Μέχρι το τέλος Μαρτίου η έξαρση της γρίπης – Εγκληματική αμέλεια ο μη εμβολιασμός

μέχρι-το-τέλος-μαρτίου-η-έξαρση-της-γρί-810642

Ανησυχία ότι ο θάνατος του νεαρού άνδρα στην Ρόδο που εισήχθη στο νοσοκομείο του νησιού με υψηλό πυρετό, οφείλεται στον ιό της γρίπης, εκφράζουν γιατροί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο 33χρονος ενδέχεται να είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης και σε συνδυασμό με εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα, να του προκάλεσε επιπλοκές που τον οδήγησαν στο θάνατο.

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος του νεαρού προέρχεται από γρίπη, θα πρόκειται για τον 40 θάνατο στην χώρα μας, τον 22ο την τελευταία εβδομάδα.

Πολύ μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων από τη γρίπη Η1Ν1, απ΄ότι στην Ελλάδα, εμφανίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το Υπουργείο Παιδείας δίνει οδηγίες στα σχολεία προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

«Εγκληματική αμέλεια» ο μη εμβολιασμός

«Τον Οκτώβριο πρέπει να αρχίζουν οι εμβολιασμοί για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Έστω και τώρα με την προοπτική ορισμένα άτομα μπορούν να επωφεληθούν. Ο κανόνας είναι ότι η γρίπη ταλαιπωρεί αλλά ξεπερνιέται με τα κοινά μέτρα» είχε δηλώσει στον News 24/7 στους 88,6 η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο μη εμβολιασμός είναι «εγκληματική αμέλεια για τα άτομα που μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους αν έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας» τόνισε.

«Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, αν νιώσουν αδιαθεσία να μείνουν στο σπίτι τους και τα παιδιά με γρίπη ας μην πηγαίνουν αμέσως (μόλις πέσει ο πυρετός) στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Πρέπει να περάσουν δύο με τρία 24ωρα πριν πάει στο σχολείο» συνέχισε.

Έρχονται νέα εμβόλια

Τα 50.000 επιπλέον εμβόλια που έχουν ήδη παραγγελθεί αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να μοιραστούν άμεσα έτσι ώστε να υπάρξουν νέοι εμβολιασμοί. Αυτό γιατί η γρίπη θα είναι σε έξαρση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Εμβόλια αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν. Οι εμβολιασμοί γίνονται από τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη έτσι ο κόσμος προετοιμάζεται. Αν κανείς σήμερα εμβολιαστεί, για να λειτουργήσει το εμβόλιο θέλει από 15 ως 20 μέρες. Και τώρα να εμβολιαστεί κάποιος υπάρχει πιθανότητα να προσβληθεί. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρχει πρόληψη» τόνισε σε δηλώσεις του στον News 24/7 στους 88,6 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κουβάρης.

Γρίπη και στην Βουλή

Η συζήτηση γύρω από την εποχιακή γρίπη και τους κινδύνους που αυτή ελοχεύει μεταφέρθηκε και στο ελληνικό κοινοβούλιο κατά την συζήτηση για την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το γεγονός ότι στην αίθουσα βρισκόταν ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους θανάτους από γρίπη τις τελευταίες ημέρες.

“Λυπάμαι κύριε υπουργέ αλλά αυτό είναι γεγονός απαράδεκτο στον 21ο αιώνα και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιμετώπισε εγκαίρως αυτή την υπόγεια αντιεπιστημονική φημολογία του αντιεμβολιασμού. Δεν προχώρησε στον ανεφοδιασμό των φαρμακείων και πολλά κρεβάτια στις εντατικές παραμένουν κλειστά. Η πολυδιαφημισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντα της και να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το λόγο ζήτησε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι πάνω από δυο εκ εμβόλια διανεμήθηκαν εφέτος για τη γρίπη.

Στον κ.Μητσοτάκη απάντησε όμως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κινδυνολογεί για μία ακόμη φορά και σημείωσε ότι δυστυχώς υπάρχει θανατηφόρος επιδημία γρίπης σε όλη την Ευρώπη.

Ανέφερε πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 438 κρεβάτια ΜΕΘ και σήμερα υπάρχουν 560 κρεβάτια.

Απέδωσε δε την έλλειψη εμβολίων μάλλον σε μνημονιακούς λόγους, σημειώνοντας ότι: “Σε περιοχές ολόκληρες λαϊκές ήταν έντονο το φαινόμενο, δεν εμβολιάζονταν τα μικρά παιδιά, γι’ αυτό μιλούσαμε για ανθρωπιστική κρίση, τα πρώτα μέτρα που πήραμε ήταν πάνω σε αυτό”.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook