Μέση Ανατολή: Ωρα αποφάσεων για παράταση της εκεχειρίας

μέση-ανατολή-ωρα-αποφάσεων-για-παράτα-1803569

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση περιμένει την απάντηση της Χαμάς σχετικά με παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας για μία επιπλέον ημέρα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση άλλων 10 ομήρων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Al Jazeera.

Νωρίτερα, υπήρχαν αναφορές ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, με σκοπό την παράταση της παύσης, η οποία λήγει αύριο το πρωί, Τρίτη.

Από την πλευρά της Χαμάς είχε γίνει νωρίτερα γνωστό ότι υπάρχει πρόθεση για παράτασ, στη βάση του μηχανισμού που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Χαμάς έχει αναφέρει στους μεσολαβητές ότι είναι ανοιχτή στην παράτασή της κατά «δύο έως τέσσερις ημέρες», επιδιώκοντας παράλληλα περισσότεροι Παλαιστίνιοι να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Υπέρ της παράτασης έχουν ταχθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να εκφράζει ελπίδες για την απελευθέρωση όλων των ομήρων μέσω της διαδικασίας, καθώς και άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως η Γαλλία.

Εντονη είναι η πίεση και στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου συγγενείς των ομήρων και άλλοι πολίτες ζητούν την παράταση, προκειμένου να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται»

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έλαβε τη λίστα με επιπλέον ονόματα Παλαιστίνιων κρατουμένων προς απελευθέρωση.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι έλαβε τα ονόματα, καθώς και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Τι προβλέπεται για την παράταση

Στο πλαίσιο της εκεχειρίας, 50 όμηροι που κρατούνται από τους μαχητές επρόκειτο να απελευθερωθούν μέσα σε τέσσερις ημέρες σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Επιπλέον, προβλέπεται παράτασή της κατά μία ημέρα για κάθε επιπλέον δέκα Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερώνει η Χαμάς.

Από την Παρασκευή έχουν αφεθεί ελεύθεροι 39 όμηροι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, με τη συμφωνημένη αναλογία να είναι 1 προς 3.

Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση δέκα ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστινίων.

kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook