Μεγάλη κινητοποίηση στην Αυστραλία: Χάθηκε ραδιενεργή κάψουλα επικίνδυνη για την υγεία

Επείγουσα έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αυστραλία μετά την εξαφάνιση μιας μικροσκοπικής κάψουλας που περιείχε ραδιενεργό ουσία.

Το περίβλημα περιέχει μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού Καισίου-137, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε κάποιον αν την αγγίξει.

Η κάψουλα χάθηκε μεταξύ της πόλης Νιούμαν και της πόλης Περθ στα μέσα Ιανουαρίου – μια απόσταση περίπου 1.400 χιλιομέτρων (870 μιλίων), όπως αναφέρει το BBC, με τις αρχές να προειδοποιούν τους πολίτες να μείνουν μακριά από την κάψουλα αν την δουν.

Μεταφερόταν με φορτηγό μεταξύ ενός χώρου ορυχείου βόρεια του Νιούμαν στην περιοχή Πιλμπάρα και των βορειοανατολικών περιοχών του Περθ μεταξύ 10-16 Ιανουαρίου, όταν χάθηκε. Το Καίσιο-137 είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως σε εργασίες εξόρυξης.

Το Τμήμα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (DFES) δήλωσε ότι η κάψουλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα από ακτινοβολία και να έχει άλλους μακροπρόθεσμους κινδύνους, όπως καρκίνο.

Ο Δρ Άντριου Ρόμπερτσον, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Δυτικής Αυστραλίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Ακτινολογίας, δήλωσε ότι το αντικείμενο εκπέμπει μια “λογική” ποσότητα ακτινοβολίας.

“Η ανησυχία μας είναι ότι κάποιος θα το πάρει, χωρίς να γνωρίζει τι είναι”, δήλωσε. “Μπορεί να σκεφτεί ότι είναι κάτι ενδιαφέρον και να το κρατήσει, να το πάρει στο δωμάτιό του, στο αυτοκίνητό του ή να το δώσει σε κάποιον”.

Το DFES έδωσε στη δημοσιότητα μια απεικόνιση του αντικειμένου, το οποίο έχει διαστάσεις 6 επί 8 χιλιοστά.

Τα σημεία όπου ξεκίνησε και τελείωσε η μεταφορά έχουν ερευνηθεί και γίνονται προσπάθειες να βρεθεί η ακριβής διαδρομή και οι στάσεις που έγιναν μεταξύ των δύο σημείων, ώστε να περιοριστεί το πεδίο έρευνας.

Όποιος δει το αντικείμενο παρακαλείται να καλέσει το DFES και να ζητήσει επειγόντως ιατρική βοήθεια αν πιστεύει ότι ήρθε σε επαφή με αυτό.

news247.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΜας την έπεσε η Interpol – Το παράξενο mail που έλαβε Χανιώτης | Photo
Επόμενο άρθροΦρικτή επίθεση λευκού καρχαρία: Αποκεφαλίστηκε δύτης μπροστά στα μάτια ψαράδων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ