Με τι να αντικαταστήσεις τα αβγά στις συνταγές για να γίνουν νηστίσιμες/vegan

με-τι-να-αντικαταστήσεις-τα-αβγά-στις-σ-832158

Είναι πολύ εύκολο να κάνεις μια κοινή συνταγή νηστίσιμη/vegan: Απλά αντικαθιστάς το αγελαδινό γάλα με κάποιο φυτικό και το βούτυρο με μαργαρίνη. Αλλά για μισό λεπτό, με τα αβγά τι γίνεται; Κι όμως υπάρχει λύση! Παρακάτω θα βρεις τους πιο έξυπνους τρόπους να τα αντικαταστήσεις για να πετύχεις το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα και να μην χρειαστεί να απαρνηθείς καμιά από τις αγαπημένες σου γλυκές ή αλμυρές συνταγές.

Αλεσμένος λιναρόσπορος

Για να αντικαταστήσεις ένα μεγάλο αβγό, ανακάτεψε μία κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο με τρεις κουταλιές της σούπας νερό. Άφησε το μίγμα να «ξεκουραστεί» για περίπου 20 λεπτά πριν το προσθέσεις στη ζύμη της αρεσκείας σου. Θα ενώσει τα συστατικά της παρασκευής σου ακριβώς όπως και ένα αβγό, ενώ παράλληλα θα προσθέσει φυτικές ίνες και πολύτιμα Ω3 λιπαρά σε αυτή.

Σπόροι τσία

Θα ακολουθήσεις μια παρόμοια διαδικασία με τον λιναρόσπορο. Ανακάτεψε μία κουταλιά της σούπας τσία με τρεις κουταλιές της σούπας νερό και άφησε το μίγμα για 20 λεπτά να «ξεκουραστεί» ή μέχρι τα σποράκια να απορροφήσουν το υγρό και να φουσκώσουν, δημιουργώντας κάτι σαν ζελέ. Πρόσθεσε το μίγμα σε ζύμες που ζητούν 1-2 αβγά και γέμισε τη διατροφή σου με Ω3 λιπαρά και φυτικές ίνες.

Μπανάνα

Ακριβώς όπως και το τόφου, χαρίζει υγρασία στις συνταγές. Ο πουρές μίας μέτριας μπανάνας μπορεί να αντικαταστήσει ένα αβγό. Ιδανικά χρησιμοποίησε μια πολύ ώριμη μπανάνα, ώστε να μπορείς να την λιώσεις πολύ πιο εύκολα, αλλά και να μειώσεις την ποσότητα ζάχαρης του γλυκού σου χάρη στη γλυκύτητα της. Προσοχή όμως! Το φρούτο αυτό, όπως ξέρεις, έχει απίστευτα έντονη γεύση, την οποία δύσκολα μπορείς να καλύψεις. Εάν λοιπόν, το προσθέσεις σε μπισκότα, για παράδειγμα, έχε στο νου σου ότι θα έχουν γεύση μπανάνας. Δεν παραπονιόμαστε βέβαια!

Μήλο

Λειτουργεί ακριβώς όπως τα δύο παραπάνω. Χρησιμοποίησε 1/4 του φλιτζανιού πουρέ βρασμένων μήλων χωρίς ζάχαρη για κάθε αβγό που ζητά η συνταγή σου. Και πάλι όμως έχε στο νου σου ότι το τελικό προϊόν θα έχει μια ελαφριά γεύση μήλου.

Βούτυρο ξηρών καρπών

Χρησιμοποίησε κρεμώδες φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο αντί για αβγά την επόμενη φορά που θα φτιάξεις κέικ ή μπισκότα. Όχι μόνο θα ενωθούν εξαιρετικά τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πλούσιο σε γεύση και καλά λιπαρά.

Μαγειρική σόδα και ξίδι

Όπως ξέρεις όταν τα δύο αυτά υλικά αναμιγνύονται, αφρίζουν, με αποτέλεσμα να μπορούν να φουσκώσουν το μίγμα σου και να κάνουν το τελικό αποτέλεσμα πιο αφράτο. Χρησιμοποίησε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα και ένα κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι για να αντικαταστήσεις ένα αβγό στα γλυκά και αλμυρά ζυμάρια σου.

Τόφου

Εάν η συνταγή σου καλεί για μπέικιν πάουντερ, σημαίνει ότι τα αβγά βρίσκονται στην λίστα των συστατικών απλά και μόνο για να χαρίσουν υγρασία στο μίγμα. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποίησε silken τόφου (το πολύ μαλακό και λίγο γλοιώδες είδος που συνήθως χρησιμοποιείται για γλυκά και σάλτσες) και πιο συγκεκριμένα 1/4 του φλιτζανιού ανά αβγό. Βάλ’ το πρώτα στο μπλέντερ πριν το προσθέσεις. Λειτουργεί ιδανικά στα brownies και τα ψωμιά.

Πουρές πατάτας σε σκόνη

Σε αλμυρές συνταγές, όπως κεφτέδες και μπέργκερ λαχανικών, η σκόνη αυτή μπορεί να ενώσει εξαιρετικά τα υπόλοιπα υλικά. Δοκίμασε να προσθέσεις 2 κουταλιές της σούπας στο μίγμα για κάθε αβγό της συνταγής σου.

Άκουαφάμπα

Μην σε τρομάζει το όνομα. Πρόκειται απλά για το νερό που περιέχει η κονσέρβα με τα ρεβίθια. Κράτησέ το και χτύπησέ το με το μίξερ χειρός μαζί με λίγη βανίλια και ζάχαρη την επόμενη φορά που θελήσεις αφράτες μαρέγκες. Για κάθε αβγό, χρησιμοποίησε 3 κουταλιές της σούπας ακουαφάμπα.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook