Μαζική “απόβαση” στην Αθήνα από τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

μαζική-απόβαση-στην-αθήνα-από-τους-1309416
(φωτο αρχείου)

Από τους δρόμους της Κρήτης στους δρόμους της Αθήνας μεταφέρουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης που την Παρασκευή το πρωί, 6 Νοεμβρίου, ετοιμάζουν μαζική “απόβαση” στον Πειραιά με τα πλοία της γραμμής.

Ο κύβος ερρίφθη χθες το βράδυ, στη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών, κτηνοτρόφων και συνεταιριστών από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι, που συναντήθηκαν στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου. Σε άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με αγροτοσυνδικαλιστικούς και κτηνοτροφικούς φορείς από την υπόλοιπη Κρήτη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, τον χορό των οποίων άνοιξαν εκ νέου χθες οι Ρεθυμνιώτες, οι οποίοι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους και κατέλαβαν την τοπική Διεύθυνση Δασών, προαναγγέλλοντας κινητοποίηση διαρκείας.

Όπως είναι γνωστό, αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις προκαταβολές των επιδοτήσεων, τα προβλήματα στους δασικούς χάρτες και τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο, όπως σημειώνουν, λόγω απόστασης, είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το κλίμα στη χθεσινή σύσκεψη ήταν τεταμένο, καθώς η αντίδραση κτηνοτρόφων και αγροτών στο “κούρεμα” για διάφορους λόγους της ενιαίας ενίσχυσης ήταν οργίλη. Για τους περισσότερους ήταν “το κερασάκι στην τούρτα” στην πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και καθιστούν, όπως λένε, μη βιώσιμη την παραμονή τους στα χωράφια και στις στάνες τους. “Δεν πάει άλλο. Οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί” δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο επικεφαλής της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό ανασυγκρότηση Κτηνοτροφικού Συλλόγου νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί για τους κρητικούς αγροτοκτηνοτρόφους κατά 40%-50%, την ώρα που οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερές και συχνά τα προϊόντα μένουν στα αζήτητα. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στήριξη των παραγωγών μέσα από τα De Minimis, όπως ζητούν οι αγροτοκτηνοτροφικοί φορείς.

Την ίδια ώρα εντείνονται, αντί να κατευνάζονται, οι φωνές διαμαρτυρίας για τους δασικούς χάρτες, ενώ η διαδικασία των πρόδηλων σφαλμάτων και των αντιρρήσεων πήρε τετράμηνη παράταση, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Κοζυράκη, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των αιτήσεων για τις διορθώσεις αυξάνεται καθημερινά. Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι ζητούν να ισχύσουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για οριζόντιες λύσεις.

Σε αυτό το σκηνικό ήρθαν να προστεθούν οι περικοπές των επιδοτήσεων και οι φορείς ζητούν να ανοίξει το σύστημα άμεσα και να γίνουν διορθώσεις προκειμένου να μην κληθούν στο τέλος της διαδρομής ακόμη και να επιστρέφουν ορισμένοι χρήματα. “Αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι παράτυπα παίρνουν επιδοτήσεις να εντοπιστούν και να επωμισθούν τις ευθύνες τους. Δεν θα πρέπει, όμως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στιγματίζει ένα ολόκληρο κλάδο και μια ολόκληρη περιφέρεια” πρόσθεσε ο κ. Τζουλιαδάκης.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα σε ΠΕΚ, ΣΕΚ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το κόστος παραγωγής, ωστόσο, η έκβασή της δε θα επηρεάσει την απόφαση των αγροτών για κάθοδο στην Αθήνα, για την οποία, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζονται και οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου.

ertnews.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook