Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε ο Βολουδάκης – Οι επιπτώσεις του πολέμου στην κτηνοτροφία στο επίκεντρο

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά συναντήθηκε ο Βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών τέθηκε το θέμα προβλημάτων στην κτηνοτροφία, το οποίο αν και ήταν ήδη τεταμένο με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναλυτικά ο κύριος Βολουδάκης σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:

Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, με σκοπό να του μεταφέρω την ανησυχία των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τις δραματικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, τόσο με την έκρηξη των τιμών των ζωοτροφών, όσο και με τις ελλείψεις καλαμποκιού που ήδη παρατηρούνται.
Κατέστησα σαφές ότι η κατάσταση ήταν οριακή ήδη πριν τον πόλεμο, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί κτηνοτρόφοι κυριολεκτικά να αδυνατούν να ταϊσουν τα ζώα τους, σε χειμερινές μάλιστα συνθήκες, γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κτηνοτρόφους αλλά και καταναλωτές.

Του ζήτησα ακόμη να ασκήσει αυστηρό έλεγχο της νομιμότητας στην αγορά, σε συνεννόηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να διασφαλισθεί ότι τα ήδη σοβαρά διεθνή προβλήματα δε θα επιδεινωθούν στο εσωτερικό της χώρας, επιβαρύνοντας περαιτέρω κτηνοτρόφους και τελικούς καταναλωτές.

Ο Υπουργός με ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται ομαλοποίηση της κατάστασης, καθώς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρενέβησαν στις κυβερνήσεις Βουλγαρίας και Ρουμανίας ώστε να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές δημητριακών από τις χώρες αυτές. Με διαβεβαίωσε ακόμη ότι η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Επισιτιστικής Επάρκειας στην οποία ο ίδιος προεδρεύει, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά, για να παρέμβει όπου και όπως χρειαστεί.

Παρουσίασα επίσης αναλυτικά στον Υπουργό τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ατυχή Κοινή Υπουργική Απόφαση του προκατόχου του, η οποία απέκλεισε από την «τεχνική λύση» πολλούς πραγματικούς κτηνοτρόφους, μείωσε τις ενισχύσεις σε νεοεισερχομένους κτηνοτρόφους, άλλαξε τους τρόπους υπολογισμού εις βάρος της αιγοπροβατοτροφίας κλπ. Και αυτά μάλιστα αλλάζοντας εκ των υστέρων τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνταν οι αιτήσεις των κτηνοτρόφων.

Του επεσήμανα ότι – όπως ανέλυσα τότε και στη Βουλή – ο μόνος τρόπος να διορθωθούν τα προβλήματα αυτά είναι να ανασταλεί η ισχύς της ΚΥΑ του Οκτωβρίου 2021 για ένα χρόνο, και να επανεξετασθούν οι αιτήσεις οι οποίες απερρίφθησαν ή έλαβαν δραματικά μειωμένη ενίσχυση λόγω αυτής της ΚΥΑ.

Τόνισα ότι χωρίς αυτές τις ενισχύσεις, η κτηνοτροφία στην Κρήτη απλώς δεν είναι βιώσιμη.

Ο Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα επανεξετασθεί το ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι σήμερα στη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ένας άνθρωπος που γνωρίζει το αντικείμενο από πρώτο χέρι, τόσο από πολιτική όσο και από προσωπική εμπειρία.

Περιμένουμε πολλά!

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ