Μειωμένα ενοίκια: Σήμερα η καταβολή των αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες ακινήτων – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

μειωμένα-ενοίκια-σήμερα-η-καταβολή-τω-1165683

Για πρώτη φορά σήμερα από τον περασμένο Μάρτιο -οπότε και άρχισαν τα αλλεπάλληλα lockdown- οι εκμισθωτές ακινήτων θα πάρουν αποζημιώσεις τοις μετρητοίς για τις απώλειες ενοικίων που υπέστησαν.

Από τον Μάρτιο οπότε και ξέσπασε η πανδημία και υιοθετήθηκαν έκτακτα μέτρα στήριξης, το «μοντέλο» αποζημιώσεων για τις απώλειες ενοικίου των «εισοδηματιών» δεν προέβλεπε οικονομική ενίσχυση τοις μετρητοίς μέχρι και τον Νοέμβριο. Για τα «χαμένα» ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου, οι εκμισθωτές είχαν δικαίωμα σε φοροαπαλλαγές, καθώς ποσοστό 30% της απώλειας που υπέστησαν συμψηφίστηκε με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.

Η ώρα των πληρωμών

Σήμερα λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει τις αποζημιώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων για τον μήνα Νοέμβριο. Οι σχεδόν 400.000 «ζημιωμένοι» ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πάρουν ως αποζημίωση «χασούρας» ενοικίου θα αρχίζουν από 40 ευρώ (για μίσθωμα 200 ευρώ πριν από το «ψαλίδι») και φτάνουν τα 1.000 ευρώ (για ενοίκιο 5.000 ευρώ).

Πώς η αποζημίωση φτάνει και σε… πενταψήφια νούμερα

Βεβαίως επειδή δεν υπάρχει ανώτατο «πλαφόν» στην επιστροφή της ζημιάς, τα νούμερα της αποζημίωσης δεν αποκλείεται να είναι και.. πενταψήφια εάν το ενοίκιο –προφανώς για μεγάλης επιφάνειας ακίνητα- ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά των αποζημιώσεων για τον Νοέμβριο (όπως και τον Δεκέμβριο) αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%: Δηλαδή ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στην σύμβαση ενοικίων.

Για παράδειγμα: Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ για τον Νοέμβριο. Το κράτος έδωσε την δυνατότητα στον ενοικιαστή να πληρώσει αυτό το ποσό «κουρεμένο» κατά 40%. Με άλλα λόγια έδωσε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου μειωμένο κατά 280 ευρώ ενοίκιο. Από το ποσό της «χασούρας» (δηλ. τα 280 ευρώ) ο ιδιοκτήτης θα πάρει ως αποζημίωση από το Κράτος το μισό (50%), δηλαδή 140 ευρώ.

Για τις αποζημιώσεις μηνός Δεκεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει πως θα αποδοθούν στους εκμισθωτές ακινήτων μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η αποζημίωση για τα… καθόλου ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου πάει για την.. άνοιξη.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook