Μένει το sms για τις αγορές και η ανησυχία των ΜμΕ για την πορεία της πανδημίας

μένει-το-sms-για-τις-αγορές-και-η-ανησυχία-1152672

Μένει όπως φαίνεται η ρύθμιση της εξόδου στις αγορές με απλή αποστολή sms και δεν προχωρεί η λύση μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα μετρά το χρόνο της παραμονής στην αγορά εν είδει χρονομέτρου από την πλατφόρμα του e-Katanalotis.

Αυτό δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης λέγοντας ότι η ιδέα αυτή υπήρχε στο τραπέζι ωστόσο οι δυσκολίες που υπάρχουν αποτελούν εμπόδιο στη εφαρμογή της.

Να σημειωθεί ότι η λύση του χρονομέτρου προϋποθέτει ότι οι καταναλωτές θα έχουν όλοι έξυπνα τηλέφωνα. Ωστόσο ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας και όπως είναι φυσικό δεν γνωρίζουν τη χρήση τέτοιων εφαρμογών.

Πάντως ο κ. Παπαθανάσης αναφερόμενος στην αυξημένη κίνηση σε εμπορικούς δρόμους σημείωσε ότι αυτή παρατηρήθηκε σε κάποιους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και malls ,με τις τοπικές αγορές να έχουν καλύτερη εικόνα. Επίσης πρόσθεσε ότι ενόψει και του ερχόμενου Σαββατοκύριακου που και πάλι θα είναι ανοιχτή τα καταστήματα θα υπάρξουν αυξημένοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων.

Στο φόντο πάντως των αυξημένων χτες κρουσμάτων αλλά και των μεταλλάξεων μένει να οριστικποιηθούν μέχρι την Παρασκευή οι αποφάσεις για το άνοιγμα και άλλων κλάδων της οικονομίας πέρα βέβαια των σχολείων β΄βάθμιας . Την ερχόμενη Δευτέρα εκτός απροόπτου ανοίγουν πρακτορεία ΟΠΑΠ και επιστρέφουν στις εργασίες του περίπου 14.000 εργαζόμενοι. Μάλιστα εκτιμάται ότι η επαναλειτουργία των πρακτορείων θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση τραπεζών και άλλων υπηρεσιών καθώς οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν και εκεί πληρωμές λογαριασμών.

Για άλλους όμως κλάδους πάντω3ς δε γίνεται συζήτηση όπως επίσης δεν εξετάζεται απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Στο φόντο αυτό και παρά το ότι κάπως έχει ζεσταθεί η αγορά ο κόσμος των ΜμΕ ζητεί μέτρα για τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις ή ακόμη και κουρέματα δανείων καθώς η χρηματοδοτική στήριξη που παίρνει κύρια είναι μέσω της Επιστρεπτέας και όχι άλλων εργαλείων και άρα δεν επαρκεί.

Έτσι οι μικρές επιχειρήσεις τονίζουν ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ετοίμασε για αγορά η κυβέρνηση δεν φτάνουν και ζητούν και περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων στήριξης ενώ ζητούν και την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα των επιταγών .

Πάντως σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει κάνει ήδη το 93% των λιανέμπορων ενώ η επιδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2021 ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Πάντως να σημειωθεί ότι αναφορικά με τους εργαζομένους στο λιανικό εμπόριο μετά την επαναλειτουργία της αγοράς μονό 1/2 των επιχειρήσεων επανέφερε στην εργασία από 75% έως και το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούσε.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook