ΕΛΛΑΔΑ

Με τις ψήφους της κυβέρνησης προχωρά το νομοσχέδιο καταστολής των διαδηλώσεων

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε το πολύκροτο νομοσχέδιο που παραχωρεί στους αστυνομικούς ενισχυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες επί των διαδηλώσεων κατά το δοκούν.

Το σχέδιο νόμου που με ταχύτατες διαδικασίες πέρασε το κατώφλι της ειδικής επιτροπής, ως αναμενόταν, εγκρίθηκε επί της αρχής εν μέσω έντονων αντιδράσεων από πλήθος κόσμου που διαδήλωνε έξω από το κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου δημόσιας τάξης για τις υπαίθριες διαδηλώσεις αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 8 του μηνός και να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη, με το ΚΚΕ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην αρμόδια επιτροπή ήταν έντονες, με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25 να καταψηφίζουν και να στηλιτεύουν το νομοσχέδιο καταστολής ενώ το ΚΙΝΑΛ όπως και η Ελληνική Λύση από την μεριά τους δήλωσαν πως επιφυλάσσονται.

Μέχρι την Ολομέλεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που πρόκειται να κρατήσει το ΚΙΝΑΛ, καθώς σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προς υπεράσπιση του νομοσχεδίου, προέταξε την πρόταση του τέως δημάρχου Γ. Καμίνη σχετικά με την μη διατάραξη της τάξης εντός του κέντρου της Αθήνας.

Το ίδιο το ΚΙΝΑΛ μάλιστα παρ’ όλο που αρνήθηκε τον συσχετισμό της πρότασης Καμίνη με το παρόν νομοσχέδιο, δεν πήρε σαφείς αποστάσεις από το περιεχόμενο του, καθώς ανέφερε ότι δεν τάσσεται συνολικά κατά του νομοσχεδίου εάν υιοθετηθεί η πλήρης πρόταση του πρώην δημάρχου του ΚΙΝΑΛ.

Στο παρόν νομοσχέδιο οι ομοιότητες με σχετικό χουντικό προεδρικό διάταγμα του 1971 είναι τουλάχιστον πολύ κοντινές κάνοντας πολλούς να μιλούν για ξεκάθαρη αντιγραφή. Οι αστυνομικές αρχές πριμοδοτούνται με εξουσίες και αρμοδιότητες που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να συνυπάρχουν με ένα καθεστώς που νοείται ελεύθερο και δημοκρατικό.

Οι αστυνομικοί θα έχουν την δυνατότητα να οριοθετούν μεταξύ νομιμότητας και ανομίας μια συγκέντρωση ανάλογα με το μέρος, τον αριθμό των ατόμων και γιατί όχι τις διαθέσεις. Στην παρούσα βάση θα είναι δυνατή η διάλυση της όποιας συγκέντρωσης, η αλλαγή ώρας και μέρους και της διαδρομής που πρόκειται να ακολουθηθεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η παρουσία σε συγκέντρωση που δεν απολαμβάνει την έγκριση της αστυνομίας, ισοδυναμεί με σύλληψη και πιθανή φυλάκιση έως και ενός έτους, καθιερώνοντας μια ιδιότυπη μορφή ιδιώνυμου.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί επίσης η υποχρεωτική δήλωση διοργανωτή, ο οποίος σαφώς θα βαραίνεται με την ευθύνη της οποίας έκβασης της συγκέντρωσης, μια πρόβλεψη που έχει σαφή στόχευση να «φακελώσει» και να στοχοποιήσει τους συνδικαλιστικούς επικεφαλής των σωματείων.

Πηγή: thepressproject.gr

Recent Posts

Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ, εάν έχετε αρθρίτιδα

Οι ρευματολόγοι συμφωνούν ότι αυτή η συνήθεια επιδεινώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, αντί να τα…

11 λεπτά ago

Κρήτη | Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ τον έπιασαν με πιστόλι

Στην σύλληψη ενός Έλληνα προχώρησε η Αστυνομία στο Λασίθι, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε παράνομα στην…

15 λεπτά ago

Νέες κινητοποιήσεις από τους δικαστικούς υπαλλήλους στα Χανιά – Πότε προχωρούν σε διακοπή εργασιών

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι δικαστικοί υπάλληλοι και στα Χανιά, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στον…

17 λεπτά ago

Κρήτη | Κυκλοφορούσαν με χασίς μέσα στο αυτοκίνητο – Μεταμεσονύκτια σύλληψη στον Μυλοπόταμο

Στην σύλληψη δυο Ελλήνων ανδρών, ηλικίας 44 και 49 ετών προχώρησαν τα ΤΑΕ Μυλοποτάμου τη…

20 λεπτά ago

Άσχημα νέα για όσους πωλούν «μούρη» με τα εταιρικά αυτοκίνητα

Το θέμα με τα εταιρικά αυτοκίνητα και την χρήση τους δεν είναι μόνο πρόβλημα της…

20 λεπτά ago