Με δωρεάν είσοδο η καλοκαιρινή παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ στην Κρήτη – Τι είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια

με-δωρεάν-είσοδο-η-καλοκαιρινή-παράστ-823500

Τις σκέψεις και το πως προωθείται η φετινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ανέλυσε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του θεάτρου, Έφη Θεοδώρου, στην ενημερωτική εκπομπή του Super FM 89.6 με τον Περικλή Κουκλάκη.

Η κ. Θεοδώρου αποκάλυψε πως στις προθέσεις της ίδιας, με βάση και το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι οι παραστάσεις που θα γίνουν για το έργο «Φαέθων» (δείτε εδώ) να είναι δωρεάν, χωρίς να πληρώνεται αντίτιμο από τον θεατή στην είσοδο.

«Βούλησή μας είναι να εκδίδονται κάρτες εισόδου για κάθε παράσταση, που θα εξετάσουμε πως θα διανέμονται και ίσως απλά να καταβάλλεται ένα ελάχιστο αντίτιμο για την είσοδο στον εκάστοτε αρχαιολογικό χώρο, που όμως συνήθως δεν ξεπερνάει τα 5 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕΚ, με δεδομένο την επιπλέον οικονομική στήριξη που θα λάβει το θέατρο από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου που δεν είναι μέτοχοι.

Επίσης, η κ. Θεοδώρου ανέπτυξε τις σκέψεις της και για τον τρόπο που θα γίνει η δραματοποίηση του μύθου του Φαέθοντα, αλλά και την απουσία επιπλέον σκηνικών και φωτισμού στην περιοδεία:

Χωρίς φώτα-σκηνικά, σε αρχαιολογικούς χώρους οι παραστάσεις

Είναι αισθητική και ιδεολογική επιλογή μας να παρουσιαστεί η παράσταση σε αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, γνωστούς αλλά και αναξιοποίητους, χωρίς τη χρήση σκηνικών και φωτισμού, μόνο με το φυσικό φως της ημέρας, με φόντο τα αρχαία.

Άλλη η ομορφιά στο Φρούριο του Φιρκά στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων (3,4,5/8), άλλη ομορφιά έχουν οι μινωικοί τάφοι στους Αρμένους Ρεθύμνου (7/8), άλλη η πύλη της Βηθλέεμ στο Ηράκλειο (8,9/8), άλλο πράγμα στο Μοναστηράκι στο Αμάρι (10/8), με φόντο τον Ψηλορείτη και μπροστά τις ανασκαφές και εντελώς διαφορετική ομορφιά στα αρχαία της Λατούς στο Λασίθι(11/8).

Επιπλέον παραστάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα δοθούν (με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό):

  • στις 2/9 στη Μύλο, στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο και
  • στις 4/9 στη Δήλο, στον αρχαιολογικό χώρο

Εμείς αξιώνουμε ότι έπρεπε να μπούμε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός», ώστε να λάβουμε και επιπλέον χρηματοδότηση για να γίνει η αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων με παρουσίαση των παραστάσεων. Βάσει αυτού, επιθυμούμε να δοθούν παραστάσεις και σε άλλα μέρη, όπως το Αρχαίο Νεκροταφείο του Κεραμεικού στην Αθήνα, που το «παλεύουμε» για τις 7/9.

Δύο λόγια για το έργο

Ο μύθος του Φαέθοντα είναι καταγεγραμμένος από τον Όμηρο και άλλους συγγραφείς, αλλά με σαφήνεια καταγράφεται σε 300 στοίχους του Οβίδιου και σε 200 στίχους σε αποσπάσματα από τραγωδίες του Ευρυπίδη.

Νόθος γιος του Ήλιου, ο Φαέθων, αναζητώντας την ταυτότητά του και τον πατέρα του, ανέβηκε στο παλάτι του και ζήτησε να οδηγήσει το ηλιακό του άρμα, ενώ μετά από ξέφρενη πορεία στον ουρανό, καταρρίφθηκε από κεραυνό του Δία και προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου, οικουμενική καταστροφή καίγοντας δάση και βουνά, στερεύοντας ποτάμια. Εξαιρετική ιστορία και επίκαιρη.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook