Μείωση μισθού: Με απώλειες 25% οι εργαζόμενοι – Η κυβέρνηση ποντάρει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα

μείωση-μισθού-με-απώλειες-25-οι-εργαζόμ-361152

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στο ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, καθώς πλέον υπάρχουν μεγάλες ανατροπές στην αγορά εργασίας σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Οι αποφάσεις και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιέχομένου του υπουργείου Εργασίας φέρνουν τελικά μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τους εργαζόμενους μπροστά σε μια νέα εποχή.

Ταυτόχρονα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι απολύσεις δεν απαγορεύονται, αλλά μπορούν να γίνουν κανονικά, αρκεί η επιχείρηση να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, σε περίπτωση που κάνει χρήση των μέτρων της κυβέρνησης.

Τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και πλέον οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τους μισθούς, αλλά και να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια εκ περιτροπής απασχόλησης.

Όπως είναι γνωστό από τα μέσα του Μαρτίου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και όσοι επέστρεψαν ή θα επιστρέψουν στις δουλείες τους είναι πιθανό να τεθούν σε εκ περιτροπής εργασία με μειωμένους μισθούς κατά 50%, ενώ το κράτος θα καλύψει ένα μέρος των απωλειών τους που κυμαίνεται σε ύψος έως 60%.

Τελικά όμως, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν με μια μείωση 20- 25% του αρχικού μισθού τους, αφού το κράτος θα καλύψει ένα μέρος των απωλειών.

Συγκεκριμένα αυτό που ισχύει σήμερα είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων να απασχολούν το προσωπικό με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και να καταβάλλουν το 50% των αμοιβών, έως το τέλος του 2020 τουλάχιστον.

Μείωση μισθού 25% μετά και την κάλυψη από το SURE

Το κράτος θα επιδοτεί μέρος της απώλειας, που θα κυμαίνεται από 30% έως 60%. Οπότε μένει ένα κρίσιμο ποσοστό ακάλυπτο από τον μισθό των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ποντάρουν στο ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE θα καλύψει τις απώλειες. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE προβλέπει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, αλλά αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιο εργαζόμενοι θα μπουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση ενδέχεται να εντάξει σε αυτό και ειδικές κατηγορίες μισθωτών όπως οι εποχικά εργαζόμενοι, δηλαδή οι απασχολούμενοι στον τουρισμό.

ο κράτος θα καλύπτει μέρος του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων, οι οποίοι δεν θα απασχολούνται πλήρως αλλά με εκ περιτροπής απασχόληση.

Ο εργοδότης γλιτώνει το 50% του κόστους, χάνει βέβαια τις μισές μέρες δουλειάς και υπηρεσιών ενώ ο εργαζόμενος διατηρεί τη θέση του, λαμβάνοντας χαμηλότερες αποδοχές.

Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα δεν θα καλύπτει ολόκληρο το μισθό για τον εργαζόμενο.

Όπως αναφέρθηκε λογικά θα καλύπτει το 30%-60% της διαφοράς.

Έτσι ένας μισθωτός με μισθό 1.200 ευρώ θα βρεθεί στην εξής θέση: Με τη μετατροπή της θέσης σε μερικής απασχόλησης, ο εργοδότης θα επιβαρύνεται με το 50%, δηλαδή με 600 ευρώ. Από τα υπόλοιπα 600 ευρώ, το κράτος θα καλύπτει το 30%-60%, δηλαδή 180-360 ευρώ.

Έτσι τελικά ο εργαζόμενος θα παίρνει από 780 ευρώ έως 960 ευρώ.

Μάλιστα αναμένεται να μπει και σχετικό πλαφόν στο ύψος της επιδότησης, που κατά πιθανότητα θα είναι το ύψος του κατώτατου μισθού, δηλαδή 650 ευρώ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook