Μελιταίος Πυρετός: Ανοχύρωτοι μπροστά στον κίνδυνο κτηνοτρόφοι της Κρήτης

μελιταίος-πυρετός-ανοχύρωτοι-μπροστ-849267

Χωρίς αιμοληψίες αιγοπροβάτων – που αποτελούν την πιο απλή διαδικασία για περιοχές με πολύ χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων βρουκέλλωσης – έχουν μείνει τα τελευταία δύο χρόνια οι αιγοπροβατοτρόφοι της Κρήτης, αφού τα μόνο δύο κρατικά εργαστήρια των κτηνιατρικών υπηρεσιών που κάνουν αναλύσεις του αίματος υπολειτουργούν.

Όμως, από τη βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων, γνωστή και ως μελιταίος πυρετός, ο άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί και να υποστεί επώδυνες συνέπειες.

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σχετικό πρόγραμμα ζητά με υπόμνημά του το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, «τα τυροκομεία δεν παραλαμβάνουν γάλα πάρα μόνο από εκτροφές Μ2 ή Μ4, άρα πρέπει να εφαρμόζουν το πρόγραμμα αιμοληψιών. Οι μετακινήσεις των ζώων των εκτροφών προϋποθέτουν τη σχολαστική εφαρμογή του προγράμματος αιμοληψιών (το 30% των εκτροφών στην Κρήτη είναι μετακινούμενες). Η μεταβίβαση ζώων σε νέους αγρότες για να είναι δικαιούχοι του σχετικού προγράμματος προϋποθέτει την καθολική αιμοληψία των εκτροφών που μεταβιβάζουν ζώα. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της β’ δόσης των νέων αγροτών, εξαιτίας της αδυναμίας των εργαστηρίων να καλύψουν τις ανάγκες σε ορολογικές εξετάσεις. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στα πλαίσια της διανομής του εθνικού αποθέματος των βοσκοτόπων, έδωσε τη δυνατότητα σε νέους παραγωγούς να τους μεταβιβαστούν ζώα για να τύχουν ενισχύσεως. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει την καθολική αιμοληψία από τις εκτροφές που μεταβιβάζουν τα ζώα στην Κρήτη.

Οι παραπάνω απαιτήσεις του προγράμματος έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για την ανάλυση περισσότερων από 2.000.000 αιμοδειγμάτων το έτος».

Εξάλλου, αναφέρεται ότι «το πρόγραμμα έχουν αναλάβει να υποστηρίζουν τα κτηνιατρικά εργαστήρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την εκτέλεση των ορολογικών ελέγχων. Τα τελευταία δύο έτη έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη απαίτηση σε ορολογικούς ελέγχους, στους οποίους τα εργαστήρια αυτά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν ούτε στο 20% των πραγματικών απαιτήσεων, με ευθύνη του υπουργείου σας.

Τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια Ηρακλείου και Χανίων του υπουργείου σας είναι υποστελεχωμένα και το υφιστάμενο προσωπικό αδυνατεί να εκπληρώσει τις βασικές υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα, επί μήνες δεν πραγματοποιούν αναλύσεις, είτε λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, είτε γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια για διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων. Η υποστήριξη που γίνεται από άλλα κτηνιατρικά εργαστήρια της χώρας είναι περιστασιακή και απρογραμμάτιστη».

«Έχουμε ελάχιστα κρούσματα»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης ανέφερε ότι «η βρουκέλλωση των ζώων είναι μια ζωοανθρωπονόσος πάρα πολύ σοβαρή. Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι σε μια διαδικασία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλεγχο και εκρίζωση. Η αρρώστια αυτή προκαλεί αποβολές στα θηλυκά ζώα και ορχίτιδες στα αρσενικά. Στον δε άνθρωπο προκαλεί τον μελιταίο πυρετό. Μια επώδυνη αρρώστια, η οποία ταλαιπωρεί τους ανθρώπους που προσβάλλονται σε μεγάλο βαθμό, αφού “χτυπάει” σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού»…

Όπως εξηγεί ο κ. Στεφανάκης, η Κρήτη και άλλα νησιά της χώρας, ακριβώς επειδή έχουν πολύ μικρά ποσοστά βρουκέλλωσης, βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος, με την καθολική αιμοληψία στον εντοπισμό και τη σφαγή των θετικών ζώων.

«Και για τον λόγο αυτό απαγορεύονται οι μεταφορές ζώων αναπαραγωγής από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το καθεστώς είναι σε αρχικό στάδιο, όπου γίνονται εμβολιασμοί, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό των θετικών ζώων για να δούμε πώς θα ελεγχθεί το πρόβλημα. Στην Κρήτη είναι υποχρεωμένοι όλοι οι παραγωγοί να κάνουν τις αιμοληψίες, προκειμένου να πουλήσουν γάλα, προκειμένου να μπορέσουν να μεταφέρουν ζώα αναπαραγωγής, και προκειμένου να μπορέσουν να μετακινήσουν τις εκτροφές τους από τη μια Περιφερειακή Ενότητα στην άλλη. Και θα πρέπει να είναι σε καθεστώς Μ4. Δηλαδή, να δώσουν μέσα σε ένα χρόνο δύο διαδοχικές φορές ολική αιμοληψία. Να αποδειχτεί ότι είναι απαλλαγμένα τα ζώα και στη συνέχεια κάθε χρόνο να δίνεται η αιμοληψία του 25% του πληθυσμού των ζώων και να σφάζονται τα θετικά, για να μπορεί να ελέγχεται το καθεστώς…

Κι ενώ προβλέπονται αυτές οι αιμοληψίες από ιδιώτες κτηνιάτρους για να παραδώσουν το αίμα στα κρατικά κτηνιατρικά εργαστήρια και να κάνουν τις αναλύσεις, το πρόγραμμα στην ουσία με ευθύνη του υπουργείου έχει καταρρεύσει»…

Προσοχή: Να παστεριώνουμε το γάλα

Στο μεταξύ, τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι τυροκόμοι, για να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να είναι άρρωστα τα ζώα και να αρρωστήσουν και οι ίδιοι, απαιτείται να παστεριώνουν το γάλα.

«Τόσο στα τυροκομεία όσο και παντού, η παστερίωση είναι υποχρεωτική. Που σημαίνει θέρμανση του γάλακτος στους 65 βαθμούς για 15 λεπτά, ή θέρμανση του γάλακτος στους 72 βαθμούς για ένα με δύο δευτερόλεπτα», όπως λέει ο Αλέκος Στεφανάκης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η βρουκέλλωση αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ζωοανθρωπονόσους. Μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα γαλακτοκομικών προϊόντων, που προέρχονται από μολυσμένα ζώα και δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ καλεί τους καταναλωτές, αν δε γνωρίζουν ότι το γάλα που έχουν αγοράσει είναι παστεριωμένο, να το βράζουν για 5 λεπτά της ώρας πριν το καταναλώσουν.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook