Με μέτρο καταργούνται οι μάσκες στους κλειστούς χώρους

με-μέτρο-καταργούνται-οι-μάσκες-στους-1244054

Στην πορεία της πανδημίας, όπως και στο πότε θα καταργηθεί ένα από τα τελευταία μέτρα κατά του κορονοϊού, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης (5/5) ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης στο MEGA, όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειδικοί παρατηρούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία βελτιώνονται, προκειμένου να αποφασίσουν για το πότε θα καταργηθούν οι μάσκες.

Μία πρώτη ημερομηνία, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, είναι η 1η Ιουνίου, όμως, σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου θα γίνει… μετρημένα.

Συγκεκριμένα είπε:

«Υπάρχει μία πρόταση για 1 Ιουνίου, δεν έχει καταλήξει και μπορεί να πάει και πιο κάτω. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία».

Η συζήτηση γίνεται για να δούμε πως κινούνται τα επιδημιολογικά στοιχεία, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας πως «είναι μία κατάσταση ακόμα ρευστή. Είναι η μεγαλύτερη χρονική περίοδος που βλέπουμε ύφεση».

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας ανέφερε:

«Υπάρχουν δύο μεταλλάξεις της Όμικρον που είδαμε να αυξάνονται στη Ν. Αφρική, έχουν φτάσει στο 100%. Είναι μια κατάσταση που δεν την ξέρουμε, δεν την κατανοούμε πλήρως. Έχουν πέσει τα κρούσματα και οι θάνατοι σε παγκόσμια κλίμακα. Τα πράγματα σε αυτή τη φάση πάνε καλά».

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενισχυτικές δόσεις μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με στόχο να «προλάβουν» τον Οκτώβριο, όμως η πρόταση αυτή δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα. Πάντως, αποσαφήνισε ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε τέταρτη δόση από το ίδιο εμβόλιο που κάναμε τις υπόλοιπες τρεις:

«Δεν έχουμε στοιχεία από κλινικές μελέτες για ένα καινούριο εμβόλιο. Μέχρι στιγμής το βασικό σενάριο είναι για το ίδιο εμβόλιο ενισχυτική δόση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook