Μεγάλη διάκριση για Χανιώτη μαθητή στον Παγκρήτιο λογοτεχνικό διαγωνισμό – Με ιστορία βασισμένη στον Ερωτόκριτο

μεγάλη-διάκριση-για-χανιώτη-μαθητή-στ-1456263

Τιμητική διάκριση στον Παγκρήτιο λογοτεχνικό διαγωνισμό απέσπασε ο Χανιώτης μαθητής της Γ τάξης του Γυμνασίου Αλικιανού Χανίων, Στέλιος Τσιχλάκης γράφοντας μια δική του ιστορία βασισμένη στον Ερωτόκριτο.

Ο διαγωνισμός, είναι μία διοργάνωση της Στέγης ΒΙΝΤΣΕΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ που εδρεύει στην Σητεία Κρήτης, πατρίδα του μεγάλου κρητικού ποιητή και αφορούσε μαθητές Γυμνασίων και Α’ Λυκείου σε δύο κατηγορίες, ποιήματος και διηγήματος με θέμα τον Ερωτόκριτο και την δύναμη του έρωτα και της αγάπης.

Ο Χανιώτης μαθητής μίλησε στο zarpanews.gr για την σπουδαία αυτή επιτυχία:

Πώς σου φάνηκε η γνωριμία σου με τον Ερωτόκριτο; Αρχικά όπως είναι φυσικό, μου φάνηκε αρκετά δύσκολο λόγω της κρητικής διαλέκτου. Όταν όμως αρχίσαμε να το αναλύουμε στην τάξη μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον καθώς είναι ένα κείμενο, το οποίο κρύβει πολλά μηνύματα και αξίες.

Τί σου άρεσε περισσότερο στο κείμενο αυτό; Αυτό το οποίο πραγματικά με εντυπωσίασε και με άγγιξε ήταν ότι αυτοί οι δυο άνθρωποι, ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, έβαλαν στην άκρη όλους και όλα και αποφάσισαν να ζήσουν όπως αυτοί ήθελαν χωρίς να τους ενδιαφέρει η διαφορά των κοινωνικών τάξεων.

Πιστεύεις ότι ο Ερωτόκριτος αγγίζει τους σημερινούς νέους; Σίγουρα ο Ερωτόκριτος είναι ένα κείμενο που δεν περνά απαρατήρητο στους σημερινούς νέους. Ωστόσο, πιστεύω πως υπάρχει και μια μερίδα μαθητών που τους είναι αδιάφορο.

Τί σε ώθησε να πάρεις μέρος στον διαγωνισμό; Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή για την συμμετοχή μου στον διαγωνισμό. Από μικρός μου άρεσε πάρα πολύ στον ελεύθερο χρόνο μου να γράφω ιστορίες. Έτσι όταν έμαθα για το θέμα του διαγωνισμού που βασιζόταν στα λόγια του Ερωτόκριτου, δηλαδή την αγάπη και έπειτα από ενθάρρυνση της καθηγήτριας μου, αποφάσισα να γράψω την δική μου ιστορία.

Πώς ένιωσες όταν έμαθες για την διάκρισή σου;  Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να διακριθεί το κείμενο μου. Τελικά αποδείχθηκε πως η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Σίγουρα είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τον εαυτό μου και αυτή η διάκριση μου έδωσε τεράστια δύναμη να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω!

Οι μαθητές, έπρεπε να γράψουν το διήγημα, ή το ποίημα τους με βάση τους παρακάτω στίχους:

«Γρικήσετε του Έρωτα, θαμάσματα τά κάνει.

Eις-ε θανάτους εκατό, όσοι αγαπούν, τσι βάνει·

πληθαίνει τως την όρεξη, και δύναμη τως δίδει·

μαθαίνει τσι να πολεμού’ σ’ τση νύκτας το σκοτίδι».

Α, 529-532

«Τὴ λαμπυράδα τῆς φωτιᾶς ὀρέχτηκα κ’ ἐθώρου

κ’ ἐσίμωσα κ’ ἐκάηκα, νὰ φύγω δὲν ἐμπόρου»

zarpanews.gr

One thought on “Μεγάλη διάκριση για Χανιώτη μαθητή στον Παγκρήτιο λογοτεχνικό διαγωνισμό – Με ιστορία βασισμένη στον Ερωτόκριτο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook