Μεσογειακό ογκρατέν λαχανικών με ριγκατόνι χαρουπιού
Δοκιμάστε μια διαφορετική εναλλακτική του αγαπημένου ογκρατέν στην πιο ελαφριά εκδοχή του. Εύκολη συνταγή για μεσογειακό ογκρατέν λαχανικών με ριγκατόνι χαρουπιού, φέτα και γιαούρτι!
Συστατικά
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κολοκυθάκι
- 1 πιπεριά κόκκινη
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 σκ. σκόρδο
- 500 γρ. μελιτζάνες
- 300 γρ. σπανάκι
- 400 γρ. ριγκατόνι με χαρούπι
- 4 κ.σ. ρίγανη
- 200 γρ. φέτα
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. τυρί light, τριμμένο
Για το σερβίρισμα
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C στο γκριλ.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κολοκύθι και την πιπεριά σε μικρά κομμάτια, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να σοταριστούν.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν τα λαχανικά ωραίο χρώμα.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στο τηγάνι, και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 35×25 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
- Ρίχνουμε το σπανάκι και τα ζυμαρικά, και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας των ζυμαρικών.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τις μελιτζάνες στο πυρίμαχο σκεύος με τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και το σπανάκι και τα μεταφέρουμε στο πυρίμαχο σκεύος με τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε στο πυρίμαχο σκεύος τη ρίγανη και σπάμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στο σκεύος.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
- Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, και μεταφέρουμε το πυρίμαχο σκεύος στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Αφαιρούμε το πυρίμαχο σκεύος από τον φούρνο και μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα.
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.