Με το… μάτι στους επιδημιολογικούς δείκτες ο τουρισμός – Πόσοι τουρίστες έχουν έρθει στη χώρα

με-το-μάτι-στους-επιδημιολογικούς-δε-1257717

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους παράγοντες του τουρισμού λόγω της αύξησης του δείκτη μετάδοσης της πανδημίας αλλά και της μικρής μεν αλλά υπαρκτής ανόδου των διασωληνωμένων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα της κορύφωσης της σεζόν κι ενώ τα σημάδια από το μέτωπο των κρατήσεων είναι άκρως θετικά.

Όπως είπε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε παρέμβαση του στο πρώτο πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας είναι κρίσιμες οι επόμενες 4 εβδομάδες για τον ελληνικό τουρισμό. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι η εφετινή χρονιά θα είναι επιτυχημένη και σε οικονομικούς όρους.

Πάντως όπως τόνισε η μεγάλη αγωνία για το υπουργείο Τουρισμού είναι η εξέλιξη της πανδημίας εντός και εκτός συνόρων. Ήδη η Γερμανία, ανάφερε ο υπουργός, τοποθέτησε την Ισπανία στο κόκκινο και επιβάλει καραντίνα σε όσους θα επιστρέφουν από εκεί.

Με γνώμονα τούτο ο κ. Θεοχάρης για μια ακόμη φορά ζήτησε τον εμβολιασμό όσων δεν το έχουν πράξει ακόμα και στάθηκε στο οργανωμένο, όπως είπε, πρόγραμμα διαχείρισης της πανδημίας που εφαρμόζεται.

Σε κάθε περίπτωση οι τουριστικές ροές αυτή τη στιγμή εξελίσσονται ικανοποιητικά, ενώ για μια ακόμη φορά δεν θέλησε να σχολιάσει σε τι επίπεδα αφίξεων και εσόδων θα κλείσει η χρονιά σε σχέση με το 2019.

Να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος είναι και ο κατ΄ εξοχήν μήνας που ο εσωτερικός τουρισμός κινείται και βέβαια δίνει περαιτέρω ώθηση σε πολλούς προορισμούς. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις έφτασαν 6,8 εκατ. Και οι εισπράξεις εκτινάχθηκαν στα 4,2 δισ.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι οι αφίξεις αγγίζουν τα 2,8 εκατ. από όταν άνοιξε επισήμως ο τουρισμός (14 Μαΐου) ενώ μένει να φανεί εάν το φίνις του μήνα δώσει μια ισχυρή βάση αφετηρίας για τον Αύγουστο .

Αξίζει να σημειωθεί ότι , την εβδομάδα 12 έως 19 Ιουλίου παρατηρήθηκε αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη κατά 305% και 285% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2020. Εν συγκρίσει δε με την χρονιά ρεκόρ του 2019, οι αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη έδειξαν να προσεγγίζουν το 97,5% και το 97,2%. Ακόμα και στην περίπτωση της Μυκόνου οι ακυρώσεις δεν ξεπέρασαν το 1,5% μετά τις ανακοινώσεις για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα των αφίξεων σε μια σειρά άλλων προορισμών όπως Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος και η Σκιάθος, με τις αφίξεις να παρουσιάζουν τριψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων για την επιβατική κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport η κίνηση ξεπερνά τις καθημερινές το 60% του 2019 με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 80% με 90% του 2019 για τους premium προορισμούς τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα μάλιστα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ για την εβδομάδα 2 έως 8 Αυγούστου οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις καταγράφουν αύξηση 9,5%, με την Αθήνα, την Ρόδο, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και την Θεσσαλονίκη να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αυτής.

Όπως μάλιστα είπε πριν λίγες μέρες ο ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης «οι κρατήσεις πάνε πάρα πολύ καλά παρά την άνοδο της πανδημίας». «Μέχρι τέλος του Ιουλίου οι στόχοι για το 40% του μεριδίου του 2019 έχουν υπερκεραστεί κατά πολύ. Σήμερα είμαστε πάνω από το 60% του 2019. Εάν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διατηρήσουμε την καλή μας πορεία, θα έχουμε πετύχει τον στόχο του προϋπολογισμού και να θεραπεύσουμε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζημιά του 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook