Μέγαρον Φούμη: Το νέο talk of the town έρχεται στην πλατεία Δικαστηρίων | Photos

μέγαρον-φούμη-το-νέο-talk-of-the-town-έρχεται-στην-π-765937

Σε ένα από τα πιο κεντρικά και όμορφα σημεία της πόλης, στην πλατεία Δικαστηρίων, κάτι αρχίζει να αλλάζει τις τελευταίες μέρες. Όσοι περνούν από το σημείο βλέπουν τα συνεργεία που έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν σε ένα ερειπωμένο κτήριο μεταξύ των οδών Ανδρέα Παπανδρέου και Σφακιανάκη.

Το κτήριο που ετοιμάζεται να πάρει ξανά ζωή είναι η παλιά οικία του βουλευτή Κωνσταντίνου Φούμη. Ένα νεοκλασικό το οποίο άρχισε να χτίζεται στο 1906, τελείωσε το 1910 και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία και γραφείο του γερουσιαστή και βουλευτή Κ. Φούμη.Το συγκεκριμένο σπίτι ήταν ένα «κόσμημα» στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ άκρως εντυπωσιακό ήταν και το εσωτερικό του.

Σήμερα ετοιμάζεται να ξαναζωντανέψει, καθώς θα μετατραπεί σε καφέ, εστιατόριο, coctail bar που φιλοδοξεί να γίνει το σημείο συνάντησης των Χανιωτών.

Το όνομά του θα είναι «Μέγαρο Φούμη» προς τιμήν του Χανιώτη βουλευτή και θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό σε λίγους μήνες, καθώς, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του zarpanews.gr, τα συνεργεία έχουν ξεκινήσει να εργάζονται εντατικά.

Ιστορία του κτηρίου:

Το κτήριο στοίχισε συνολικά 55.000 χρυσές δραχμές. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήρθε στο σπίτι το 1910 και το 1927. Δεσπόζει στην Πλατεία Δικαστηρίων και σήμερα έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου… κάποτε έσφυζε ζωή ενώ διατηρούσε ζωγραφιστά ταβάνια, κήπο και φοίνικα στην εσωτερική αυλή. Αρχιτέκτων του κτηρίου ήταν ο Δ. Λεβίδης, τα δε ταβάνια ζωγράφισε ο κοσμηματογράφος Κων. Αλυγιζάκης. Το 1925 γίνεται η προσθήκη του δυτικού εξώστη. Η ξυλεία του σπιτιού μεταφέρθηκε από τη Σουηδία.

Χαρακτηρίζεται από απόλυτη συμμετρία των μορφολογικών του στοιχείων, τα οποία διατάσσονται κατακόρυφα (πλαίσια ανοιγμάτων, παραστάδες κ.λπ.) και οριζόντια (διακοσμητικές ταινίες, γείσο των ανοιγμάτων, γείσο και ακροκέραμα στην επίστεψη του κτηρίου). Ενδιαφέρουσα είναι και η λιτή διαμόρφωση της γωνίας του κτηρίου προς τον τοίχο όπου τοποθετείται ο εξώστης του κτηρίου που στηρίζεται σε μαρμάρινα φουρούσια και έχει κάγκελο από ελατό σίδηρο. Έχει χαρακτηριστεί κτήριο – έργον τέχνης στην πόλη των Χανίων. Κατά τη γερμανική κατοχή το επίταξαν οι Γερμανοί και έμενε ο αξιωματικός των Ες – Ες Μπλοκ.

zarpanews.gr

5 thoughts on “Μέγαρον Φούμη: Το νέο talk of the town έρχεται στην πλατεία Δικαστηρίων | Photos

  1. Πάλι καλά αρχιζουμε να ξυπναμε κ στα Χανια κ να δινουμε βαση σε κτιρια ιδιαιτερης αρχιτεκτονικης…..Μπραβο επιτελους!!!!!!!!

  2. Για το τυπικο του πραγματος, SS δεν εδρασαν ποτε στην Κρητη την περιοδο της Κατοχης. Δεν υπηρχε μοναδα τους στην Κρητη το 1941-1945.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook