Με… ποδήλατο στην κούρσα των εκλογών, 10 υποψήφιοι Δήμαρχοι Χανίων | Photos

με-ποδήλατο-στην-κούρσα-των-εκλογών-10-837626
sdr

Τις απαντήσεις τους για το κυκλοφοριακό και την βιώσιμη κινητικότητα στα Χανιά, έδωσαν την Δευτέρα οι 10 υποψήφιοι Δήμαρχοι που για πρώτοι φορά διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στο debate που οργάνωσε η συλλογικότητα «ΠοδηΛάτρεις».Τάσος Βάμβουκας, Ευτύχης Δαμανάκης, Παναγιώτης Σημανδηρακης, Γρηγόρης Αρχοντακης, Νανσυ Αγγελάκη, Γιάννης Σαρρής, Νίκος Παπαντωνάκης (αντί του Νίκου Βουρλακη με την Λαϊκή Συσπείρωση) Άρης Παπαδογιαννης, Θρασύβουλος Τσουχλαρης και Σεραφείμ Ρίζος, κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε έξι θεματικές ενότητες ενώ για την κάθε απάντηση τους δόθηκε χρόνος τριών λεπτών.Οι θεματικές ενότητες αφορούσαν τους ποδηλατοδρόμους, τις υποδομές, την προσβασιμότητα, το κυκλοφοριακό, τους κοινόχρηστους χώρους, το πάρκινγκ κ.αΟι «ΠοδηΛάτρεις» ξεκινώντας, ζήτησαν από τους υποψηφίους να κάνουν εξαγγελίες μελετημένες που να συνοδεύονται από χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, διαπίστωσαν πως αντίθετα με τους γειτονικούς νομούς, στα Χανιά υπάρχει μια «εκκωφαντική ένδεια έργων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας. Το debate παρακολουθούσαν πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της συλλογικότητας.

Στο επίκεντρο το κυκλοφοριακό

Η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος των Χανίων αποτελεί προτεραιότητα για όλους τους συνδυασμούς, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των επικεφαλής. Ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων που είτε έχουν γίνει, είτε σχεδιάζονται είτε έχουν ενταχθεί στα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Την εφαρμογή δακτυλίου στις κεντρικές αρτηρίες, προτείνει ο Ευτύχης Δαμιανάκης. Το μέτρο, θα συνοδεύεται, όπως είπε, από μονοδρομήσεις σε όλο το κέντρο των Χανίων και απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων. Τη ανάγκη για ένα συνολικό σχεδιασμό, μια «δέσμη παρεμβάσεων» με περιφερειακή στάθμευση,η οποία θα έχει στενή συγκοινωνία με το κέντρο και ήπιες μορφές κυκλοφορίας στο κέντρο, προέβαλε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης. Για αξιοποίηση της μελέτης Φραντζεσκάκη με τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις, έκανε λόγο ο Άρης Παπαδογιάννης. Σοβαρή δημόσια συγκοινωνία και δωρεάν χρήση των ΜΜΜ για φοιτητές, μαθητές και όλους τους εργαζόμενους από τις 7 έως τις 9 το πρωί και από τις 2 έως τις 4 το μεσημέρι, ζήτησε ο Σεραφείμ Ρίζος.

Ποδηλατόδρομοι

Ο Τάσος Βάμβουκας, παρουσίασε το πλάνο της δημοτικής Αρχής για δίκτυο ποδηλατοδρόμων από την οδό Τζανάκάκη μέχρι την Σκαλίδη, όπου τελικά θα ενώνεται με τον υπάρχοντα ποδηλατόδρομο της οδού Πειραιώς. Ο Θρασύβουλος Τσουχλαρης ανέφερε ότι η ομάδα του επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για την δημιουργία μιας ποδηλατικής διαδρομής από τον Άγιο Ματθαίο.  Οι υπόλοιποι πάντως υποψήφιοι, τόνισαν την ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού για το θέμα.

Πολιτικό το πρόβλημα

Την άποψη ότι το πρόβλημα της προσβασιμότητας, βιώσιμης κινητικότητας στα Χανιά, είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, διατύπωσε ο Γιάννης Σαρρής, ζητώντας οι υποσχέσεις να διαχωριστούν από τις πράξεις κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με διαρκή πίεση από την κοινωνία. «Βαρέθηκα να ακούω υποσχέσεις για μια πόλη αρχόντισσα – Κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει το κυκλοφοριακό» διαπίστωσε ο Νίκος Παπαντωνάκης ενώ για το θέμα των κοινόχρηστων χώρων τόνισε πως πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερη πρόσβαση σε όλους χωρίς όμως να εμποδίζονται και οι επιχειρηματίες.

Αναγκαία η μέγιστη δυνατή συναίνεση για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Αρχοντάκη, ο οποίος τόνισε πως η διαβούλευση πρέπει να ξεκινήσει την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών με τη συμμετοχή και επιστημονικών φορέων.

Προσβασιμότητα – Κοινόχρηστοι Χώροι

Επικριτική για τον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων, εμφανίστηκε η Νάνσυ Αγγελάκη: «Για μας ο κανονισμός δεν είναι ισόνομος» τόνισε και συμπλήρωσε πως η παρανομία θα πρέπει να ελεγχθεί και όχι οι χώροι να περιοριστούν. Ακόμα, τόνισε πως είναι ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι χρήσεις γης στην Παλιά Πόλη. «Με τον κανονισμό έχουμε δώσει την δική μας απάντηση στο δίλημμα πολίτες ή τραπεζάκια στα πεζοδρόμια» τόνισε από την πλευρά του ο Τάσος Βάμβουκας. Ο Δήμαρχος, προανήγγειλε ακόμα την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε να διασφαλιστεί και η τήρηση του κανονισμού.

Για τον Παναγιώτη Σημανδηράκη, ιδιαίτερη σημασία έχει να γίνει μια οργανωμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα προσβασιμότητας και σεβασμού του δημόσιου χώρου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook