Μαύρο ξημέρωμα σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία, Μεσσηνία – Πού βρίσκονται τώρα οι φωτιές

μαύρο-ξημέρωμα-σε-εύβοια-αρχαία-ολυμπ-1261868

Μαύρη νύχτα και ένα δύσκολο ξημέρωμα έζησαν και θα ζήσουν σήμερα σε Εύβοια και Ολυμπία – Τι συμβαίνει με τις φωτιές τώρα

Νύχτα αγωνίας μέσα στη φωτιά και στον καύσωνα πέρασαν οι κάτοικοι σε Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία. Με το πρώτο φως της ημέρας φαίνεται το μέγεθος της καταστροφής, οι φωτιές ακόμη καίνε, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν πολλά σπίτια.

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι σε όλη την επικράτεια το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 118 πυρκαγιές. Όπως είπε, στις Ροβιές Ευβοίας επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 58 οχήματα, ενώ έχουν σταλεί 5 sms από το 112 για εκκένωση οικισμών.

H φωτιά στην Εύβοια μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα: μία εστία φωτιάς είναι στον οικισμό των Ροβιών, μία δεύτερη πέρασε πάνω τη μονή του Οσίου Δαυίδ και καίει προς τους οικισμούς Μαρούλι και Κούλουρο, το τρίτο μέτωπο είναι βόρεια του χωριού των Κουρκουλών και ένα ακόμα κοντά στο χωριό Δάφνη.

Την ίδια ώρα στην Ηλεία, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ ακολούθησαν συνεχείς εκκενώσεις οικισμών. Αργά το βράδυ συνεχιζόταν η μάχη για να μείνουν οι φλόγες μακριά από τον εμβληματικό οικισμό, με το πύρινο μέτωπο να έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής, ξυπνώντας μνήμες από τις εφιαλτικές εικόνες του 2007.

Τι συμβαίνει στην Αρχαία Ολυμπία

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «δίνεται ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα».

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

Φωτιά στην Εύβοια

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κοντά σε οικισμούς (Χρόνια, Ροβιές) χαρακτηρίζουν την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια η οποία μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου.

Τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία περιφρουρεί ευρύτερα την περιοχή για να αποφύγει αναζωπυρώσεις.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Στην Αιδηψό βρίσκονται οι πολίτες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την καταστροφική φωτιά που καίει στην Εύβοια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η φωτιά εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη και για τον λόγο αυτό έχουν επιστρατευτεί πολλά δωμάτια σε αρκετά ξενοδοχεία στις γύρω περιοχές ώστε να μείνουν οι άνθρωποι των οποίων οι οικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί ολοσχερώς.

To βράδυ της Τετάρτης, οι άνδρες της Πυροσβεστικής ήρθαν αντιμέτωποι με ένα νέο μέτωπο της καταστροφικής φωτιάς. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την περιοχή Δάφνη. Νωρίτερα ο αντιδήμαρχος του Μαντουδίου, Αργύρης Λιάσκος, μιλώντας στο OPEN είπε πως το πύρινο μέτωπο θα απειλήσει και την Ιστιαία.

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ζήτησε να κηρυχτεί ο δήμος Ελυμνίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάστασης που έλαβε η πυρκαγιά. Ο κ. Σπανός, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο OPEN εκτίμησε ότι είναι περί τα 30 τα σπίτια που έχουν καεί. Το βράδυ της Τετάρτης, απεγκλωβίστηκαν ακόμα 5 άτομα στην Εύβοια.

Το Λιμενικό απεγκλώβισε 85 άτομα από την παραλία στην περιοχή Ροβιές. Τα 85 άτομα που βρίσκονταν στην περιοχή Ροβιές και ζητούσαν βοήθεια για να ξεφύγουν από τις φλόγες κατευθύνθηκαν στο λιμάνι Αιδηψού. Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Κοκκάλας ανέφερε νωρίτερα ότι κύριο μέλημα όλων ήταν να διασωθούν οι εγκλωβισμένοι. Η επιχείρηση που στήθηκε από το Λιμενικό αφορά στους κατοίκους που κατέβηκαν στην παραλία της περιοχής, προκειμένου να αποφύγουν τις φλόγες.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook