Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης πιλοτικά η πρώτη μονάδα αεριοποίησης υπολειμμάτων στερεών απορριμμάτων

με-χρηματοδότηση-της-περιφέρειας-κρή-1074908

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης ο ΕΣΔΑΚ με την επιστημονική υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα λειτουργήσει πιλοτικά την πρώτη μονάδα αξιοποίησης των υπολειμμάτων των απορριμμάτων με την μέθοδο της αεριοποίησης. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο σε πανελλαδικό επίπεδο, και η σχετική σύμβαση υπογράφηκε σήμερα στη Περιφέρεια από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη, τους  εκπροσώπους του Πολυτεχνείου Κρήτης αν. καθηγητή Πέτρο Γκίκα, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μαρίας Λοϊζίδου.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν επίσης ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ-Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, ο Διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του ΕΣΔΑΚ Νίκος Στυλιανίδης, και το στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Καργάκη.

Μάλιστα οι καθηγητές επιστήμονες επεσήμαναν, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΣΔΑΚ βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας με την εφαρμογή υλοποίησης της συγκεκριμένης μεθόδου αεριοποίησης των απορριμμάτων. Η πιλοτική μονάδα αεριοποίησης θα δημιουργηθεί στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο (Νέα Αλικαρνασσός).

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της πρωτοποριακής μεθόδου αεριοποίησης λέγοντας: «Συνεχίζοντας την υποστήριξη προς τους φορείς, η Περιφέρεια μας ενισχύει οικονομικά τον ΕΣΔΑΚ, την συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,  για ένα πολύ σημαντικό πιλοτικό πρόγραμμα. Συνεχίζουμε την πολιτική μας, όπως είχαμε κάνει από το 2011 για τον περιφερειακό σχεδιασμό προκειμένου να ενισχύσουμε οικονομικά τις μελέτες που χρειαζόταν ώστε να έχουμε σήμερα την ευτυχή συγκυρία να υλοποιούνται τα έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί. Έργα τα οποία ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια για όλη την Κρήτη  με δημόσια δαπάνη 100% και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους πολίτες της Κρήτης» και πρόσθεσε:  «Συνεχίζουμε σήμερα την συμβολή μας με την χρηματοδότηση αυτού του πιλοτικού έργου που θα μας δείξει μετά από ένα χρόνο τον βέλτιστο τρόπο διαχείρισης των υπολειμμάτων στερεών αποβλήτων. Για εμάς είναι σημαντικό να καταγράφεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με στόχο η Κρήτη να γίνει το «πράσινο» νησί που θα δίνει ποιότητα ζωής σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες.  Μέσα από αυτό το σχεδιασμό φαίνεται η αναγκαιότητα για μία ακόμα φορά της συνεργασίας και της συνέργειας, με τον ΕΣΔΑΚ, το Δήμο Ηρακλείου, με τα Πολυτεχνεία μας, με την  Περιφέρεια πάντα μπροστάρη για να υποστηρίζει οικονομικά και να βρίσκει την καλύτερη δυνατή λύση που αφορά τους πολίτες, τους κατοίκους του νησιού μας».

Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης ανέφερε, ότι, ο ΕΣΔΑΚ συνεχίζει να υλοποιεί πρωτοπόρα έργα για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων με σεβασμό στο περιβάλλον. «Προωθούμε τη δημιουργία του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο,  γιατί πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διεργασιών έτσι ώστε να προωθηθεί ταχύτερα η πράσινη μετάβαση με σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην περιφερειακή οικονομία. Επιδιώκουμε να είμαστε μεθοδικοί. Να μελετήσουμε διεξοδικά τις τεχνολογικές δυνατότητες. Να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες και τις καλές πρακτικές που λειτουργούν ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να επιλέξουμε τις καταλληλότερες για την Κρήτη. Όπως έχουμε ήδη αποφασίσει ένας από τους κεντρικούς στόχους του Πάρκου, είναι να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων και παραγωγικών δραστηριοτήτων στον τομέα του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε την υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών κυκλικής οικονομίας για να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τις επιπτώσεις βασικών διεργασιών της διαχείρισης των αποβλήτων». Ο κ. Καλογεράκης ανέφερε επίσης, ότι, «πραγματοποιούμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, που έχει αντικείμενο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων με τη μέθοδο της αεριοποίησης. Πιστεύουμε ότι το ερευνητικό θα καταλήξει σε συγκεκριμένα εφαρμόσιμα αποτελέσματα που θα μας είναι χρήσιμα στη διαδικασία λήψης κρίσιμων αποφάσεων για την υλοποίηση των νέων, αναγκαίων περιβαλλοντικών επενδύσεων.»

Από την πλευρά της η καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Χημικών Μηχανικών Μαρία Λοϊζίδου

«Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνολογία, επιλέγοντας μία πιλοτική εφαρμογή της αεριοποίησης, δηλαδή θα παράξουμε αν θέλετε κάτι σαν φυσικό αέριο, το οποίο και εμείς στη συνέχεια θα παράξουμε ενέργεια να το αξιοποιήσουμε κάνοντας νέα προϊόντα. Είναι η μεγαλύτερη καινοτομία που υπάρχει σήμερα στην διαχείριση των απορριμμάτων, και νομίζω ότι η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΣΔΑΚ βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας αλλά και της εφαρμογής. Η αεριοποίηση πιστεύω είναι η καλύτερη τεχνική, η Κρήτη  θα δώσει και το φως για την υπόλοιπη χώρα».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος Πέτρος Γκίκας είπε: «Πρόκειται για μία σύγχρονη λύση την οποία προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε τα πιλοτικά πειράματα και να δώσουμε μία ολοκληρωμένη λύση. Η Κρήτη θα πρέπει να βρει λύση στην Περιφέρεια της.  Νομίζω ότι είναι από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις, είναι μία σύγχρονη τεχνολογία, χρειάζεται να κάνουμε κάποιες πιλοτικές δοκιμές και αυτός είναι ο λόγος αυτή τη στιγμή που κάνουμε αυτή την προγραμματική σύμβαση με τον ΕΣΔΑΚ με τη βοήθεια της Περιφέρειας για να μπορέσουμε να έχουμε όλα τα δεδομένα που χρειαζόμαστε ούτως ώστε να προχωρήσει η διαχείριση των υπολειμμάτων με τον σωστό τρόπο».

Τέλος ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ-Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς δήλωσε: «Είναι μία πολύ σημαντική συνεργασία δύο Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, του ΕΣΔΑΚ υπό τη σκέπη πάντα της Περιφέρειας Κρήτης. Μία πιλοτική εφαρμογή, μία έρευνα, που θα μας δείξει κατά πόσο μπορούμε να αξιοποιήσουμε ενεργειακά το υπόλειμμα των απορριμμάτων που θα προκύπτει μετά την επεξεργασία που θα γίνεται.  Νομίζω ότι είναι μία ολοκληρωμένη διαχείριση στην οποία οδηγούμαστε των απορριμμάτων, είναι ένας σχεδιασμός που υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια και το τελευταίο που απομένει είναι το υπόλειμμα αυτό, πώς θα το αξιοποιήσουμε ενεργειακά.  Η έρευνα αυτή, η πιλοτική εφαρμογή, θα μας δείξει με τα αποτελέσματα της κατά πόσο αυτό μπορεί να πετύχει με την αεριοποίηση, μέθοδος φιλική στο περιβάλλον».

Βίντεο δηλώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook