Μέσα στα επόμενα 24ωρα οι αποφάσεις για τα σχολεία – Τι λένε οι επιστήμονες

μέσα-στα-επόμενα-24ωρα-οι-αποφάσεις-για-1325620

Ηεκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της παραλλαγής «Όμικρον» και το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου απασχόλησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη “το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ-1 για τα σχολεία, σημείωσε πως ως πατέρας και όχι ως υπουργός, καθώς δεν έχει σχετική αρμοδιότητα, λέει ότι «δεν μου αρέσουν τα κλειστά σχολεία. Στον μικρό μου γιο η τηλεκπαίδευση βοήθησε λίγο, αλλά όχι τελείως, ενώ ο άλλος μου γιος, που είναι στην ηλικία της προετοιμασίας να δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, έχει απορρυθμιστεί τελείως. Ως υπουργός Ανάπτυξης, λέω ότι κλειστά σχολεία σημαίνουν αναστάτωση στην οικονομία, αλλά εάν οι επιστήμονες πουν άλλα, θα το δούμε».

Τι λένε οι επιστήμονες

Δεν έχει τεθεί θέμα παράτασης των σχολικών διακοπών καθώς οι επιπτώσεις των κλειστών σχολείων είναι πολλαπλές, διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Κομβικό σημείο για τις όποιες αποφάσεις θεωρούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το αποτύπωμα των συγχρωτισμών της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο η σύντομη επώαση της νόσου στους ασθενείς σε διάστημα κατά μέσο όρο 2,5 ημερών, οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι της Δευτέρας για την εργασία και τα άλλα δύο self test που αναμένεται να διατεθούν δωρεάν στους πολίτες εντός των ημερών, αναμένεται να δώσουν σημαντικά νέα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Παρακινδυνευμένο χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων ο Νίκος Τζανάκης Καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου. “Ας εξοικονομήσουμε μια ή δυο εβδομάδες με κάποιο τρόπο, πχ με παράταση της σχολικής χρονιάς, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή” είπε εκτιμώντας ότι αν ανοίξουν τώρα τα σχολεία πολλά τμήματα θα κλείσουν αφ’ εαυτού λόγω των κρουσμάτων.

Ο ίδιος έκανε λόγο για κορύφωση μετά τις 20 Ιανουρίου, σημειώνοντας πως στις 17 του μηνός η εικόνα από την επίδραση της Πρωτοχρονιάς στην εξέλιξη της πανδημίας θα είναι πιο σαφής και θα μπορεί να γίνει πιο σωστή λήψη αποφάσεων.

«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε.

Πρέπει να διασφαλίσουμε την σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων» τόνισε ο κ. Τζανάκης, ενώ εκτίμησε ότι όταν το 20 – 25 των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».

«Εγώ λέω να κοιτάξουμε το τσουνάμι που έχουμε μπροστά μας αυτήν και την επόμενη εβδομάδα και να μην ονειρευόμαστε τι θα γίνει σε μερικούς μήνες», είπε ο Γιώργος Παυλάκης, στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», απαντώντας στο ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποτελεί την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Όπως εξήγησε, «με τόσο μεγάλο ιικό φορτίο, είναι αδύνατον το εμβόλιο να δείξει την δύναμη του. Αν είχαμε 1000-1500 κρούσματα την ημέρα μετά από ένα lockdown θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση», ενώ σχετικά με την λειτουργία των σχολείων, τάχθηκε κατά του ανοίγματος τους στις 10 Ιανουαρίου, λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν  στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία», επεσήμανε ο ερευνητής.

Την άποψη ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια.

Όπως είπε δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.

Πιθανές αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα

Στο συγκεκριμένο θέμα, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για τα σχολεία είναι να γίνονται περισσότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα είπε: «Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».

Τι εξετάζει η κυβέρνηση – Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Το πρώτο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να γίνει υποχρεωτικά μετά από rapid test, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία τον πρώτο καιρό.

Προβληματισμός πάντως επικρατεί στην Επιτροπή, σύμφωνα με το Open, για το συγκεκριμένο μέτρο καθώς δεν γνωρίζουν κατά πόσο θα υπερφορτωθεί το σύστημα με πολλά ακόμη rapid test την στιγμή, που ήδη οι ουρές για ένα τεστ είναι τεράστιες στις μεγάλες πόλεις.

Πρόταση, επίσης της Επιτροπής είναι τα δύο self test στα οποία υποβάλλονται μέχρι σήμερα οι μαθητές, να αυξηθούν σε τρία.

Επίσης, εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο με βάση το οποίο κλείνει ένα τμήμα, μειώνοντας τον απαραίτητο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, από το 50+ 1% των μαθητών που ισχύει σήμερα.

Πηγή: real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook