Με μαζικές διασταυρώσεις και κατασχέσεις θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή η ΑΑΔΕ

με-μαζικές-διασταυρώσεις-και-κατασχέ-1211446

Το νέο εισπρακτικό σύστημα πληροφορικής «EISPAXIS» ετοιμάζεται από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει τις αυτόματες κατασχέσεις και θα είναι στελεχωμένο με 1.110 ειδικά εκπαιδευμένους ελεγκτές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που αποκαλύπτει η έκθεση των θεσμών για την 13η αξιολόγηση της οικονομίας το νέο εργαλείο της η ΑΑΔΕ θα πέσει στη μάχη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε αυτόματη πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή των εκκρεμοτήτων που έχουν οι πολίτες με την εφορία τόσο όσον αφορά στις πληρωμές φόρων όσο και στις επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Στο επόμενο στάδιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτόματων κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος όσων δεν φροντίσουν να τακτοποιήσουν ή να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση το προφίλ που θα έχει δημιουργηθεί για τον κάθε οφειλέτη, καθώς το «EISPRAXIS» θα καταγράφει τη συμπεριφορά του και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ αλλά και άλλους φορείς και υπηρεσίες όπως το Κτηματολόγιο,οι τράπεζες, οι συμβολαιογράφοι, η ΕΡΓΑΝΗ κ.α.).

Το προφίλ που θα δημιουργηθεί με βάση τα την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους, θα οδηγούν στις επόμενες κινήσεις. Πρώτα θα στέλνονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων στους ασυνεπείς έχοντες και κατέχοντες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και σε δεύτερη φάση πλειστηριασμοί.

Ειδικότερα με το νέο πληροφοριακό σύστημα

– Θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (Ονοματεπώνυμο Οφειλέτη, Ποσό Οφειλής, Χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, Ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.)

– Θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα

– Θα ενημερώνονται οι φορολογούμενοι μέσω επιστολής, e-mail, τηλεφώνου ή άλλου εναλλακτικού καναλιού επικοινωνίας για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, τη τήρηση η μη των ρυθμίσεων και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

– Θα παρακολουθείται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

Το νέο σύστημα ωστόσο θα βοηθήσει και στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την καταβολή των χρωστούμενων από τη φορολογική διοίκηση προς επιχειρήσεις και ιδιώτες. Είναι ενδεικτικό ότι αν και η εφορία είναι πιεστική για την τακτοποίηση των οφειλών που έχουν οι πολίτες προς αυτήν, την ίδια ώρα φορολογούμενοι περιμένουν στην ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα για να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Με το νέο σύστημα θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

Πηγή: dikaiologitikanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook