Μετά από 9 μήνες φαγούρα, ο Μητσοτάκης βρήκε το «λεφτόδεντρο» – Μύρισε εκλογές

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Να αποδυναμώσει την έντονη κριτική που δέχεται όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση τόσο από την αντιπολίτευση, όσο όμως και από γαλάζια στελέχη για καθυστέρηση στη λήψη γενναίων αποφάσεων, και ταυτοχρόνως να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ έναντι κυρίως του αντιπάλου του Αλ. Τσίπρα επιδίωξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με το τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο ανακοίνωσε το νέο εθνικό σχέδιο, 4 σημείων, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ενικό για την πατρότητα των μέτρων, ενώ προσωποποίησε και την κριτική στάση της Αθήνας έναντι της Ε.Ε, η ένταση της οποίας προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται, κατά τη γαλάζια διακυβέρνηση.

Σε επίπεδο ουσίας, το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα οποία εύλογα αγωνιούν για τις συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας στην εκλογική δυναμική της ΝΔ.

Παρ ότι αναμένεται η εξειδίκευσή τους από τους συναρμόδιους υπουργούς αύριο, τα μέτρα εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερου κόστους από τα 2,5 δις ευρώ που είχε αφήσει η κυβέρνηση να εννοηθεί ότι θα κοστίζουν, καθώς η έκπληξη στις σημερινές ανακοινώσεις αφορούσε όχι μόνο την αναδρομικότητα, αλλά κυρίως το εξάμηνο βάθος αυτής.

Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι από που θα χρηματοδοτηθούν και γιατί από τη στιγμή που δεν θα αναμένουμε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, δεν ελήφθησαν νωρίτερα, ώστε και η ταλαιπωρία των πολιτών να μετριαστεί και το πολιτικό αλλά και οικονομικό κόστος να είναι μικρότερο. Ιδιαίτερα, η απεχθής, όπως αποδείχθηκε, ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τα νέα μέτρα, ουσιαστικά αναστέλλεται.

«Χρειάστηκε χρόνος και μελέτη για τα μέτρα»
Την κριτική για αργοπορία στη λήψη αποφάσεων επιχείρησε, άλλωστε, να αποδυναμώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο μήνυμά του, επισήμανε ότι για να καταλήξει σε αυτές τις τέσσερις παρεμβάσεις χρειάστηκε χρόνος και μελέτη. «Γιατί ένα τέτοιο πολυεπίπεδο πρόγραμμα πράγματι ήταν μία σύνθετη άσκηση, με πολλές τεχνικές, οικονομικές, ακόμη και πολιτικές παραμέτρους» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μέτρα, το νέο πακέτο αφορά κυρίως τη λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί παραδοσιακά αποτελεί τον εκλογικό κορμό της ΝΔ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε τη σχετική ανακοίνωση με μία αυτοκριτική διάθεση, λέγοντας ότι ναι μεν, το νέο πακέτο έχει σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους, αλλά «αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όσοι χρησιμοποίησαν λίγο περισσότερο ρεύμα -γιατί έπρεπε, για παράδειγμα, να θερμανθούν με κλιματιστικό ή έχουν μία μικρή δεύτερη κατοικία- βλέπουν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Με την κρατική στήριξη, αν και μεγάλη, να αποδεικνύεται μικρή για να σηκώσει το βάρος τους. «Αυτό από σήμερα αλλάζει. Είμαι αποφασισμένος να διορθώσουμε τις αδικίες του χθες, να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνα του σήμερα, αλλά και να αποτρέψουμε κινδύνους του αύριο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ειδικό τέλος 90% στις επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος»
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα , οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. «Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%», είπε ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της έντονης κριτικής που ασκεί όλο το προηγούμενο διάστημα στο συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, αίσθηση εκτός από την ευθεία επίθεση στην Ε.Ε. την οποία χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων, και πρόσθεσε : «Μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία».

Επίσης, δεν είναι άνευ πολιτικής αξίας και αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση και όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, σας λέει ψέματα», η οποία, αν και απευθύνεται στο σύνολο της αντιπολίτευσης, εκτιμάται ότι «φωτογράφιζε» το ΚΙΝΑΛ και τον κ. Ν. Ανδρουλάκη που κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη βουλή.

Πηγή: ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ