Μεγάλα rock κομμάτια που προήλθαν από άγνωστα blues τραγούδια

μεγάλα-rock-κομμάτια-που-προήλθαν-από-άγν-1453618

Είναι γνωστό ότι τα blues ήταν η μήτρα που γέννησε το rock & roll, όλα τα είδη της rock, τη soul, το R&B, το funk, ακόμα και την pop μουσική.

Υπάρχουν διάχυτες επιρροές, υπάρχουν όμως και απευθείας διασκευές ή επανεκδόσεις παλαιών blues διαμαντιών, που στη νεότερη rock έκδοσή τους θεωρήθηκαν από τους πολλούς ότι ήταν εφευρήματα, ότι ήταν καινούργιες συνθέσεις, ίσως επειδή συνδέθηκαν με πολύ μεγάλα ονόματα.

Ας καταρρίψουμε, λοιπόν, μερικούς μύθους στην ιστορία της μουσικής!.. Το “Black Betty” ήταν μεγάλη επιτυχία των Ram Jam, που είχε βγει από το άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους, που κυκλοφόρησαν το 1977.

Το κομμάτι όμως έγινε για πρώτη φορά δημοφιλές το 1949 από τον folk-blues τραγουδιστή Leadbelly. Ήταν ένα τραγούδι που συνήθιζαν να τραγουδούν οι εργάτες για να περνά ο χρόνος καθώς δούλευαν.

Το “Crossroads” από τους Cream, που αποτελούνταν από τους σπουδαίους μουσικούς Eric Clapton, Ginger Baker και Jack Bruce ηχογραφήθηκε στο Fillmore West του San Francisco και κυκλοφόρησε το 1968 με το άλμπουμ “Wheels of Fire”.

Το κομμάτι όμως αποτελείται από δύο τραγούδια του σπουδαίου μπλουζίστα Robert Johnson. Το ένα ήταν το “Cross Road Blues” του 1937 και το άλλο το “Traveling Riverside Blues”, που ήταν της ίδιας χρονιάς αλλά κυκλοφόρησε το 1961.

To πολύ γνωστό “Fever” το είχε κάνει πρώτη φορά επιτυχία η Peggy Lee το 1958, η οποία το είχε συμπεριλάβει στον δίσκο “Best Of Peggy Lee”. Μετέπειτα το ερμήνευσαν και πολλοί άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Elvis Presley, Tom Jones και Madonna.

Η πρώτη όμως ηχογράφηση είναι του Little Willie John, του 1956. Ο Little Willie από το Arkansas ήταν ένας από τους πρώτους rhythm & blues τραγουδιστές.

To “La Grange” είναι μια μικρή πόλη του Τέξας. Κάποτε η Coca-Cola είχε ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης εκεί. Είναι όμως και ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια των ZZ Top, το οποίο βγήκε από το άλμπουμ τους του 1973 με γενικό τίτλο “Tres Hombres”.

Η ιστορία του κομματιού αναφερόταν σε ένα πορνείο στην ομώνυμη μικρή πόλη, το οποίο αργότερα το αποκαλούσαν “Chicken Ranch”.

Το τραγούδι των ZZ Top βασίστηκε στο “Boogie Chillen” του John Lee Hooker. Όμως το 1992 εμφανίσθηκε κάποιος Bernard Besman, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι αυτός είχε τα δικαιώματα του “Boogie Chillen” και έκανε αγωγή στους ZZ Top. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το πρωτότυπο κομμάτι ανήκε ήδη στον δημόσιο τομέα, οπότε οι ZZ Top δεν είχαν θέμα.

Το “Statesboro Blues” είναι ένα κομμάτι που ανήκει στην κατηγορία piedmont blues, που χαρακτηρίζεται από τον πιτσικάτο τρόπο παιξίματος της κιθάρας. Γράφηκε και ηχογραφήθηκε αρχικά από τον Blind Willie McTell το 1928. Η επανέκδοση όμως των Allman Brothers Band στο Fillmore East το 1971, άφησε ιστορία.

Το “The Thrill is Gone” είναι το τραγούδι που πραγματικά άλλαξε τη ζωή του B.B. King. Το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του “Completely Well” του 1969.

Ο B.B. King ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το κομμάτι όταν εργαζόταν ως μουσικός παραγωγός σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό του Memphis και άρχισε να το παίζει στον αέρα στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Αλλά τότε βέβαια δεν ήταν η δική του εκτέλεση, ήταν η αυθεντική ενός μπλουζίστα της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, ονόματι Roy Hawkins, ο οποίος το έγραψε μαζί με τον Rick Darnell και το ηχογράφησε το 1951.

Το “The House Of The Rising Sun” από τους Animals είναι ένα supertrack της παγκόσμιας rock μουσικής σκηνής. Το βρετανικό συγκρότημα του Eric Burdon και του Alan Price συμπεριέλαβε το κομμάτι στο άλμπουμ τους “The Animals” του 1964.

Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού αποδίδεται στους Ashley and Foster (Clarence Ashley, Gwen Foster), που το ηχογράφησαν ως “Rising Sun Blues” το 1933. Παρόλα αυτά και αυτό το κομμάτι θεωρείται ότι στηρίχθηκε σε ένα παλαιότερο, το “The Risin’ Sun” του Alger “Texas” Alexander από το 1929.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook