Με “κράχτη” το ΙΚΕΑ: Ένα φιλόδοξο εμπορικό κέντρο ανατολικά του Ηρακλείου

με-κράχτη-το-ικεα-ένα-φιλόδοξο-εμπο-1578655

Στη δημιουργία νέου εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, στο οποίο θα στεγαστεί κι ένα πολύ μεγάλο κατάστημα της εταιρείας ΙΚΕΑ, προχωρούν η Ten Brinke και η Fourlis Estates.

Το νέο εμπορικό κέντρο θα στεγαστεί σε έκταση 40 στρεμμάτων συνολικά, ενώ φορέας της επένδυσης είναι η εταιρία ΜΑΝΤΕΝΚΟ Α.Ε. στην οποία συμμετέχουν κατά 50% η Ten Brinke και κατά 50% η Fourlis. Στόχος της σύμπραξης των εταιρειών είναι αφενός η αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και η χωροθέτηση της επένδυσης σε ένα σημείο το οποίο δυνητικά θα αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες κόσμου, με την προϋπόθεση βέβαια αξιοποίησης του χώρου του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» μετά την απομάκρυνσή του.

Η πρόσοψη του συγκροτήματος θα είναι από τον νότο και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ενώ το εμπορικό συγκρότημα θα χωρίζεται σε τρία ισόγεια καταστήματα που θα έχουν αυτόνομες υπόγειες εγκαταστάσεις. Τα κτήρια θα έχουν συνολική επιφάνεια δόμησης περίπου 8 στρεμμάτων και ειδικότερα 7.885,61 τετραγωνικών μέτρων.

Το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ χωροθετείται στη δυτική πλευρά του κτηριακού συγκροτήματος, ενώ θα διαθέτει ισόγειο χώρο πώλησης, υπόγεια αποθήκη και βοηθητικούς χώρους μοιρασμένους στο ισόγειο και στο υπόγειο.

Τα άλλα δύο καταστήματα θα είναι μικρότερα και θα έχουν χώρο πώλησης στο ισόγειο και στο υπόγειο, με αποθήκες και βοηθητικούς υπόγειους χώρους.

Επίσης, θα δημιουργηθούν 440 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 334 θα είναι απλές θέσεις στάθμευσης, οι 18 θα είναι απλές θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, ενώ θα υπάρχουν επίσης 88 θέσεις ηλεκτροφόρτισης και 4 θέσεις ηλεκτροφόρτισης για ΑμεΑ.

Η εκτιμώμενη ετήσια επισκεψιμότητα του καταστήματος ΙΚΕΑ υπολογίζεται στα 400.000 άτομα το χρόνο, εκ των οποίων το 30%-35% θα επισκέπτεται και τον χώρο εστίασης. Στο σύνολο του συγκροτήματος η επισκεψιμότητα διαμορφώνεται στους 450.000 πελάτες το χρόνο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι απαιτούμενες εργασίες για τη φάση κατασκευής υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν σε 16 μήνες.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της εταιρείας «η περιοχή στην οποία πρόκειται να αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο, είναι σχετικά υποβαθμισμένη αισθητικά ενώ επιπλέον βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση τον Αερολιμένα Ηρακλείου και την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού. Η υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην πραγματική αναβάθμιση του υφιστάμενου τοπίου. Η θέση εγκατάστασης βρίσκεται εντός μιας ευρύτερης περιοχής, που εντοπίζονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υπεραγορές, δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα κλπ».

Αναφέρεται ότι στο οικόπεδο μέχρι πρόσφατα υπήρχαν εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες και κατεδαφίστηκαν από την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ηρακλείου.

patris.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook