνουμε τα δημοτικά τέλη για δήθεν προεκλογικούς λόγους, προφανώς έχουν άγνοια για το πώς δουλεύει πραγματικά ένας Δήμος και κυρίως δεν αντιλαμβάνονται ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι μειώσεις κατέστησαν εφικτές λόγω του νοικοκυρέματος και της ορθολογικής πολιτικής που ακολουθήσαμε με συνέπεια τα τελευταία 4 χρόνια.
  2. Το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας κατέστη εφικτό και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί διεκδικήσαμε πόρους από άλλες πηγές και καταφέραμε να φέρουμε στο Δήμο Χανίων χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το μισό του τακτικού ετήσιου προϋπολογισμού μας. Φαντάζομαι ότι οι επικριτές μας έχουν λάβει υπόψη τους και σε ποια οικονομική συγκυρία ενεργούμε ως δημοτική αρχή.» Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook