Με ποιο τρόπο επηρεάζει τη διάθεσή σου το κάθε χρώμα που φοράς

με-ποιο-τρόπο-επηρεάζει-τη-διάθεσή-σου-1025094

Με τα μέτρα κατά του κορονοϊού και την καραντίνα, τα συναισθήματα της μοναξιάς, άγχους και αβεβαιότητας αρχίζουν να γίνονται πιο έντονα. Ξέρουμε πως πρέπει να καταφέρουμε να παραμείνουμε ενεργοί, να επικοινωνούμε με τους αγαπημένους μας και να διατηρούμε ένα κανονικό πρόγραμμα, υπάρχουν όμως πολλά που λέγονται και σε σχέση με το ντύσιμο. Τα καλά νέα; Η χρήση ορισμένων χρωμάτων μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή μας. Και δεδομένου του ότι πραγματικά δεν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα στο να φοράμε έντονα χρώματα μέσα στο σπίτι γιατί να μην το δοκιμάσουμε;

Η βασική αρχή της ψυχολογίας των χρωμάτων, η μελέτη του τρόπου με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στα χρώματα, είναι ο συνδυασμός της οπτικής απόκρισης και των κοινωνιολογικών επιρροών. Όπως σημειώνεται στο περιοδικό Psychology Today, η κουλτούρα, η ηλικία και το φύλο παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε και ανταποκρινόμαστε στο χρώμα.

Όμως, ενώ υπάρχουν σαφείς κοινωνιολογικές επιρροές στο πώς τα χρώματα μας κάνουν να νιώθουμε, έχει γίνει και κάποια έρευνα για τους τρόπους με τους οποίους ανταποκρινόμαστε σε ευρείες ομάδες χρωμάτων. Σε γενικές γραμμές, χρώματα όπως τα κόκκινα, τα πορτοκαλί και τα κίτρινα προκαλούν “θερμά” συναισθήματα που κυμαίνονται από τη ζεστασιά και την άνεση μέχρι το θυμό και την επιθετικότητα. Οι αντίθετες αποχρώσεις όπως τα μπλε, τα πράσινα και τα μωβ προκαλούν «ψυχρά» συναισθήματα όπως η ηρεμία αλλά και η μελαγχολία.

Η ιδέα πίσω από τη χρωματοθεραπεία, μια προσέγγιση που προέρχεται από τις πρακτικές των αρχαίων αιγυπτιακών και κινεζικών πολιτισμών, υποστηρίζει ότι η εναλλαγή διαφορετικών χρωμάτων μπορεί να ωφελήσει το σώμα σε μοριακό επίπεδο, με αποτέλεσμα την υγεία και την αρμονία. Γι’ αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές της χρωματοθεραπείας, μεγάλη σημασία έχει το χρωματικό μας περιβάλλον στο σπίτι, δηλαδή τα χρώματα που έχουν οι τοίχοι μας, τα ρούχα μας, τα σεντόνια μας, οι λάμπες που χρησιμοποιούμε στο διάβασμα, κτλ.

Ας δούμε λοιπόν, πως επιδρά το κάθε χρώμα στην ψυχολογία μας:

Kίτρινο Συνδέεται με αισθήματα αγνότητας και θετικότητας, είναι ο τέλειος σύντροφος του γκρι ή του denim και κυριολεκτικά προκαλεί τη χαρά της έντονης ηλιοφάνειας.

Κόκκινο Ενεργοποιεί τις πέντε αισθήσεις, διώχνει τη νωθρότητα, δημιουργεί διάθεση για δράση και επικοινωνία. Φόρεσέ το όταν χρειάζεσαι λίγο περισσότερο δυναμισμό και ενέργεια.

Ροζ Η εξαιρετικά θηλυκή αυτή απόχρωση πιστεύεται ότι ενσωματώνει ποιότητες καθαρότητας και δύναμης. Σκέφτεσαι κάτι πιο δυναμικό από ένα μονοχρωματικό φούξια σύνολο;

Μπλε-λουλακίΚαθαρίζει το νου και την ψυχή, εξουδετερώνει τις αρνητικές σκέψεις, εκμηδενίζει το φόβο, αυξάνει τη διαισθητική ικανότητα.

Πράσινο

Η απόχρωση που σχετίζεται περισσότερο με τη ζωντάνια της φύσης πιστεύεται ότι ενθαρρύνει την αρμονία και την αναγέννηση. Προτίμησέ το σε ζωηρούς τόνους όπως του γρασιδιού και του lime.

Βιολετί Ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα, αυξάνει την ψυχική ωριμότητα και την ικανότητα για διαλογισμό, αλλά δημιουργεί και διάθεση για κοινωνικότητα. Επιπλέον ταιριάζει υπέροχα τόσο με έντονα χρώματα όπως το κίτρινο όσο και με ουδέτερα όπως το γκρι και το σκούρο μπλε.

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook