XANIA

Μεγαλύτερος τζίρος αλλά τα ταμεία… άδεια! Το ΕΒΕΧ βγαίνει μπροστά για τις χρηματοδοτήσεις των τοπικών επιχειρήσεων

Μεγαλύτερο τζίρο αλλά πολύ μικρότερα κέρδη είδαν στα ταμεία τους οι Χανιώτικες επιχειρήσεις το περασμένο καλοκαίρι, λόγω της τεράστιας αύξησης στο ενεργειακό κόστος και όχι μόνο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (ΕΒΕΧ), Αντώνης Ροκάκης, μιλώντας το πρωί στο ZARPA RADRIO 89,6 και τον Δημήτρη Παππά.

Με πρωτοβουλία του φορέα σε ειδική ημερίδα το απόγευμα της Τετάρτης θα παρουσιαστούν από στελέχη της Αναπτυξιακής Κρήτης στις τοπικές επιχειρήσεις, οι δυνατότητες και τα εργαλεία χρηματοδότησης που μπορούν να αξιοποιήσουν.

«Τα Χανιά πουλάνε – Θέλουμε υποδομές»

«Εγώ δεν είμαι ούτε δεξιά ούτε αριστερά, είμαι Χανιά. Θέλουμε το καλό της επιχειρηματικότητας ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Θέλουμε τα Χανιά να πάνε μπροστά. Τα Χανιά πουλάνε. Θέλουμε υποδομές. Θέλουμε συνεργασία με το εκάστοτε Υπουργείο, με την  εκάστοτε Κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Ροκάκης.

Ο κ. Ροκάκης σημείωσε πως πολλοί επιχειρηματίες επωφελούνται από τα αναπτυξιακά προγράμματα και επενδύουν στα Χανιά, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στον τομέα του τουρισμού:

«Η Κρήτη από το 2020 εντάχθηκε στο μεταφορικό ισοδύναμο και είμαστε πολύ περήφανοι που παίξαμε κι εμείς τον ρόλο μας στην διεκδίκηση. Το νέο είναι ότι πλέον, η Αναπτυξιακή Κρήτης σε συνδιαχείρηση με τον ΕΦΕΠΑΕ θα διαχειρίζεται τα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου.

«Είναι αρκετές οι επιχειρήσεις των Χανίων που έχουν μπει στην διαδικασία ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο. Βέβαια υπάρχουν παράπονα ότι τα κονδύλια είναι λίγα, δυστυχώς την ημέρα που άνοιξε ο αναπτυξιακός, έκλεισε.  Έχει να κάνει με επενδύσεις σε διάφορους τομείς. Έχει κλείσει –  «πλαφονάρει» ο τομέας του τουρισμού ενώ σε άλλους τομείς υπάρχουν ακόμα κονδύλια» εξήγησε.

Λιγότερα χρήματα – περισσότερα προβλήματα

Σχετικά με την πορεία του τουρισμού, ο κ. Ροκάκης σημείωσε:

Σαν Χανιά πήγαμε εξαιρετικά στον τουρισμό, το έδειξε η αύξηση των επισκεπτών στο αεροδρόμιο αλλά και στο λιμάνι της Σούδας μέσω της κρουαζιέρας βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων είχαν μεγαλύτερο τζίρο, λιγότερα κέρδη» καθώς, όπως σημείωσε, η αύξηση στο ενεργειακό κόστος ήταν τεράστια. Αν και έχουν πέσει οι τιμές του πετρελαίου στο εξωτερικό, στην Ελλάδα οι τιμές δεν έχουν πέσει. Είχαμε δηλαδή ναι μεν  μεγαλύτερους τζίρους, αλλά στην τσέπη πολύ λιγότερα χρήματα και περισσότερα προβλήματα».

Έλλειψη εργατικού δυναμικού

Στην συνέχεια ο κ. Ροκάκης επισήμανε την σοβαρή έλλειψη εργαζομένων, για την οποία θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις, προκειμένου η αγορά να μπορέσει να επιβιώσει:

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στα Χανιά, εάν δεν λυθεί το θέμα του εργατικού δυναμικού. Υπολειπόμαστε κατά χιλιάδων ανθρώπων, δεν έχουμε κόσμο να δουλέψουμεΟι εργαζόμενοι μπαίνουν πλέον σε πλειστηριασμό. Το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να υπάρξει τομή» ανέφερε, εξηγώντας ότι μεγάλο ρόλο παίζει η έλλειψη κατοικίας αλλά και η υπογεννητικότητα.

Ημερίδα για τις χρηματοδοτήσεις 

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα υπάρξει ανοιχτή συζήτηση για τις κρατικές ενισχύσεις:

«Έρχονται τα επτά πιο δυνατά στελέχη της αναπτυξιακής για να αναλύσουν τα προγράμματα που τρέχουν και θα απαντήσει σε όλες τις απορίες. Η αναπτυξιακή μοιράζει πολλά χρήματα κάθε χρόνο με τα προγράμματα που τρέχει.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, τόνισε την συμβολή της αναπτυξιακής στην καταβολή των επιστεπτέων προκαταβολών εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, οι περισσότεροι επέλεξαν να επιστρέψουν τα χρήματα σε δόσεις:

«Η Αναπτυξιακή «έτρεξε» όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές εν μέσω covid-19. Το 25% επέτρεψε όλα τα χρήματα και πήρε έκπτωση 15%, οι περισσότεροι όμως πλήρωσαν με δόσεις. Τα χρήματα αυτά ήταν ευρωπαϊκή υπόθεση, δόθηκαν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα εν μέσω πανδημίας. Τα ποσά ήρθαν κυρίως από Ευρώπη αλλά και η κυβέρνηση έδωσε αρκετά χρήματα».

Σχετικά με τις γενναίες επιστρεπτέες προκαταβολές, ο κ. Ροκάκης δήλωσε πως «υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αξιοποιήσει ο επιχειρηματίας τα χρήματα. Το 50% πήγε σε επιχειρήσεις του τουρισμού, οι οποίες ήταν κλειστές».

Υποψήφιος ξανά

Ο Αντώνης Ροκάκης, δήλωσε πως θα ανανεώσει την υποψηφιότητά του για στις επερχόμενες εκλογές του ΕΒΕΧ, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

«Θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές του ΕΒΕΧ τον Δεκέμβριο του 2023».

zarpanews.gr

Recent Posts

Νέα Αριστερά: Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι στις ευρωεκλογές – Όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της…

4 λεπτά ago

Απίστευτο: Πήγε να πιάσει τη βαλίτσα της και έπεσε στη θάλασσα

Τρομακτικό συμβάν καταγράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Πειραιά με μία 71χρονη γυναίκα να πέφτει…

13 λεπτά ago

Κως: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι γονείς του νεκρού μωρού

Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι γονείς του…

28 λεπτά ago

Χανιά | «Κάθε βράδυ τα ίδια…» – Στο σκοτάδι η οδός Σελίνου | Photos

Στο σκοτάδι παραμένει, για ακόμα ένα βράδυ, η οδός Σελίνου, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.…

54 λεπτά ago

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη – Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται στην επίθεση σε βάρος αστυνομικών της Υ.Α.Τ. στου…

1 ώρα ago

Ίσως φταίνε τα φεγγάρια… Πώς η πανσέληνος στον σκορπιό έφερε ένταση και αποχωρήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Μια υποθετική αναφορά αρκούσε για να πυροδοτήσει ένταση και αποχωρήσεις την Τετάρτη, στη συνεδρίαση του…

1 ώρα ago