Μέγα – σεισμός στο Μεξικό: 1 νεκρός, ζημιές και μικρό τσουνάμι – Νέα συγκλονιστικά βίντεο

μέγα-σεισμός-στο-μεξικό-1-νεκρός-ζημι-1528936

Σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε τις ακτές του κεντρικού Ειρηνικού του Μεξικού τη Δευτέρα το μεσημέρι (21:00 ώρα Ελλάδος), σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και σήμανε γενικό συναγερμό στην ήδη ταραγμένη πρωτεύουσα του Μεξικό στην επέτειο των δύο προηγούμενων καταστροφικών σεισμών.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο 37 χιλιόμετρα (23 μίλια) νοτιοανατολικά της Aquila κοντά στα σύνορα των πολιτειών Colima και Michoacan και σε βάθος 15,1 χιλιομέτρων (9,4 μίλια).

Έως τώρα σύμφωνα με την Washighton Post υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια.

Ο πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador έγραψε στο Twitter πως η γενική γραμματεία του Λιμενικού τον ενημέρωσε για έναν νεκρό στο λιμάνι της πόλης Manzanillo, Colima όταν κατέρρευσε ένας τοίχος σε ένα εμπορικό κέντρο.

Στο Coalcoman του Michoacan, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τα κτίρια υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς, αναφέρεται επίσης.

Δείτε βίντεο από τον σεισμό στο Μεξικό

«Ξεκίνησε αργά και μετά ήταν πολύ δυνατός και συνεχίστηκε μέχρι που άρχισε να υποχωρεί», αναφέρει η 16χρονη Carla Cárdenas, κάτοικος του Coalcoman σε μαρτυρία της.

Είπε ότι το ξενοδοχείο και μερικά σπίτια κατά μήκος του δρόμου εμφανίζουν ρωγμές στους τοίχους και τμήματα από προσόψεις και στέγες είχαν σπάσει.

«Στο ξενοδοχείο, η οροφή του χώρου στάθμευσης ανέβηκε και έπεσε στο έδαφος και υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους στον δεύτερο όροφο», είπε η Cárdenas.

Το νοσοκομείο της πόλης υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός κάποιος τραυματισμός.

 

Λόγω της ισχύος του σεισμού, το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι (PTWC) εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 1-3 μέτρων στις μεξικανικές ακτές και για μικρότερο (έως και 0,3 μ.) στις ακτές Κολομβίας, Κόστα Ρίκας, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλας, Ονδούρας, Νικαράγουας, Παναμά και Περού.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές υλικές ζημιές στην πόλη από το χτύπημα του Εγκέλαδου, που σημειώθηκε την ίδια ημερομηνία με τους φονικούς σεισμούς του 1985 και του 2017.

Η τρομακτική σύμπτωση στον σεισμό του Μεξικού

Αυτό που αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τους κατοίκους του Μεξικό έσωσε μια τρομακτική σύμπτωση. Ο χθεσινός σεισμός σημειώθηκε την ίδια ημέρα με τους επίσης ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα το 1985, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους, και το 2017 όπου σημειώθηκαν 350 θάνατοι.

Έτσι, ανήμερα των «μαύρων επετείων» έγιναν ασκήσεις σεισμού σε όλη την χώρα προκειμένου οι πολίτες να μάθουν να προφυλάσσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους, σε περίπτωση που «χτυπήσει» ένας σεισμός.

Μία ώρα μετά την λήξη της άσκησης, ο πραγματικός σεισμός των 7,6 ρίχτερ έπληξε το Μεξικό, με τα άτομα να γνωρίζουν την διαδικασία και να προστατεύονται άμεσα.

Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στο Μεξικό

Ο επιφανής σεισμολόγος που μίλησε στο iEidiseis τόνισε αρχικά ότι ο σεισμός «έγινε σε μια περιοχή που η πλάκα του Ειρηνικού υποβυθίζεται κάτω από το Μεξικό και προκαλεί πολύ μεγάλους σεισμούς. Θυμίζω» συμπλήρωσε «το 1985 με μέγεθος 8.0 ρίχτερ, το 2017 με μέγεθος 7,1 ρίχτερ και το 2022 με 7,6 ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον ίδιο «κάποιοι τους σεισμούς είναι πολύ βλαβεροί και ορισμένοι έχουν προκαλέσει και τσουνάμι» και σημειώνει με νόημα: «Δεν αποτελεί έκπληξη ο σεισμός, αλλά είναι η λεγόμενη «συνωμοσία του εγκέλαδου» καθώς είναι η τρίτη φορά ενός μεγάλου σεισμού την ίδια ημερομηνία με σήμερα».

ieidiseis.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook