Μελόπιτα, το ελληνικό παραδοσιακό «τσίζκεϊκ»

μελόπιτα-το-ελληνικό-παραδοσιακό-τσ-1171537

Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό ανθότυρο καλά θρυμματισμένο
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι κοσκινισμένο
  • 4 αυγά
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα χωρισμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετικά)
  • ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο για το ταψάκι
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, το βούτυρο, το αυγό και τη ζάχαρη και βάζετε και λίγο νερό κρύο, σταδιακά και σε μικρές ποσότητες.

Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Αφήνετε στην άκρη να ξεκουραστεί, καλά σκεπασμένη, για 30 λεπτά.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι, τη μισή κανέλα, τη μαστίχα αν χρησιμοποιήσετε και τέλος το ανθότυρο και τα ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο μια φόρμα περίπου 28cm και στρώνετε τη ζύμη αφού την έχετε ανοίξει με τον πλάστη σε φύλλο.

Καλύπτετε καλά και τα πλαϊνά τοιχώματα. Ρίχνετε τη γέμιση του ανθότυρου και την απλώνετε ομοιόμορφα.

Ψήνετε τη μελόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45-50 λεπτά. Αφού κρυώσει, διακοσμείτε με την άχνη ζάχαρη και την υπόλοιπη ποσότητα της κανέλας.

Συμβουλή:

Μπορείτε να την φτιάξετε και χωρίς φύλλο με την ίδια διαδικασία αλλά πασπαλίζοντας το βουτυρωμένο ταψί με λίγο σιμιγδάλι και να τη διακοσμήσετε με μέλι, κανέλα και μερικά καρύδια.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook