Με… μπόλικη βροχή και κρύο θα αποχαιρετήσει την Κρήτη το 2019 – Η πρόγνωση του Μανώλη Λέκκα

με-μπόλικη-βροχή-και-κρύο-θα-αποχαιρε-974690

Στην Κρήτη αναμένονται περισσότερο βροχές παρά χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα στα βόρεια, οι οποίες απαιτούν προσοχή αλλά δεν στερούν τη δυνατότητα των όποιων μετακινήσεων.

Aυτό επισημαίνει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, σημειώνοντας οτι τα φαινόμενα στο νησί μας, έστω και στο πλαίσιο της περιοδικότητας, θα παραμείνουν μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς,

Τα χιόνια στο νησί μας θα κάνουν αισθητή την εμφάνιση σε υψόμετρα άνω των 1200 μέτρων τουλάχιστον, παρά το γεγονός ότι χιονόνερο ή χιονονιφάδες πιθανά θα εμφανισθούν και χαμηλότερα, χωρίς όμως να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Αναλυτικά:

Μπορεί η αναμενόμενη κακοκαιρία να καθυστερεί την άφιξη της στο νησί μας παρόλα αυτά δεν έχει αλλάξει η προγνωστική εικόνα την οποία είχαμε περιγράψει τις προηγούμενες ημέρες. Οι χιονοπτώσεις έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους σε ορεινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς – Πελοποννήσου και στα ορεινά της Εύβοιας ενώ και οι πολύ ενισχυμένοι Βόρειοι άνεμοι έκαναν ήδη την εμφάνιση τους, μέχρι και τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου αυτή την ώρα, έχοντας ήδη προκαλέσει την έκδοση Δελτίου Θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ, το οποίο αναμένεται να περιορίσει τον απόπλου των πλοίων για πολλά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Το κύμα ψύχους κατέρχεται και προς την Κρήτη και έτσι περιμένουμε στις επόμενες ώρες κάποια ένταση στα καιρικά φαινόμενα του νησιού μας από την ήπια εκδήλωση την οποία σημείωναν από εχθές. Στο νησί μας αναμένεται να εμφανισθούν ισχυρές βροχοπτώσεις με τα μεγαλύτερα ύψη να σημειώνονται στα βόρεια και ιδιαίτερα μεταξύ Ρεθύμνου και Χανίων. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η κίνηση στο οδικό δίκτυο αυτών των περιοχών καθότι θα περιορίζεται σημαντικά η ορατότητα στην ώρα εκδήλωσης των ισχυρών βροχοπτώσεων. Αν και οι περιοχές αυτές δεν κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα, σε καιρούς Βορείων ρευμάτων, παρόλα αυτά μικροκατολισθήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Οι κατά περιόδους βροχοπτώσεις θα παραμείνουν στην Κρήτη έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εμφανίζοντας πρόσκαιρες εντάσεις κατά μήκος του νησιού, ιδιαίτερα για τις βόρειες περιοχές, με πρόσκαιρα διαστήματα βελτίωσης περισσότερο προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της Κρήτης. Τα χιόνια δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για το νησί μας αφού προσδιορίζονται σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1.200 μέτρων, αν και χιονόνερο ή και ασθενής χιονόπτωση μπορεί να εμφανισθεί και λίγο χαμηλότερα, καθαρά λόγω γεωμορφολογικών συνθηκών. Η πτώση βέβαια των θερμοκρασιών, για το επόμενο τριήμερο, απαιτεί προσοχή στο ορεινό οδικό δίκτυο μιας και μπορεί να προκαλέσει παγετό στο οδόστρωμα.

Οι ενισχυμένοι, έως και Θυελλώδεις, Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα προκαλέσουν τουλάχιστον για σήμερα έως και αύριο Δευτέρα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού μας, λόγω του υψηλού κυματισμού στο Αιγαίο. Η μικρή έστω εξασθένηση τους από την Δευτέρα το βράδυ, εφόσον επιβεβαιωθεί από τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, θα αποκαταστήσει και πάλι τα δρομολόγια των πλοίων. Πάντως η ένταση των ανέμων στην Κρήτη θα είναι στα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ, με εξαίρεση δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης όπου εκεί η μέγιστη ένταση των ανέμων θα φθάνει πρόσκαιρα έως και τα 8 Μποφώρ. Υψηλός όμως θα είναι ο κυματισμός στο βόρειο παράκτιο μέτωπο της Κρήτης και ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα. Μεγαλύτερη εξασθένηση των ανέμων αναμένεται σταδιακά από την Τρίτη το πρωί, με την ένταση τους μέχρι το βράδυ της παραμονής να φθάνει έως και τα 4 Μποφώρ.

Το ποδαρικό, στο ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται να κάνει η καλοκαιρία αλλά και με αρκετό κρύο. Γενικά καλές καιρικές συνθήκες δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για την Τετάρτη, ημέρα της πρωτοχρονιάς, παρά τις τοπικές νεφώσεις και το αισθητό κρύο, ιδιαίτερα στα ορεινά τις πρωινές ώρες. Από το βράδυ όμως της Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης αναμένεται επανάληψη της επίσκεψης του ενισχυμένου Βορείου ρεύματος και της πολύ ψυχρής αέριας μάζας, προϊδεάζοντας και πάλι για ένα, πιο σύντομο μάλλον, κύκλο κακοκαιρίας στο νησί μας.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook