Μείωση ενοικίου: Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, ποιοι οι δικαιούχοι

μείωση-ενοικίου-πώς-θα-αποζημιωθούν-ο-1020637

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα του νέου πακέτου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η τροπολογία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν, την παράταση των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και αναστολής της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται.

Αναλυτικά:

1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων που εισέπραξαν. Η έκπτωση μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές που έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31 Ιουλίου 2020 και μετά πλην των οφειλών από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. Με τη διάταξη αυτή καλύπτεται το ⅓ των απωλειών από τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

2. Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων και αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν μειωμένα κατά 40% μισθώματα. Ειδικότερα, για όσους εισπράττουν μειωμένα ενοίκια τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οι προθεσμίες παρατείνονται έως 31 Αυγούστου 2020. Για όσους έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και τον Μάιο η παράταση ισχύει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Για τα μειωμένα ενοίκια του Ιουνίου η παράταση ισχύει μέχρι 30 Οκτωβρίου.

3. Μείωση 40% στα μισθώματα. Επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες το μέτρο ίσχυσε τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να πλήττονται το μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι και τον Αύγουστο. Τη μείωση αυτή δικαιούνται και οι εργαζόμενοι στις πληττόμενες επιχειρήσεις για την κύρια κατοικία τους και για την φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το ίδιο ισχύει για την κύρια κατοικία ναυτικών με αναστολή σύμβασης εργασίας έως και τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook