Με 154 ψήφους ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2019

με-154-ψήφους-ψηφίστηκε-ο-προϋπολογισμός-766087

Με 154 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τρίτης ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019, η συζήτηση για τον οποίο κινήθηκε σε αρκετά υψηλούς τόνους.

Αναλυτικότερα, σε σύνολο 297 βουλευτών που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Υπέρ ψήφισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, των πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη «μονομαχία» μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους όχι μόνο για ζητήματα οικονομίας, αλλά και για ευρύτερα θέματα επικαιρότητας.

Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για λαϊκισμό, δημαγωγία, πολιτική χωρίς αρχές, κομματικούς διορισμούς, αλαζονεία, ανικανότητα, πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Συνεχίζοντας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «στις εκλογές που έρχονται, θα κλείσει οριστικά ο θλιβερός κύκλος της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης». Μάλιστα, απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ, ενώ η ένταση χτύπησε «κόκκινο» όταν ο πρόεδρος της ΝΔ τα «έβαλε» με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι παρελθόν σε λίγους μήνες, ενώ επανέλαβε ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου και θα φέρει τον ιδιωτικό τομέα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αναφέρθηκε στο ονοματολογικό, κάνοντας κριτική στην ομιλία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και τάχθηκε κατά της μυστικής ψηφοφορίας, ενώ επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι κρυστάλλινη «απέναντι στο σφάλμα των Πρεσπών και δεν θα το ψηφίσουμε».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό. Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;».

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε ασχολίαστη την επίθεση του κ. Μητσοτάκη κατά του προέδρου της Βουλής και απάντησε σε υψηλούς τόνους: «Αναρωτιέμαι αν είναι τα νεύρα σας ή αν είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας να συμπεριφέρεστε ως κακομαθημένο κολεγιόπαιδο που νομίζετε ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας. Μπορεί στη ζωή σας κάποια πράγματα να τα βρήκατε εύκολα, αλλά εδώ είναι ο ναός της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός καυτηρίασε τα περί συναλλαγής του κ. Μητσοτάκη για το Μακεδονικό, προκαλώντας τον πρόεδρο της ΝΔ να γίνει συγκεκριμένος: «Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού. Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπαν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου», ανέφερε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις θετικές κυβερνητικές παρεμβάσεις για διάφορους κλάδους της οικονομίας. «Εσείς κ. Μητσοτάκη, μιλάτε πάντα και σχεδιάζετε πολιτική, εξ ονόματος μιας μικρής μερίδας εχόντων σε αυτό τον τόπο, οι οποίοι όντως επιβαρύνονται περισσότερο αλλά με προφανή στόχο να ελαφρύνονται τα βάρη της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook