Μεγάλη συνέντευξη του δημάρχου Χανίων στην εφημερίδα «Τα Νέα»

μεγάλη-συνέντευξη-του-δημάρχου-χανίω-1442666

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των Χανίων ως προορισμού πολιτισμού εγκαινιάζουμε έναν νέο θεσμό που ελπίζουμε να εδραιωθεί και να καταστεί σημείο διεθνούς αναφοράς. Αναφέρομαι στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης

H σχέση των πολιτών με τον δήμο και τον δημόσιο χώρο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σειράς έργων που πρόκειται να αλλάξουν την πόλη των Χανίων. Όπως τονίζει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στην δημοσιογράφο Εύη Σάλτου, ήρθε η ώρα τα Χανιά να μπουν σε μία αναπτυξιακή περίοδο.

Ένας νέος άνθρωπος στα ηνία ενός μεγάλου δήμου…

Μία ομάδα νέων ανθρώπων στα ηνία ενός μεγάλους και ξεχωριστά όμορφου δήμου, που ήρθε θέλοντας να προσφέρει, να αφήσει συγκεκριμένο αποτύπωμα και να παραδώσει μια καλύτερη πόλη από αυτήν που παρέλαβε. Αν κάποιος αναζητήσει τι γίνεται σε χώρες της Ευρώπης, θα δει ότι δυστυχώς, ο μέσος όρος ηλικίας ανθρώπων που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Ωστόσο , είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές περισσότεροι νέοι θα συμμετάσχουν,

Η ενασχόληση νέων με τα κοινά μπορεί να φέρει αλλαγές στην αυτοδιοίκηση;

Οι αλλαγές που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση θα έρθουν με γενναίες αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Αυτό που μπορούν να κάνουν, όμως, όσοι ασχοληθούν και έχουν νέες αντιλήψεις για την αυτοδιοίκηση είναι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικότερα και πιο ευέλικτα τις δυνατότητες που παρέχονται σήμερα. Χρειάζεται μεγάλη «μάχη» για να πιέσουμε ώστε, οι δήμοι να έχουν περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στο πλαίσιο πολιτικής εφαρμογής.

Το συγκεντρωτικό κράτος στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα παραπέμπει σε άλλες εποχές. Δυστυχώς, εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, τα στελέχη της κεντρικής διοίκησης δεν έχουν την εμπειρία της αυτοδιοίκη σας, αγνοούν δυσκολίες, προκλήσεις αλλά και τη χρησιμότητα της. Είμαι πεπεισμένος ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση αφορά την αποκέντρωση του κράτους.

Με ποια έργα που υλοποιούνται στην πόλη θέλετε να συνδέσετε το όνομά σας;

Τα επόμενα δύο χρόνια θα υλοποιηθούν μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ και θα αλλάξουν ουσιαστικά την πόλη. Φιλοδοξία μου δεν είναι να υπάρξει αναφορά σε μεμονωμένα έργα υποδομής, αλλά να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη σχέση των πολιτών με τον δήμο και τον δημόσιο χώρο. Αυτό που προσπαθούμε είναι να αφήσουμε χώρο για τους πολίτες και τους επισκέπτες να αναπνεύσουν, να κινηθούν.

Κυρίως, όμως, εστιάζουμε στο κομμάτι του πολιτισμού, με παρεμβάσεις στις υποδομές όπως το εμβληματικό έργο ανακατασκευής των επτά Ενετικών Νεωρίων αλλά και στην κινητοποίηση του έμψυχου δυναμικού, σε τοπικά και εθνικό επίπεδο, μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις πολιτισμού. Ώστε τα Χανιά, πέρα από τον πολύ δυναμικό τουριστικό προορισμό που είναι σήμερα, να ταυτιστούν ως ένα εύφορο πεδίο πολιτιστικής δημιουργίας.

Τα Χανιά βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο διεθνών διοργανώσεων αθλητισμού και πολιτισμού. Το επόμενα σχέδια ;

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των Χανίων ως προορισμού πολιτισμού, εγκαινιάζουμε έναν νέο θεσμό του ελπίζουμε να εδραιωθεί και να καταστεί σημείο διεθνούς αναφοράς. Αναφέρομαι στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα συγκεντρώσει το βλέμμα των εκδοτών, των συγγραφέων αλλά και των ανθρώπων των γραμμάτων. Μια διοργάνωση που θα πλαισιωθεί από πολλές παράλληλες πολιτιστικές δράσεις, αναδεικνύοντας διαφορετικά μέρη:

Από την καρδιά του ενετικού λιμένα μέχρι καλά κρυμμένες όμορφες γωνιές των Χανίων, σπουδαίας πολιτιστικής αναφοράς. Φιλοδοξούμε, λοιπόν, τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ να διαμορφώσει την πολιτιστική φυσιογνωμία των Χανίων, για τις επόμενες δεκαετίες μαζί με τις άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει αλλά και σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα στο κομμάτι του πολιτισμού – με τη λειτουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, ενός από τα σημαντικότερα και πλέον σύγχρονα μουσεία της Ελλάδας.

Μετά από 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας έκλεισε η Δημοτική Αγορά της πόλης….

Η Δημοτική Αγορά Χανίων αποτελεί ένα τοπόσημο περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας. Στις αρχές του 2022 ξεκίνησε μεγάλη ανακατασκευή και όταν ολοκληρωθεί, στα τέλη του επόμενου έτους, θα αποτελεί έναν «θησαυρός της πόλης. Η ανακατασκευή προβλέπει την πιστή επαναφορά της στην αρχική της μορφή, όταν εγκαινιάστηκε από τον Ελεύθέριο Βενιζέλο το 1913, ταυτόχρονα, όμως, θα εφαρμοστούν στο κτιριακό μνημείο σύγχρονες τεχνολογίες ως προς τη λειτουργία. Αναθεωρούμε τον κανονισμό λειτουργίας των καταστημάτων που θα δραστηριοποιούνται εντός της, ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς, προώθησης και ανάπτυξης των τοπικών προϊόντων.

Περισσότερες από 150 υπηρεσίες διεκπεραιώνονται ψηφιακά. Μιλά με πλέον για τα e-Χανιά;

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που τα τελευταία δύο χρόνια καταφέραμε να ψηφιοποιήσουμε το σύνολο των υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών. Έχουμε πολλά βήματα ακόμα, όμως με την ανανέωση που έχει ολοκληρωθεί το τελευταίο διάστημα στην κεντρική μας ιστοσελίδα και στους ιστοτόπους τουρισμού και πολιτισμού,  η σχέση των πολιτών με τις δημοτικές υπηρεσίες έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο Δήμος Χανίων διακρίθηκε ως η «Έξυπνη Πόλη της χρονιάς», μεταξύ πολλών υποψηφιοτήτων. Είναι η απόδειξη της βούλησης που έχουμε και των αποτελεσμάτων που καταφέρνουμε για ταχύτερο ηλεκτρονικό και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε για την τουριστική περίοδο που ξεκινά;

Τα νέα για τη φετινή σεζόν, αφήνοντας πίσω δύο εξαιρετικά δύσκολα χρόνια, είναι θετικά και αισιόδοξα. Οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές, ενώ οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικές, με την πόλη και τον Δήμο Χανίων να «ξυπνούν» και να επανέρχονται σε ρυθμούς προ-Covid.

Οι αριθμοί των αφίξεων ίσως ξεπεράσουν και τη μέχρι σήμερα καλύτερη χρονιά, το 2019. Ελπίζω, στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, να μην υπάρξουν επιπλέον αρνητικές εξελίξεις ικανές να ανακόψουν αυτή τη θετική πορεία.

Σεπτέμβριος 2023, λίγο πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές: Πώς θα είναι τα Χανιά;

Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός μας για τα έργα την επόμενη περίοδο είναι ιδιαίτερα πλούσιος και σίγουρα, πολλά από τα μεγάλα και σημαντικά έργα που έχουμε δρομολογήσει θα εκτελούνται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ιδίως η πόλη των Χανίων των Σεπτέμβριο του ’23 θα είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την ανάπλαση σε εκτεταμένα τμήματα πεζοδρομίων, αναβάθμιση του πρασίνου και κατασκευή νέων χώρων άθλησης. Δρομολογούμε την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων που έχουμε δημιουργήσει, ενώ σε πρώτο πλάνο είναι και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου.

Τα Χανιά αλλάζουν και μπαίνουν σε μια νέα, σύγχρονη και αναπτυξιακή περίοδο, με επίκεντρο του πολίτη.

3 thoughts on “Μεγάλη συνέντευξη του δημάρχου Χανίων στην εφημερίδα «Τα Νέα»

  1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΣΕ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ, Η ΣΧΕΣΗ ΑΥΤΗ ΚΡΥΒΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ…

  2. Και με τον Βαγγέλη ο Παναγιώτης.

    Γειά σου ρε παναη!!!! Που αν σου έλεγαν πριν την υποψηφιότητα που είναι το πασακακι θα εψαχνες στον χάρτη γύρω από τα περβολάκια κισσαμου.
    Γειά σου αναπτυξιακέ μου από την «αθηναϊκή αναπτυξιακη» αν με καταλαβαίνεις……..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook